Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem bogár, és nem is kolibri. Mi az? A gyereknap margójára

Volt egy szabad negyed órám, a gyerek lefeküdt aludni. Elengedtem kicsit a kupit, a főzést, kiültem hát egy jó kávéval élvezni a napsütést és a csöndet. Kényelmesen hátradőltem, becsuktam a szemem - majd egy ismerős, halk zúgás csapta meg a fülem, már kúsztam is gyorsan vissza a telefonomért, amit bent hagytam persze - elvégre negyed óra nekem is jár alapon. Befelé sietve azon szurkoltam, legyen elég virág a ládában, csak tartson ki, amíg visszaérek.

 1
Tovább

Méhes mese

Mobiltelefonok, klímaváltozás, vegyszerek, és monokultúrák telepítése. Mi lehet ebben a négy dologban a közös? A szakemberek szerint az, hogy ezek mind hozzájárultak, hogy Magyarország méhállománya mintegy 50%-kal csökkent napjainkra. Nagyon drasztikus ez a szám, ami nem csak a méztermelés csökkenésével (így a méz árának emelkedésével) jár, de a mezőgazdaságban is komoly problémákat okozhat. Kína egyes termőterületein például mára teljesen eltűntek a méhek, így a gyümölcsfák beporzásáról emberi erővel szükséges gondoskodni. Ez persze közel sem olyan hatékony megoldás, mint az eredeti volt, és még egy olyan országban sem olcsó, ahol bőséggel rendelkezésre áll a munkaerő. 

rovarok méhek

Kérdezem én, hogy mi, kiskertészek is tehetünk-e valamit azért, hogy a környezetünkben a még megmaradt állomány helyzetén könnyítsünk? Természetesen igen, és ha sokan teszünk egy keveset, az már biztosan segítség :) Emellett a fáradozás is hasznos, mert gyönyörködhetünk minden nap növényeinkben, valamint élvezhetjük is munkánk gyümölcsét a magunk termelte fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor.

Csak a mi társasházunk 426 lakásból áll. Durva szám, ugye? Egy kis túlzással egy falucskáénak is megfelelhet akár a ház teljes lélekszáma. Ha minden lakásra csak néhány nagyobb balkonládát számolunk, több száz négyzetméternyi folyamatosan virágoztatható „termőterületet” dobhatnánk össze, nem beszélve az udvarról, tetőkertekről - és ez csak egyetlen ház.

De miket is kellene ültetnünk ezekbe a képzeletbeli balkonládákba és kertekbe, hogy kedvezzünk a méheknek? Összeszedtem néhány könnyen tartható lehetőséget:

  • Levendula rovarok méhek

Gyönyörű a virág, jó az illata, sokoldalúan felhasználható. Imádják a méhek is a levendulát, ráadásul kiválóan mézel. Tartunk néhány tővel mi is, tavaly még aztokat a virágokat is körbe zsongták, amiket már csokorba szedtem magamnak a szörpfőzéshez.

  • Kakukkfű rovarok méhek

A kakukkfű egy szuper fűszernövény, évelő, lassan növő cserje. Június-júliusban gazdagon bontja virágait, ami szintén vonzza a méheket. Sültekhez, káposztás ételekhez, levesekbe, vadhoz nagyon jól passzol, de bánjunk vele csínján. Teát is főzhetünk belőle, amely fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. Méze is kámforos, igazán különleges :) Tartósítóként már az ókori Egyiptomban is használták húsokhoz - és igen, balzsamoztak is vele!

  • Zsálya rovarok méhek

A zsálya szintén egy izgalmas fűszernövény, amely vonzza a zümmögést. Görcsoldásra, puffadásra jótékony a teája, egyébként étvágyfokozó hatású :) Malachoz isteni a levele, amit május-júniusban, még a kék virágok nyílása előtt érdemes gyűjteni.

  • Varjúháj rovarok méhek

Különösebb haszna a varjúhájnak nincsen a mi szempontunkból, csak esztétikai, de a nyitóképen is egy varjúhájon szorgoskodó méhet láthatunk. Augusztus végétől virágzik bőségesen, addig szép pozsgás leveleit csodálhatjuk, viszont szinte semmilyen gondoskodást nem igényel. Szuper választás dézsába vagy sziklakertbe, sosem hagy cserben!

  • Trombitafolyondár rovarok méhek

Ez a növény rengeteg bosszúságot okoz a kertesek többségének, mert szinte kipusztíthatatlan, és nagyon szapora - és többnyire a szomszédból támad. Én dézsában tartom, így mindenki biztonágban van! Imádom a mediterrán hangulatát, a szép pirosas/narancsos virágait és a folyamatosan körülöttük serénykedő méhek, bogarak látványát. A minimális gondoskodást nyáron dús virágzással hálálja meg :)

  • Szamóca rovarok méhek

Egyre gyakoribb szerencsére a városi párkányokon is a szamóca. Sokat írtam már a tartásáról - 10 tővel indultam, mára gazként írtom, annyira elszaporodott. Már most felbukkantak az első virágok, az utolsók októberben próbálkoznak, így nekünk és a méheknek is folyamatosan biztosítanak egy kis csipegetni valót.

