Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tulipános gyorstipp

A tulipán szerintem sokunk nagy kedvence, ha nem a legnagyobb. Én személy szerint imádom, mert a tavasz igazi hírnöke. Nem véletlenül szenvedtem értük sokat, egyszer pár éve karácsonykor képes voltam felásni a fagyos földet kint, és elültetni a hagymákat. Évről évre megmelengeti a szívemet a még hűvös napokon, amikor a kopárság közepette bontják változatos, de tökéletes virágaikat a ládákban és szabadföldben egyaránt. Van egy apró trükk, amivel rengeteget tehetünk azért, hogy a következő évben is bő virágzásban legyen részünk. Kíváncsi vagy? Olvass tovább!

 0
Tovább

Hortenzia gyorstalpaló

Nehogy azt higgye bárki, hogy nálunk minden ládában répa nő, azért akad néhány klasszikus, szép virág is elvétve. Bár talán a zöldség gyümölcs terén nagyobb már a tapasztalatom, de próbálkozom azért virágokkal is. Imádom például a hortenziát, a gyönyörű, hatalmas virágai és a méregzöld levelei teljesen a hatásuk alá vonnak, de sokáig megfeneklett a nevelés, ahogyan eljött a tél, majd a következő tavasz. Évek óta igyekszem kikísérletezni a tökéletes körülményeket a cserepes hortenzia számára, idén végre úgy tűnik, hogy sikerrel jártam. Érdemes kipróbálni a módszert, ha nem szeretnél több ilyet:

hortenzia virágok teleltetés

 0
Tovább

Őszi virágok balkonládába

Reggel óta Petőfi klasszikusa jár a fejemben, annyira időszerű most. Bizony kettőt pislogtunk, és elszaladt a szeptember! :) Bár még nyílnak a virágok, a nyárfáim is zöldellnek az ablak előtt; ráadásul a hajam is őszbe vegyül már – az elkövetkező hetek, hónapok mégsem az elmúlásról szólnak majd; éppen ellenkezőleg! ;)

Ilyenkor már a konyhakertben kevesebb a teendő, egyre ritkábban kell locsolni is, így az ilyen csodálatos napokon hódolhatunk a gyönyörű őszi színeknek és illatoknak is egy kicsit. Kényeztessük a lelkünket, most érdemes ősszel virágzó évelőket ültetnünk, vagy előpakolni ezeket a ládákat. De mit is érdemes ilyenkor?

#1.  Klasszikus, a krizantém ősz virágok
Ha nem bánunk vele kegyetlenül, évről évre megörvendeztet minket szép virágaival, méregzöld leveleivel; a legtöbb kertészeti boltban ráadásul most nagyon kedvező áron juthatunk hozzájuk! A krizantém ápolása nem ördöngösség, itt olvashatsz többet róla: http://balkongaz.reblog.hu/ezerarcu-krizantem

#2. Varjúháj ősz virágok
Évelő, igénytelen, szinte kipusztíthatatlan. Imádom! A nyár nagy részében csak egy pofás zöld bokor, de ilyenkor :) a varjúháj, vagy saláta, – ahogyan sokan csúfolják- bebizonyítja, hogy méltán van helye mindenhol, még egy városi erkélyen is. Nálam mindenképpen! A varjúháj gondozásáról sok szót ejteni szinte fölösleges, de itt olvashatsz róla: http://balkongaz.reblog.hu/vilag-salatai-egyesuljetek

#3. Árvácska, a Jolly Joker ősz virágok
A közhiedelemmel ellentétben nem csak tavasszal és nyáron, hanem ilyenkor ősszel is érdemes árvácskát ültetni. Rengeteg színváltozatot találhatunk, így igazi színes kavalkádot varázsolhatunk magunk köré. Bővebben az árvácska gondozása kapcsán: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/%C3%A1rv%C3%A1cska

#4. Calluna/Csarab VS. Erica gracilis
Sokaknak az "Erika" ugyanazt jelenti, vagyis mindkettőt, másoknak pedig nem :) Én az utóbbiak közé tartozom, de be kell ismerni, roppantul hasonlítanak, és lehet, hogy a köznyelv tudja jól. Mindegy. A legnagyobb különbség, hogy az előbbi évelő, míg a másik nem. A Calluna vulgaris (Közönséges Csarab) egy helyes kis cserje, amely évelő, sok törődést nem igényel: ősz virágok
Az Erica gracilis (Vékony Hanga) egy puhább tapintású, kecsesebb egynyári, amely az első decemberi fagyokig bontja harangszerű virágait: ősz virágok

#5. Sziklakerti évelők ősz virágok
Roppant hálás feladat egy lapos, de széles edénybe mindenféle pozsgást, sziklakertit elültetni. Megjelenésük, színük nagyon eltérő, így garantáltan egy egész évben, tehát ősszel is szemet gyönyörködtető kompozíciót alakíthatunk ki.

