Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyedi növényjelölők

Napok óta pechem van az idővel. Ahányszor kidugom az orrom, mindig elkezd csöpögni az eső, így visszakényszerülök a lakásba. Már nagyon tennék-vennék, de picit már tényleg korlátozva vagyok a mozgásban, így idén lemondtam a palántanevelésről is, de na. Valamit akkor is csinálnom kell, így kutatni kezdtem itthon. És mit találtam a hűtőben? Egy kis maradék házi porcelángyurmát :) Meg is szállt az ihlet, növényjelölőket fogok készíteni. Mert bár palántákat nem fogok nevelni, de tavasszal a magvetésben nem állíthat majd meg semmi! 

jelölő DIY gyurma konyhakert

Kicsit több, mint egy éve készítettem az első adag házi gyurmát, és írtam is róla részletesen itt: http://edesotthon.reblog.hu/szuper-sutheto-gyurma-hazilag Ha érdekel a pontos recept és az elkészítés módja, kattints át, szabadon használhatod :) Nem kell sok csillivilli drága anyag hozzá, csak egy kis kukoricakeményítő, szódabikarbóna és víz – tényleg marha jó! jelölő DIY gyurma konyhakertJól gyúrjuk át a gombócot használat előtt, főleg ha már állt is a hűtőben, majd jöhet is a szobrászkodás. Én egy drótra felakasztható verziót választottam ezúttal, mert a festés ellenére úgy érzem, ha a földbe szúrnám, a folyamatos nedvességben lassan feloldódna a jelölő. Bár némely növénynek jót is tesznek ezek az anyagok, mégsem szeretnék feleslegesen dolgozni.
jelölő DIY gyurma konyhakert
Kis lapokat formáztam, amiket felül kilukasztottam. A táblácskák egy részére rányomdáztam a betűket – ehhez keksznyomdát, vagy akár ilyen betű pecsétet is lehet használni, mint a fenti képen - kinek melyik van.
 jelölő DIY gyurma konyhakert

Ha egyik sincsen kéznél, száradás után simán fel is festhetjük a betűket, de akár táblafestéket is használhatunk:
jelölő DIY gyurma konyhakert

Én is maradék táblafestéket tervezek felhasználni, de mivel kint hamar lemossa az írást az eső, kellett a maradandó nyomott szöveg, amit majd csak egy kis krétával teszek kontrasztosabbá. A lapkákat a kis luknál fogom majd felakasztani, mint itt: 
jelölő DIY gyurma konyhakert

Az ékezeteket fogpiszkálóval nyomkodtam, így ha valaki ügyesebb, akár a rajzolással is megpróbálkozhat :) Vagy ha a szöveg nem fér ki, mint ahogy nekem a paradicsom nem fért rá a lapra, meg is formázhatja:jelölő DIY gyurma konyhakert

Én maradok a nyomdánál :) vért izzadtam a paradicsommal!

A nem saját képek forrásért és több hasonló ötletért kattints ide: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/jel%C3%B6l%C5%91k/

 0
Tovább

Krétázós jelölő

A palántázás ismét rádöbbentett, mennyire fontos a vetemény jelölése. Ráadásul helyesen :) idén is lett olyan balkonparadicsomom, ami kísértetiesen hasonlít paprikára, és nem hiszem, hogy a vetőmag csúszott félre a csomagoláskor, a mulasztás nyilván az enyém.
Ha ettől elvonatkoztatunk, a felszaporodott fűszernövények közül is már egyre nehezebb kiválasztani az éppen megfelelőt, így folyamatosan újabb és újabb jelölési módszereket, praktikákat vetek be. Sok palántához kapható laminált leszúrható kártya; nos kültéren sokáig nem fogja bírni a strapát :) és persze nem is túl elegáns. Szóval barkácsoljunk inkább valamit! DIY jelölő táblafesték

Hétvégén találtam ezt a régi terrakotta kaspót, aminek a formája mindig is tetszett, de mióta kihalt a rozmaring belőle, csak pakoltam jobbra-balra. Mostanáig! Rendet raktam egy kicsit a kacataim közt szombaton, és némi maradék táblafestékre lettem figyelmes. Rögtön tudtam, ha a festék még jó, ebből egy újabb három perces jelölős bejegyzés lesz. És lett! Így készült a gyors krétázható kaspó, ami szerintem ajándéknak is első osztályú:
DIY jelölő táblafesték

Összeszedtem a hozzávalókat: ecset, festék és a terrakotta kaspó (a maszkoló szalagot nem használtam végül, a peremet úgy gondoltam, elég ügyes vagyok, hogy szabadkézzel kifessem. Ment!).
Szépen körbe festettem egyenletesen. Mire körbe értem, nagyjából meg is száradt, így még egyszer körbe futottam rajta. Mindenképpen állíthatom, hogy a terrakottának szuperül áll a fekete :) DIY jelölő táblafesték

24 óra száradás után már krétázható és törölhető, lemosható. Megnézzük, hogy bírja az uv-t és esőt – a szezon végén mindenképpen megmutatom, mi lett belőle! Persze nem a feliratra gondolok, abból borítékolom, hogy az első vihar után nem marad valami sok. Fedett erkélyre inkább célszerű elhelyezni.

