Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Top5 balkontermés, avagy a nagy ősziszüret

Biztosan találkoztatok már azokkal a részekkel kedvenc sorozatotokban, amikor nosztalgiáznak, visszaemlékeznek a szereplők. Hát, (amivel nem kezdünk mondatot) én rühellem őket :) ennek ellenére mégis egy kis kirándulásra hívlak Titeket, tekintve, hogy most valahogy megint mind aktuális lett valamiért.

Nehéz ennyire szűkítenem a kört, így kizárólag idei projektek közül válogattam. Megjegyzem így sem volt nagyon könnyű dolgom :) viszont jó volt visszagondolni a kezdetekre, ráadásul a befektetett munka kamatostul megtérült, élményben és örömben, persze.

Őszibarackszüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Tagadnom is hiábavaló lenne, az egyik kedvencem. Mi lehetne ennél őszibb?! Gyönyörű terméseket takarítottunk be a napokban, ráadásul ha kedvet kapnál, mehetsz is a legközelebbi kertészetbe - a szabadgyökeres gyümölcsfák ültetési ideje elérkezett. Előzmény: http://balkongaz.reblog.hu/gyumolcsfat-balkonon-persze---oszibarack 

Szamóca szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Vagy eper, attól függ, hogy botanikus vagy laikus kérdezi. Ami tuti, hogy mind ugyanarra gondolunk. A palánták igazi elültetési ideje augusztus vége, de a szuper időre való tekintettel nyugodtan nekiállhat még a magamfajta városi kiskertész. A vásárolt tíz tőről származó szaporulatom, avagy a saját szamóca óvodám is szépen felgyarapodott, és bár az idei termés sem volt rossz, jövőre már komoly szüretre számítok. Az már csak hab a tortán, hogy még az előbb is volt mit csipegetni! http://balkongaz.reblog.hu/epret-minden-balkonra

Vöröshagyma szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Augusztusra gyönyörűen beérett, már ami maradt ugye, mert tavasztól folyamatosan dézsmáltuk az újhagymát. A fokhagymához hasonlóan a vörös is duggatható akár ősszel is, az eredmény ugyan különbözik picit, de a szisztéma ugyanaz. Ha bővebben szeretnél olvasni a vöröshagymáról, kattints:  http://balkongaz.reblog.hu/voroshagyma-balkonon

Paradicsomok szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Talán az idei év legjobban termői a saját nevelésű paradicsomjaim voltak. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert mind magról kelt, és hosszú hetekig jóízű, organikus gyümölcsökkel látta el a családot. Jövőre valószínűleg más fajtákkal is megpróbálkozom majd, a siker szinte garantált :) Ráadásul a kései érőket sem érdemes veszni hagyni. Mindent megtudhatsz itt: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/paradicsom

Áfonya szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Ez a projekt mondható talán az idei év legnagyobb sikerének, ráadásul duplán. Kényessége ellenére szépen termett a fekete, a vöröset pedig nemsokára szedni lehet. Ideális dézsás növények gazdag virágzással, nem volt velük semmi baj. http://balkongaz.reblog.hu/tarts-afonyat-a-balkonon-de-csak-ha-elszant-vagy
Másrészről az áfonyás sajttora is aratott, ami bizony pofon egyszerű. A növénnyel magával tavaszig csak a téliesítés lesz a teendőnk, ellenben a sajttorta őszi gyümölcsökkel is elkészíthető :) http://balkongaz.reblog.hu/post-006

 0
Tovább

Egyszerű sajttorta

Egy újabb gasztro-kitérőre invitállak Titeket :) Lassan már kékülnek az áfonya bogyók a balkonon (http://balkongaz.reblog.hu/tarts-afonyat-a-balkonon-de-csak-ha-elszant-vagy), így érdemes lesz egy kicsit foglalkoznunk azzal, hogy a nyersen fogyasztás mellett még mire is használhatjuk majd. Részünkről a sajttortára szavazunk - erre is van egy pofonegyszerű receptünk, amelynek alapját Rachel Allen könyvéből (Bake) puskáztam annak idején. Lássuk:

Hozzávalók:

  • 75 g olvasztott vaj
  • 175 g darált keksz (háztartási, gluténmentes vagy teljes kiőrlésű is kiváló)
  • 175 g fekete áfonya (vörössel nekem édes), málna esetleg szeder
  • 450 g mascarpone vagy natúr krémsajt
  • 150 g porcukor
  • 4 tojás
  • ízlés szerint (rúdból reszelt) vanília, vagy 1 tk aroma

Lássunk neki:

A tortaforma kibélelése az első.
Garantálom, hogy ez lesz a dolog legnehezebb része. A szétcsatolható típusú kerek formát ajánlom. A forma aljára vágni kell egy nagy korongot sütőpapírból (rajzold körbe, és vágj egy kicsit nagyobbat), az oldalára pedig egy csíkot - majd ezt kell belejátszani a lukba, hogy aztán ha a csattal megszorítjuk, szépen megálljon. Elsőre kicsit nehézkes, de aztán meglesz a rutin :) Ha ezzel megvagyunk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
forma kibélelése