+1. Hagymások ősz virágok
Ha tavasszal szeretnél sok szép tulipánt, jácintot vagy nárciszt; esetleg hóvirágot vagy crocust – itt az idő! Földbe azokkal a hagymákkal :) nem kell várni decemberig, hogy kockára fagyjon a föld, bár úgy is nagyon érdekes: http://balkongaz.reblog.hu/decemberben-ultetni 

 0
Tovább

Virágok a terítéken

Feltűnt Nektek is, hogy elképesztő módon trendi lett a virágevés?! Ha jobban belegondolunk, talán inkább csak a szép, minőségi ételek élik ismét reneszánszukat, a legtöbb esetben a virágokat pedig inkább csak dekorációs célra használják, bár találunk számos ellenpéldát is. Akár divatos, akár nem – megér a téma egy misét, mivel tombol a nyár, és úton útfélen csodás virágokba botlunk. Összeszedtem néhány gyakori és egyszerű felhasználási módot, tippet és praktikát is, ha egy kicsit szeretnétek feldobni Ti is a vasárnapi ebédet ;) virágok gasztro

Talán az első, és legfontosabb tanácsom: csakis azt edd meg, amiről tudod pontosan, hogy mi, és honnan való! Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk, mert rengeteg olyan szépség található kertjeinkben, amelyek erősen mérgezőek (leanderek, hortenziák, rhododendronok, tavaszi hagymások, trombitafolyondárok – és még sorolhatnám). Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, maradjunk inkább a klasszikus rántott húsnál :)
A származás sem kevésbé fontos, mert a virágbolti virágok sokszor kemikáliáktól szennyezettek, ahogyan a forgalmas utak mellett növő barátaik is. A legjobb saját kertből, vagy védett tisztásról szemezgetni.
A nagyobb virágok bibéitől és porzóitól célszerű megszabadulni, valamint tartsuk szem előtt azt is, hogy allergizálhatnak. Kezdjük inkább kisebb mennyiséggel, biztos ami biztos alapon. De mire is használhatók a virágok a konyhában? A lehető legkülönbözőbb dolgokra; készíthetünk belőlük szörpöt, zselét vagy lekvárt, dekorálhatunk velük salátákban, természetes színezékként használhatjuk őket, ízesíthetünk velük, de akár önállóan is fogyaszthatók egyes típusok töltve, vagy rántva. A kombinációk száma szinte végtelen :) nézzünk néhány inspiráló ötletet! 

Klasszikus „szörpnek valók” virágok gasztro
Bodzavirágból már nagyanyáink nagyanyái is főztek szörpöt, én is szoktam. Egyre inkább elterjed a levendula is, de készíthető szörp hársfa virágból, orgonából vagy éppen ibolyából is.

Zselék és lekvárok virágok gasztro
Bizonyára találkoztatok már rózsa vagy bodzavirág lekvárral, talán ezek szintén nem meglepőek :) de kiváló méz vagy zselé készíthető pitypangból, akácvirágból is.

Ízek, illatok virágok gasztro
Ízesítésre legegyszerűbben a fűszernövényeink virágait használhatjuk. Aromájuk mérsékeltebb ugyan, de kiválóak salátákhoz, vagy akár sült húsokhoz is :) Remekül használható és mutatós a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű virága. Mindezen felül, ha felhasználjuk a virágokat, megelőzzük a felmagzást, amely általában a növény elsatnyulásához is vezet.
Természetesen nem csak a kifejezetten fűszernövények virágai aromásak. A rózsa, a jázmin és az ibolya édeskések, a kínai krizantém és a spanyol levendula kesernyés, míg a citrom virága, az orgona és a fukszia savanykás ízű.

Dekoráció virágok gasztro
Minden ehetőnek titulált virágot használhatunk dekorációként, és legyünk őszinték, talán ez is a legelterjedtebb az ételek tekintetében. Ajánlom a levendulát, a fuksziát vagy a csodás színekben pompázó, tavasztól késő őszig virágzó árvácskát, torták esetében az orgonát.
Természetesen nem csak ételeink tálalása dobható fel a színes virágokkal, hanem egy egyszerű pohár hideg víz is kaphat általuk ötcsillagos külsőt: virágok gasztro

Természetes színezékek
Fontos infó a kezdő virágtálalóknak: sok szirom bizony erősen engedi a színét. A legismertebbek talán a kék búzavirág, a körömvirág, a bársonyvirág vagy a sarkantyúvirág. Ezeket a tulajdonságokat természetesem kedvünkre ki is használhatjuk :)

Teák virágok gasztro
Talán a virágok egyik legősibb felhasználási módja a teakészítés. Tea készülhet rózsából, hibiszkuszból, bodzából, körömvirágból, kamillából, jázminból, kökényvirágból, hársból és akácból is – a teljesség legapróbb igénye nélkül, természetesen. Legutóbb én bodzavirág teát készítettem: http://balkongaz.reblog.hu/bodzavirag-tea-hazilag

Sütni, tölteni valók virágok gasztro
Leginkább a nagyméretű virágokkal érdemes ebben az esetben próbálkozni, azon belül is talán a tökfélék virágaival. Különleges csemege lehet a töltött cukkini virág, esetleg a bundázott változat :) Ezeken felül találkoztam már tempurázott verzióval, és tejszínes raguban is isteni!

