Minden kertészkedőnek óhatatlanul akadnak kedvencei, amelyek mindig is egy picit nagyobb becsen vannak tartva, vagy kiemeltebb helyre kerülnek, mint más növények. Nálunk több ilyen is van, de a tavaly szerzett magnóliák különösen közel állnak a szívünkhöz, főleg most, hogy ismét virágba borultak.


Az igazi tavasz első hírnökei, még a lombfakadás előtt, március végén ontják hatalmas és illatos, pasztellszínű vagy fehér, liliomra emlékeztető virágaikat. Igazán üdítő érzés gyönyörködni bennük a még eléggé kopár környezetben. A kerttel rendelkezők a nagyobb hely miatt ismét kicsit előnyben vannak, de nagyobb, szélvédettebb, napfényes balkonokon is gyönyörűen fejlődnek ezek a cserjék. Sokan összekeverik a liliomfát a tulipánfával, de a két dolog nem ugyanaz, bár rokonságban állnak egymással méretük, virágaik, illetve leveleik formája is eltérő.

A mi szeretetünk tárgya Kínából ered, a szerzetesek már évezredekkel ezelőtt is termesztették hatalmas virágai miatt. Örökzöld és lombhullató fajtái is ismertek, hazánkban inkább az utóbbi terjedt el, mert jobban viseli a téli, zord körülményeket. Télre én fenyőmulccsal takartam a töveket, és a fal mellé, szélvédett helyre telepítettem őket. Megérte :)


Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát a magnólia, enyhén savanyú földet igényel, és érdemes lágy vízzel, esetleg esővízzel öntözni – gyakran, mert a gyökerek nagyon érzékenyek a kiszáradásra. Ami azt illeti mindenre, így átültetés előtt áztassuk be, hogy ne tegyünk bennük nagyobb kárt. Érdemes a műveletet árnyékban végezni. A növényünket metszeni nem szükséges.

Külön érdekesség, hogy mivel a virágzás még a méhek ébredését megelőzően történik, a virágokat a rovarok porozzák be. A virágzást követően nem sokkal alakul ki a lombozat, amely ősz végéig tart ki.

Mi vásároltuk a magnóliáinkat, de ha türelmesek vagyunk, akár otthoni körülmények között bújtatással és magvetéssel egyaránt szaporíthatunk. A választott módszer függvényében viszont a gyökeresedésre/hajtásra akár 1-3 évet is várnunk kell, így a legegyszerűbb talán mégis s shopping.