Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krétázós jelölő

A palántázás ismét rádöbbentett, mennyire fontos a vetemény jelölése. Ráadásul helyesen :) idén is lett olyan balkonparadicsomom, ami kísértetiesen hasonlít paprikára, és nem hiszem, hogy a vetőmag csúszott félre a csomagoláskor, a mulasztás nyilván az enyém.
Ha ettől elvonatkoztatunk, a felszaporodott fűszernövények közül is már egyre nehezebb kiválasztani az éppen megfelelőt, így folyamatosan újabb és újabb jelölési módszereket, praktikákat vetek be. Sok palántához kapható laminált leszúrható kártya; nos kültéren sokáig nem fogja bírni a strapát :) és persze nem is túl elegáns. Szóval barkácsoljunk inkább valamit! DIY jelölő táblafesték

Hétvégén találtam ezt a régi terrakotta kaspót, aminek a formája mindig is tetszett, de mióta kihalt a rozmaring belőle, csak pakoltam jobbra-balra. Mostanáig! Rendet raktam egy kicsit a kacataim közt szombaton, és némi maradék táblafestékre lettem figyelmes. Rögtön tudtam, ha a festék még jó, ebből egy újabb három perces jelölős bejegyzés lesz. És lett! Így készült a gyors krétázható kaspó, ami szerintem ajándéknak is első osztályú:
DIY jelölő táblafesték

Összeszedtem a hozzávalókat: ecset, festék és a terrakotta kaspó (a maszkoló szalagot nem használtam végül, a peremet úgy gondoltam, elég ügyes vagyok, hogy szabadkézzel kifessem. Ment!).
Szépen körbe festettem egyenletesen. Mire körbe értem, nagyjából meg is száradt, így még egyszer körbe futottam rajta. Mindenképpen állíthatom, hogy a terrakottának szuperül áll a fekete :) DIY jelölő táblafesték

24 óra száradás után már krétázható és törölhető, lemosható. Megnézzük, hogy bírja az uv-t és esőt – a szezon végén mindenképpen megmutatom, mi lett belőle! Persze nem a feliratra gondolok, abból borítékolom, hogy az első vihar után nem marad valami sok. Fedett erkélyre inkább célszerű elhelyezni.

Persze ha már ecsetet ragadtam és megtapasztaltam, milyen könnyű az agyagot festeni, nem tudtam leállni, a körtefa lényegesen nagyobb edényére is szemet vetettem. Mivel egyrészről az egészet elég melós lett volna kipingálni és a festék is kevés volt hozzá, úgy döntöttem, mindenkinek jobb lesz, ha csak az alját festem. DIY jelölő táblafesték
A kint tartott növények esetében egyébként sem célszerű a sötét edény, mert nyáron gyűjti a napsugarakat, nagyon felforrósodik, amitől a gyökerek károsodhatnak. Benti használat esetén szerintem viszont kifejezetten vagány lehet, ráadásul a gyerekek imádják telefirkálni, így nekik is szerezhetünk néhány vidám percet.

 0
Tovább

Sokoldalú táblafesték - Top5 krétázós ötlet

Nagy reneszánszát éli a tábla napjainkban. Főként most a belsőépítészetben köszön vissza, de kisebb kiegészítők, gyerekjátékok vagy a legkülönbözőbb használati tárgyak tekintetében is találkozhatunk vele.  Én a magam részéről most sokkal jobban szeretem, mint régen a suliban :)
Otthon nálunk is találni ilyet például a konyhában, de szeretném alkalmazni kint, a balkonon is. A borongós időben megspórolt időmet tervezéssel töltöm, majd a megvalósításról persze beszámolok. Jöjjön addig is némi inspiráció a Pinterestről:

1. Kerti party nélkülözhetetlen kellékei a poharak. Ha unod a gagyi műanyagpoharas/filcezős megoldást, maszkolószalag vagy egy kistál segítségével egyenes csíkot festhetsz a poharakra, és jöhet is a trendi felírás. Persze tovább is fejlesztheted, a gyerekeknek szürke hétköznapokra ideális a krétás bögre – esténként pedig kedvesednek is üzenhetsz vele :) De gondolnád, hogy esküvői ültető és ajándék is lehet egyben?Firkálható poharak

2. Maradjunk a gasztronómiánál. Tálcákat vagy kis kínáló tálkákat is lefesthetünk, és jelölhetjük rajta jó házigazda módjára az ételeket, nassolnivalókat, vagy mártásokat. Krétás tálak

3. Készíthetünk növényjelölőket első sorban beltérre, vagy fedett helyre. Szerintem nagyon aranyos :) Ha ennél is trendibbet szeretnénk, akkor festhetjük egyenesen a cserepeket is. Ajándéknak is kiváló, és jól fel lehet dobni a legegyszerűbb virágtartókat is. Krétás jelölő

4. Tárolás, rendszerezés. Nekem ez örök probléma. Szuper ötlet, ha befőttes üvegek tetejét festjük be, és írjuk rá a tartalmukat. Ha változna a tartalom, nagyon könnyen átírhatjuk. A begyűjtött magok dátumozása is igen egyszerűvé válik ezáltal. Én ilyet biztosan fogok csinálni a vetőmagoknak, növényvédő szereknek és egy szép nagy műanyag dobozba tárazom majd őket a munkaasztalom alatt. Krétás befőttes

5. Szintén jópofa a krétás asztallap. Elsősorban a gyerekek lefoglalására ideális, de lakberendezési szempontból is első osztályú :) Krétás asztal

+1. Tény, hogy maga a táblafesték nem olcsó dolog, és itthon ráadásul többnyire csak kis kiszerelésben kapható. Ez nekem idáig elég volt, de ha a klasszikus fekete vagy zöld, esetleg kék színektől el szeretnénk térni, vagy komolyabb mennyiség szükséges, mert akár egy egész falat szeretnénk kifesteni – létezik sufnituning megoldás.

Bár magam még nem próbáltam, de rövidesen mindenképpen nekiállok, és ígérem, adok róla hírt. Ha Ti előbb tennétek meg, akkor pedig várom az észrevételeket :)
A hozzávalók (fugapor+akril festék / fugapor+lemosható falfesték festeni kívánt felület tükrében) többnyire mindenhol azonosak, de az arányok eltérnek, gondolom, a mennyiségtől is függnek. A leghitelesebbnek tűnő forrás 5 egység falfestékhez 2,2 egység fugaport ír. Ki kell tapasztalni :)

Minimum két rétegben, a száradást követően a korábbi rétegre merőlegesen kenjük fel. A száradást követő csiszolás kapcsán is eltérnek a vélemények. Egyesek a száradást követően lecsiszolják a felületet – én nem tenném, ettől lesz rusztikus, és jobban tapad rá a kréta.

 2
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)