Persze ha már ecsetet ragadtam és megtapasztaltam, milyen könnyű az agyagot festeni, nem tudtam leállni, a körtefa lényegesen nagyobb edényére is szemet vetettem. Mivel egyrészről az egészet elég melós lett volna kipingálni és a festék is kevés volt hozzá, úgy döntöttem, mindenkinek jobb lesz, ha csak az alját festem. DIY jelölő táblafesték
A kint tartott növények esetében egyébként sem célszerű a sötét edény, mert nyáron gyűjti a napsugarakat, nagyon felforrósodik, amitől a gyökerek károsodhatnak. Benti használat esetén szerintem viszont kifejezetten vagány lehet, ráadásul a gyerekek imádják telefirkálni, így nekik is szerezhetünk néhány vidám percet.

 0
Tovább

Háromperces jelölő - DIY kavicsból

A szerdai vihar óta most fogok eljutni a romeltakarítás végére. Van bennem némi keserűség nem tagadom, mert szinte minden növényen komoly nyomot hagyott a szél vagy a jégeső, de azért nem esem kétségbe. Világvége díszletre értem haza; tövestől kicsavart paradicsomok és kaliforniaik, megtépázott trombitafolyondár, elvert barack, elrabolt füge és leander növendékek, földhöz vágott áfonyák, összetört üvegházak, hiányzó jelölők és még sorolhatnám. 

A szélvihar így alkalmat adott többek közt egy kis barkácsolásra is, mert a markerek egy részét bizony pótolnom kellett. Nem is baj, a DIY mindig felderít :) Vetési marker sorozatom következő darabja egyszerűen zseniális, mert bizonyára mindennel rendelkezünk hozzá otthon is. Ezen felül gyorsan elkészül, mutatós, ráadásul a gyerekeket is leköthetjük kis időre, ha kedvük támad a közös alkotásra.Jelölő kavics

Amire szükség lesz:

  • Lapos kövek (lehet Duna parti kavics, de szimpla dekor kő is)
  • Színben harmonizáló körömlakk
  • Fogpiszkáló, vagy saskik pálcika 

Tisztogassuk meg a köveket. Ha szükséges, mossuk őket tisztára, majd töröljük szárazra. Én maradék dekorkavicsokkal dolgoztam, így elegánsan csak a pólómba töröltem őket ;)
Ha tiszták és szárazak, tegyünk egy csepp körömlakkot papírra vagy tálkába, mártsuk bele a fogpiszkáló hegyét, és kezdhetünk is írni. Képekben: Diy marker
Ügyesebbek a rajzolással is megpróbálkozhatnak :) Minél simább felületű a kavicsunk, annál egyenletesebb lesz az eredmény. Hagyjuk száradni, és készen is vagyunk!

A kavicsok festése manapság komoly népszerűségnek örvend, a Pinterest is számos ötletet hoz fel (az én összeállításom képei is onnan valóak). Ezekhez ugyan már kicsit komolyabb festékekre és előkészületkre lesz szükség, de a lehetőségek végtelenek; esküvői ültetőtől kezdve karácsonyi szalvétadíszen át a kerti dekorációig egyedi kiegészítőket, ajándéktárgyakat készíthetünk.Diy kavicsból

 0
Tovább

DIY vetési marker -most ágakból

Egy korábbi posztban részletesen kifejtettem, mennyire pórul jártam, amikor nem jelöltem megfelelően veteményemet, növényeimet. Persze nem mondom, hogy azóta sosem futottam lukra.. Ráadásul létezik balkonkertész körökben egy, a színtévesztésnek megfelelő, bosszantó rendellenesség, amikor fűszernövényeket módszeresen összekeversz - nagyon ritka, annyira, hogy lehet, hogy csak én szenvedek benne, de nálam igen súlyos :) Amikor már letéptem, .. szóval hasznos a marker, mert olvasni legalább tudok. ;)

Lelkesen bújtam a netet ötletek után kutatva, és egy szörnyen egyszerű megoldásra bukkantam, amit szeretnék megosztani Veletek. Nagyon tetszik, mert abszolút filléres, könnyen és gyorsan megvalósítható, környezetbarát és zseniális. Lássuk!