A képek forrása, és további ötletek: http://https://www.pinterest.com/BalkonGaz/flowers-in-kitchen/

 0
Tovább

Alternatívák balkonládába

Képzeljétek, a sok zöldség és gyümölcs mellett azért néhány virág is megtalálható nálunk a balkonon :) persze csak módjával, de azért szeretem ezeket is. Részemről nem vagyok nagy muskátli fan, ennek többször hangot adtam már az elmúlt években. Utálok folyamatosan takarítani utánuk, vagy hadakoTzni a szomszéddal úgyszintén a potyogó szirmok miatt – de jó hír, van alternatíva :) 5+1 kedvencemet hoztam, és biztos vagyok benne, hogy mindenki fog találni köztük kedvére valót:

1. Cseppecske, az örök kedvenc Top5 virágok balkonláda
Elég nagy kavarodás van a különböző fajták és hibridek elnevezése közt, de egy biztos: megkülönböztetünk egynyári és évelő változatot is. Én még évelővel nem találkoztam ugyan ;) de az egynyári változat Afrikai aranyvirág néven is szokott futni. Rengeteg színben pompázó virágait egész nyáron bontja, ráadásul nem is igényel nagyon sok törődést. Fagyérzékeny, de ősz végéig gyönyörködhetünk benne. Nagyon jól elvan a tűző napon, ezért ültethetjük folyamatosan napos erkélyekre is.
Sima kerti virágföld pont megfelelő, és sokat locsolom. A leszáradt virágok szárait le kell csipkedni, és készen is vagyunk!

2. Fukszia Top5 virágok balkonláda
(A képen a vadászgörénytől jobbra) Nagyon szeretem (a görényt is), de szívfájdalmam, hogy nem igazán szeret az új balkonon lenni. Kifejezetten az árnyékos - félárnyékos helyeket kedveli. Évelő növény, de sajnos sem a folyosón, sem az erkélyen nem sikerül eddig életben tartanom. Rengeteg vizet, és rendszeres tápanyag utánpótlást igényel, viszont megéri a fáradság, több tucatnyi színes virágot hoz egyszerre. Csüngő növény, így jó, ha szemmagasságban tartjuk, viszont óvjuk a széltől, mert letörhet könnyen.

3. Kökörcsin Top5 virágok balkonláda
(a két szélen) Itthon is találunk őshonos fajokat, amelyek egyébként védettek. Teljesen átlagos talajigényű, közepes vízigényű évelő növény. Leginkább tavasszal virágzik, így érdemes olyan évelővel összeültetni, ami kicsit később bontja a virágait.
Nem szereti, ha nagyon macerálják, kifejezetten rosszul viseli a sokszori átültetést, ezért csak simán hagyjuk békén, meghálálja!


4. Pázsitszegfű Top5 virágok balkonláda
Akár a kökörcsin mellé is kerülhet, hasonlóak az igényeik, bár a pázsizszegfű a szárazabb környezetet szereti. Tavasztól nyár közepéig virágzik! Alacsony növésű, nem túrja ki a többieket. A levelei nagyon kecsesek, így az elvirágzást követően is mutatós tud lenni.


5. Lobélia Top5 virágok balkonláda
Május közepétől októberig virágzik. Ebből is számtalan színű és fajta elérhető; egyes típusok fagymentes helyen áttelelnek, de itthon inkább egynyáriként neveljük. Nagyon szépen mutat nálunk a vigyázban álló cseppecske mellett, én egy ilyen csüngő változatot választottam.
Dél-Afrikában honos, így kiválóan viseli a forró nyári napokat is, de nyugodtan ültethető félárnyékba. Tartsuk mindig nedvesen, de ha egyszer-egyszer kiszárad picit, egy alapos locsolás után szépen összeszedi magát.

+1. Árvácska Top5 virágok balkonláda
Egyszerűen nem tudok betelni vele :) kétnyári, és magról nagyon jól szaporítható. Nálam aljzattakaróként működik, de sok körforgalom, közpark közepén, a napon is jól elvannak. Tipikusan olyan virág, amire egyszer szükséges csak beruházni, mert eltett és elszórt magjairól mindig új erőre kap :) Árvácska témakörben többször is írtam korábban, a jobb oldali címkefelhőben keresd az árvácskát :)

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)