Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Baljós árnyak

Majdnem itt a tavasz, és reménykedtem benne, hogy már megúszom, de nem :) Nincsen bosszantóbb egy szezonkezdő galaktikus inváziónál, főleg egy ilyennél. Felbukkant bizony egy alattomos, makacs kis hívatlan vendég a citromon, akit nem látunk szívesen. De hogyan bírjuk távozásra, és mi is ez a nyavalya?kártevők atka

Különös ismertetőjelei:

  • apró, tűhegynyi világos foltok a levelek színén
  • vékony háló
  • picike, nyüzsgő lények tömkelege

Igen, kérem szépen – ez takácsatka invázió! A szobában teleltetett növényeknél, mint a citrusfélék vagy akár a leander gyakran előfordul, de nem válogatnak a kis nyavajások. Több száz féle növényt károsítanak szívogatásukkal, mint pl. rózsák, paradicsom, kukorica, burgonya, eper, egyéb dísznövények, zöldségek, gyümölcsök.kártevők atka

Alapvetően a száraz, meleg környezetet kedvelik, így a tavaszi szobai időjárás pont ideális az elszaporodásukhoz.

Mit tegyünk, ha már felütötték a fejüket? Több fegyver is van a kezünkben a fénykardtól a Halálcsillagig, a kérdés, hogy melyikkel szeretnénk élni. Én a fokozatosság híve vagyok, ne lőjünk azonnal ágyúval verébre. Az első és legfontosabb a karantén, előzzük meg a teljes növényállomány megszállását. Lakásban amúgy se használj vegyszert, ezt mindig csak szabad levegőn tedd, első körben próbáljuk eltűntetni manuálisan az állomány nagyját.

A takácsatka nem szereti a nedves környezetet, így a lemosás az első számú fegyver, híg szappanos vizet ajánlok:kártevők atka A szappanos vízzel töröljük át a levelek színét és fonákját, nyelét is – ezt követően le is zuhanyoztathatjuk a növényeket. Sziszifuszi munka, utálom is nagyon, de így van esély a túlélésre, mert a kis mocskok nagyon szaporák, az étvégyuk is elképesztő.

Én többnyire kozmetikai vattákat használok, mert így könnyű felmérni a fertőzöttség állapotát (törlés után látom rajta, mennyi kis pókszabásút töröltem le).kártevők atka

Néhány naponta ismételjük a lemosást, közben spricceljük, párásítsuk a növényt. Ha eljön a várva várt kitelepítés, a probléma elmúlik többnyire, ha nem hagyjuk elhatalmasodni. kártevők atka

Ha a fénykard kevés a klónok ellen, vessük be az X-szárnyút, használjunk bioszereket. Ezek többnyire olaj alapú permetek, amelyek vékony filmréteget vonnak az atkák köré, a levegőt elzárva megfojtják őket. A levelek fonáki részét azonban nem könnyű permetezni, de a Halálcsillagot is leszedték vele, így nem lehetetlen :)

Természetesen kereskedelmi forgalomban több atkaölő szer is kapható, ez számomra a Halálcsillag kategória, de minimum egy Birodalmi romboló. Érdemes a permetezés macerássága miatt felszívódó típust venni, de még egyszer kihangsúlyoznám, ezeket lakásban ne, a szabadban is csak kellő körültekintéssel használjuk!

És az Ezeréves Sólyom.. elegáns, jól hangzik, de nem működik :) telepíthetünk a szakirodalom szerint atkaevő rovarokat is (pl poloskákat) :D

 0
Tovább

Kellemetlen kártevők - tetvek

Sajnos óhatatlan, hogy a leggondosabb balkonkertész is előbb vagy utóbb valamilyen kártevővel szembesül, ami megkísérli keresztülhúzni számításait. Számos helyről bukkanhatnak fel ezek a bosszantó lények; tudtunkon kívül új növénnyel vagy virágfölddel mi magunk is haza vihetjük őket, de a szomszéd erkélyről, vagy egy erős fuvallattal is megjelenhetnek nálunk. Vannak olyanok, amelyek ellen beválnak a házi praktikák, de bizony néha sajnos vegyi fegyverekkel kell felvérteznünk magunkat. Vegyük most szemügyre az egyik leggyakoribb, legnépesebb ellenséget, a tetveket:

  • Levéltetű

Szárnyas, szárnyatlan, fekete vagy sárga, esetleg zöld. Igen csak népes és változatos nemzetség, ráadásul elég nagy számban is vannak jelen, így velük bizonyára mind találkoztunk már. Átlagosan 1-2 mm nagyságúak, így legalább szemmel könnyebben felfedezhetőek.

Némely fajta specializálódott, így a rózsák vagy leanderek dedikált típussal is rendelkeznek, de vannak kevésbé válogatósak is „szerencsére”. Leander levéltetvek
Közös pont, hogy táplálkozásuk során egy édeskésnek mondott anyagot választanak ki, amit mézharmatnak nevezünk. Ezt a hangyák előszeretettel fogyasztják, így ha valamely növényünkön lecövekeltek, az okot adhat a gyanúra. A mézharmat cseppeken gombák is megtelepedhetnek, és sötét bevonatot képeznek rajta – ez a korompenész.

Nem szabad halogatnunk a védekezést, roppantmód szaporák is; ha csak szórványosan tapasztaljuk a támadást, vágjuk le a fertőzött növényrészeket. Ha nagyobb a baj, de kisebb a növény, jó megoldás lehet a szappanos vízzel történő levelenkénti lemosás.

Ha permeteznünk kell, egy fertőzött levelet tegyünk zacskóba, alaposan zárjuk le, és kertészetben kérjük ki szakember tanácsát a megfelelő vegyszerről.

Tetvek a zacskóban

  • Pajzstetű

Változatosak szintén, ráadásul még specializálódnak is.  3-5 mm méretükkel viszonylag nagyobbak, viszont roppantul szívósak, nehéz megszabadulni tőlük.

Sokszor az az érzetünk támadhat, hogy a növény részét képezik, de ne tévesszenek meg. Az új kinövés vagy pukli a leggyakrabban pajzstetű lesz, hidd el.Pajzstetű orchideánNálunk első sorban a kecskerágókat és az orchideákat sanyargatják, de leandereket, dísznövényeket is célba vehetnek. Gyorsan elszaporodnak, így nem szabad késlekedni a védekezéssel.

A legjobb védekezés mindig a megelőzés; alaposan vegyük szemügyre a kiválasztott növényt, mielőtt haza vinnénk. Ha mégis megveti a pajzstetű a lábát, cselekedjünk minél előbb.

Első lépés a karantén! Különítsük el azonnal a fertőzött növényeket. Vastaghúsú levelek esetében szappanos vizes vattával, határozott mozdulattal húzzuk le a tetveket ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a felületet, majd egy másik vattával töröljük szárazra. Denaturált szesszel is el lehet végezni a lemosást, de a szappanos víz is jó, ráadásul egy szappan akad is otthon mindig.

Sajnos a vegyszeres permetezés a tetvek viaszos pajzsa miatt kevéssé hatásos, ha növényvédő szert választunk, első sorban a felszívódóak lesznek célravezetőek. Kérjük ki szakember tanácsát az alkalmas szer kapcsán, viszont a permetezést csak nyílt térben végezzük el.

 4
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)