Jöhet a torta alapja.
Ha alapból nem darált kekszet választottunk, akkor daráljuk le a kekszet apró szeműre. Olvasszuk meg a vajat, és a  kezünkkel egyszerűen morzsoljuk össze a kekszdarával. Ha szép egyenletes, nyomkodjuk a forma aljába. Tömörítsük minél jobban!
a kekszes vajas réteg

Az első sor gyümölcs következik.
Szórjuk a kekszes talapzatra az áfonyánk (gyümölcsünk) felét. Nem szükséges nagyon pontosnak lennünk, ahogy a sajtos cuccot ráöntjük, úgyis arrébb szaladnak majd.

Keverés!
Bátrak csinálhatják kézzel, én nem vagyok ilyen menő. Tegyünk mindent a keverőtálba (tojásokat, mascarpone-t, cukrot, reszeljük bele a vaníliát) majd keverjük az egészet habosra. Ha megvagyunk, öntsük a formába az egészet.

Utolsó előtti lépés
Kicsit ütögessük meg a forma oldalát, hogy egyenletesen terüljön el a krém, majd a gyümölcs másik felét dobáljuk rá. Le fog süllyedni, de szép pöttyös lesz a teteje :) Középre tegyük a sütőbe, 170-180 fokon kb. 35-40 percig süssük (vagy amíg barna lesz a teteje).

A legfontosabb:
Ez nem egy ad-hoc süti, idővel mindig készülni kell, mert teljesen ki kell hűteni, mielőtt tálalnánk. Az a legjobb, ha áll egy estét a hűtőben, különben sajnos szétfolyik. Bár pohárkrémnek is kiváló, de ha már vesződtünk a béleléssel, legyünk türelmesek :) Kevés házi eperlekvárral szoktam még meglocsolni, isteni :) 
Kész az áfonyás sajttorta

 0
Tovább

Tarts áfonyát a balkonon! De csak ha elszánt vagy...

Saját áfonyát szüretelni a teraszon nagyon is menőnek hangzik, ugye? Persze ahogyan semmi sem, úgy ez sem olyan egyszerű :) Sőt, inkább kicsit bonyolult, de nagyon is megéri. Áfonya balkonon Az áfonya nagyon kellemes, édes-fanyar gyümölcse értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása. Többek között kalciumot, foszfort, C és D vitaminokat valamint vasat is tartalmaz a sok kis bogyó. Sajtok, vagy vadhúsok mellé kiválóan passzol az íze, de sajttortába is rendszeresen teszem, nem lehet betelni vele. Évek óta nézegettük a bokrokat kertészetekben, de most léptünk a tettek mezejére.

Bár alaposan kiképeztem magam, nem vagyok biztos a sikerben. Az áfonya roppantul kényes növény, de pozitívum talán, hogy dézsában vagy ládában egyszerűbb lehet eleget tenni az elvárásainak, mint kiültetve. 

Lássuk:

  • az egyik legfontosabb dolog a talaj. Kifejezetten a savanyú talajt kedveli, így mással ne is próbálkozzunk, vásárolhatunk kertészetekben vagy barkácsáruházakban is ilyet, mindenképpen szerezzük be.
     
  • A következő a fény. Ha sötét a balkon, akkor sajnos más növényt kell keresnünk, mert ez a dög a kifejezetten fényes, ámde 
     
  • hűvös és párás klímát kedveli. Még nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan fogom nyáron előidézni, egyelőre minden esetre a fény és a hűvös megvan. Az sem mindegy ám, hogy mivel öntözünk; lágy vizet igényel. Ha még nem tántorodtál el, jelentem, hogy
     
  • kártevőkre (elsősorban tetvekre) nagyon érzékeny, így mindenképpen szükség lesz valamilyen lemosásra, vegyszeres kezelésre.

  • Ősszel a fiatalabb cserjéket meg is kell metszeni. Elméletileg különleges tudományt ez nem igényel, de a szakirodalom szerint nem árt azért szakavatott segítséget kérni. Én kíváncsi vagyok a dologra, és kipróbálom :)


A szaporítás otthoni körülmények között amolyan ’no chance kategória. Magról egyáltalán nem érdemes, maximum a gyökereztetéssel lehet próbálkozni, de elenyésző lesz a siker. A tuti módszer ebben az esetben a shopping. A megvásárolt 1 tő vörös és 1 tő feketeáfonyát a hazaszállítást követően átültettem nagyobb edénybe, és napos párkányra tettem. Hamar virágzásnak indult, ma pedig már meg kellett támogatnom egy karóval, mert roskadásig van bogyókkal :)

áfonyáim

 4
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)