Amire szükség lesz:

  • botok, ágak
  • bugylibicska (vagy rendes, esetleg metszőolló, konyhai hámozó vagy kés)
  • toll/filc - de faraghatsz is :)

"Szerencsém" volt, a loncok beadták a kulcsot. :) nekem sem megy minden, na. Visszavágtam őket, hátha - de lett egy csomó szemét, amit inkább felhasználtam valamire. Lehetőleg egyenes, kisujjnyi, vagy picit vékonyabb ágakat válasszunk a műveletre.

A botok vékonyabbik végét hegyezzük ki az eszközzel, amit választottunk - nekem a metszőolló volt kéznél. A metódus pont olyan, mint amikor még a suliban két nagyítóval gyújtogatás közt nyílhegyet faragtunk.. a régi szép idők! Ha megvolnánk, a másik végét egy két határozott mozdulattal hántsuk egyenesre, és már körmölhetjük is rá a szükséges tartalmat. Voila :)

Marker ágakból

 0
Tovább

Vetési markerek DIY parafa dugóból

Többször rászaladtam már, hogy nem jelöltem megfelelően a vetést, vagy a fűszernövényeket, és mit ne mondjak, néha némi fejvakarást okozott utólag a mulasztás.. Vannak küllemre a megtévesztésig hasonló, de viselkedésben nagyon is eltérő növények, így foglalta el például a dísztök a veteményes ágyást, mert összekevertem a cukkínivel :)
Megtanultam, hogy jelölni kell a palántákat, és erre vannak kifejezetten gyors, de pofás megoldások is.
Bár többnyire az ember nem ad-hoc ültet, mert egy csomó minden kell hozzá - de biztos, hogy valami kevésbé lényegesnek tűnő dolog kimarad a vásárlásból (nálam legalábbis majdnem mindig) mint a jelölők is, így a rendelkezésre álló anyagokból rögtönözni kell. Persze a végén még jobban is tetszenek, mint a bolti verziók. Első körben az egyik legegyszerűbbet, ebből is rögtön kétfajtát szeretnék bemutatni Nektek. Jöjjenek saját markereim parafa dugóból :)

 

1. natúr jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • alkoholos filc
     

Elsőként egy éles (nem recés) késsel szeleteljük fel a dugónkat. Kezekre vigyázni, meglepően ellenálló anyag a parafa. A szeletek ne legyenek túl vastagok, bilétaként fognak funkcionálni. Ha ezzel megvagyunk, alkoholos filccel írjuk (vagy ügyesebbek rajzolhatják is) rájuk, hogy miket fogunk jelölni velük. Én próbálkoztam a rajzolással, de szerintem maradok az írásnál.
Ha megszülettek a mesterművek, szúrjuk át a parafa lapka tetején a drótot, majd hajtsuk vissza a fogóval a végét. Ezt követően tetszés szerint hajtogatható a drót, én pásztorbot szerű formát választottam. Amikor kialakult az eredmény, vágjuk le a drót végét, és szúrjuk a növény mellé. Készen vagyunk!

vetemény marker parafa dugóból


Ha a fenti verziót túlságosan natúrnak találod (vagy ha kifogy a filced, mint nekem) mutatok egy alternatívát is:


2. festett jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • festék (lakk vagy táblafesték)
  • fehér filc vagy körömlakk javító, esetleg hibajavító


Ebben a megoldásban miután felkarikáztad a dugót, le is kell festened. Ízlés szerint minden oldalát, vagy csak az egyiket is lehet, én csak az egyik oldalon, szimpla kalapácslakkot használtam (mert éppen a Singer állványt és a gyertyatartókat újítottuk fel közben). Ha táblafestéket használsz, az is szuper megoldás, viszont ha krétával tervezel írni rá, csak beltéren használd - vagy az első kiadósabb eső után majd vakarhatod a fejed :)

Ha megszáradtak a korongok, a választott eszközzel készítsd el a feliratot, vagy rajzot. Sajnos nem volt filcem, így rögtönöztem körömlakk díszítővel, sajnos korlátozottak voltak a lehetőségeim. Ha megszáradt a minta, ismét csak át kell döfni a dróttal, visszahajlítani, formázni, levágni és beszúrni a helyére.

Festett markerek parafadugóból

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)