  • Tökfélék rovarok méhek

Legyen dísztök vagy cukkini, szinte mindegy. A gyönyörű nagy virágok mágnesként vonzzák a méheket. Lassan el is érkezik a tökmagok elvetésének ideje. Cukkinivel és korsótökkel készülök az idén, remélem mind örömünket leljük majd bennük!

  • Fák és bokrok rovarok méhek

Természetesen adok-kapok alapon a gyümölcsök is nagyon fontosak, mint cseresznye, alma vagy barack - nekünk legalább annyira, mint a méheknek. De emellett szuper táplálékforrás nekik a virágzó fűz vagy a nyárfa, akác is. A különböző bogyós bokrokat, mint mondjuk ribizli, vagy áfonya is bátran ajánlom, ráadásul szépen cseperedik dézsában.

 0
Tovább

Jóbogaras Top5

Mióta komolyabban foglalkoztat a városi kertészkedés, hihetetlen mennyiségű szakirodalmat bújtam át, sokat beszélgettem kertészekkel és gazdálkodókkal, kiskert tulajdonosokkal, így elképesztő mennyiségű új információra tettem szert. Nem tagadom, sokszor csak pislogtam, mint hal a szatyorban :)

Nem volt ez másképpen a napokban sem; amikor is általános iskolásokat meghazudtoló módon hason fekve, elektronikus támogatással próbálkoztam beazonosítani az erkélyünkön megforduló rovarokat. Érdekelt, hogy melyiknek mi haszna, már ha egyáltalán van neki, és bizony értek komoly meglepetések! Jöjjön egy kis ízeltlábú marketing; a Top5 leghasznosabb rovar, amellyel találkoztam cuki illusztrációkkal:

1. Evidens; Méh  rovarok Top5
Mármint az evidens, hogy a méhek hasznosak. Fáradhatatlanul beporoznak, mézet készítenek, és nem agresszívek egyáltalán. A meglepő inkább az, hogy milyen nagy számban találkozom velük nap mint nap a füstös Nyolcker kellős közepén. Próbálom minél inkább megbecsülni őket; virágzáskor még házi kotyvasztott bioszerekkel sem permetezünk. 

2. Katica  rovarok Top5
A katicabogár amellett, hogy a gyerekek nagy kedvence (kiskoromban nyaranta én is kilométereket sétáltam a Balatonban, hogy a partra mentsem a fuldoklókat :)), hasznos jószág is. Falánkan pusztítja a levél- és pajzstetveket (életciklusa során akár ezernél többet is elnassol), így ha találunk egyet, próbáljuk meg problémás növényeinkre telepíteni, hátha sátrat ver rajtuk. 
A szép hétpettyes mellett sajnos azért akadnak „gonosz mutánsok is”. A nem szabályos mintájú, más színű agresszívebb harlekinkatica a tetveken kívül már lelkesen beleehet a virágokba is, de a borkészítők pechére a szőlőfürtök közt gyakran bújik meg, és préseléskor nem túl jó ízével rontja a must minőségét. Ja, emellett harap is, már amennyire egy katica tud :)

3. Zengőlégy   rovarok Top5
Sokáig fejtegettem, mi a manó is lehet. Kicsi, darázsszerű mintájú, zümmögő rovar, ami kiválóan manőverez virágról virágra. A beporzás mellett a legtöbb ilyen lárvája szintén levéltetvekkel táplálkozik, így szívesen látott vendégek nálam ;)

4. Fátyolka  rovarok Top5
Ez a kis zöld szárnyas jószág a biokertészek atombombája. Egy fátlyolka lárva akár napi 35-45 levéltetűt, atkát is elpusztít különösebb környezeti mellékhatás nélkül. Ezzel a tulajdonsággal felruházva egy marék molnárka jócskán hatékonyabb, mint jó néhány szabadforgalmú rovarirtó kemikália. Olyannyira elismertek a szakmában, hogy tenyésztik is őket!

5. Fülbemászó ?!   rovarok Top5
Az kétségtelen, hogy az összes közül ez a legmeglepőbb, illetve a legrusnyább is. Magam sem igazán szeretem, de nem bántom őket – tévhit, hogy előszeretettel másznak a fülbe, és ott fertőzést okoznak. Legalábbis semmivel sem gyakrabban tesznek ilyet, mint más rovarok, így az egyetlen bűnük, hogy nem valami szépek. Hasznosak, mert távol tartják a szomszéd gyerekét a kerttől, illetve a hernyókat, petéiket és a tetveket is.

És már csak az a kérdés, hogy hogyan édesgessük a hasznos segítőket magunkhoz? Ültessünk fűszernövényeket, illatos virágokat és várakozzunk :) 

A képeket a pinteresten szedegettem össze: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/useful-insects-in-garden/

 2
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)