Lassan ránk zuhant a nyári szezon :) Imádok utazni, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül - viszont minden évben egy kisebb gyomorgörcs kíséri végig a nyaralást, mert tudom, hogy mire hazajövünk, a növényállomány gyérülni fog. Nem elvárható senkitől, hogy 1-2 alkalomnál többször ugorjon fel körbe nézni, amíg távol vagyunk, de a komolyabban szeles, perzselő napokon olykor a napi kétszeri öntözés is kevés.
Idén ráadásul egy picit hosszabb eltávra készülünk, így már egy ideje törjük a fejünket, mi legyen a megoldás, hogy visszatértünkkor ne hordjak ki egy kisebb sztrókot állva. Hoztam pár tippet, hogy Ti is örömmel térhessetek haza a jól megérdemelt pihenésről:

1, Önöntözős kaspók
Az abszolút előrelátás tanúbizonysága, ha az érzékenyebb növényeinket önöntözős kaspókba ültetjük. Hibiszkuszokhoz kifejezetten ajánlom, nekem teljesen bevált, de kültéren is teljesen jól alkalmazhatóak.nyár növényvédelem Top5 öntözés Sokféle kapható kereskedelmi forgalomban, de saját magunknak is építhetünk. Nem kell feltétlenül nagyon szofisztikált dolgokra gondolni, fűszernövényeinket ilyen jópofa önöntözős üvegekbe is ültethetjük. nyár növényvédelem Top5 öntözés

2, A kültéri profi megoldás
Az időzíthető öntözőrendszer telepítése talán a legmegnyugtatóbb, bár korántsem mindenhol kivitelezhető, és nem is olcsó mulatság, ennek ellenére, ha lehetőség van rá, mindenképpen ajánlom. Többféle rendszer és márka elérhető a piacon, de a működési mechanizmus nagyon is hasonló. Mivel az egészségem mindkettőnknek fontos, nálunk jelenleg tesztüzemben van a csöpögtető rendszer a nagy utazás előtt. Ujjak csuriban  :) nyár növényvédelem Top5 öntözés

3, A PET palack mindenre jó
Növényünk és kaspójának méretéhez igazodva válasszunk egy műanyag palackot, aminek kupakja is van. Mossuk ki alaposan, a kupakot és a nyakat néhány helyen lukasszuk ki. Töltsük meg vízzel, és ássuk a földbe – annyira mélyen, hogy megálljon.
Már akár az ültetéskor is gondolhatunk erre a víztartályos megoldásra, akkor fel sem merülhet, hogy megsértjük a növény gyökereit. 

nyár növényvédelem Top5 öntözés

4, A sörös vagy borosüvegeket se dobjuk ki
Fúrjunk lyukat egy dugóba (akár csavarral), hogy szűkítsük az átfolyót. A tiszta borosüvegbe töltsünk vizet, dugózzuk le, és állítsuk fejjel lefelé a virágládába. A víz szépen lassan adagolódik majd, így megóvhatjuk kedvenceinket a teljes pusztulástól.
Sörösüveggel hasonló a metódus; applikáljuk vissza rá a kupakot, amit kilyukasztunk. nyár növényvédelem Top5 öntözés

5. Beltéri megoldás
Annak sem kell aggódni, akinek bent maradnak a növényei, erre is van gyógyír - egy kis fizika :) emlékeztek még a hajszálcsövességre? Használjuk ki! Egy kevés spárgára, illetve egy üvegre/edényre lesz szükség. Emeljük a víz szintjét (az edényt) a locsolandó növényeink fölé, ez lesz a mi önöntöző víztornyunk. A spárga egyik felét ássuk sekélyen a növények földjébe a tő köré, a másikat pedig lógassuk a vízbe, és már meg is nyugodhatunk: nyár növényvédelem Top5 öntözés

A nem saját képek forrása, illetve további ötletek:
http://www.pinterest.com/BalkonGaz/self-watering/