Erőteljesen sóvárgok már a tavasz után, keresem a teendőket, amelyekkel előkészülhetek a kerti szezonra :) Van egy dolog azonban, amit kicsit mindig el szoktam hanyagolni annak ellenére, hogy kiemelkedően fontos a saját munkánk megkönnyítése miatt. Hogy mi is ez? Khm. A szerszámok rendberakása, beszerzése és pótlása (sajnos én nem vagyok túl tüchtig, idén is elhantoltam egy ásót a paradicsomok alá- rejtély, hogy hogyan).
Higgyétek el, megér egy misét a téma, mert a jó (és jól karbantartott) eszközök sok bosszúságtól, extra munkától megkímélhetnének. De mik is azok a nagyon alap dolgok, amikre egy balkonkertésznek szüksége lehet?

Mindenekelőtt egy frankó kesztyű.  szerszámok
Nem vicc. Fontos, hogy védjük magunkat a különböző fizikai behatásoktól. A munka közben sok harci sebesülést szerezhetünk (karcolások, vágások, horzsolások) amelyektől a kesztyű megvéd. Ne spóroljuk rajta; nem horror befektetésről van szó, és tényleg szükséges. Fontos az is, hogy a jó munka végeztével ne hagyjuk szanaszét heverni - mint én -, legyen helye – ráadásul fedett. Ez is tapasztalat, baromi kellemetlen, ha ázott, csapzott kesztyűben kell dolgozni, mint nekem szinte mindig J

Kis ásó  szerszámok
Igen, kínos téma. Ez egy olyan szerszám, ami nélkül nem nagyon lehet elkezdeni a munkát. Már egy teljesen szimpla átültetés is nagyon bonyolult, ha nem rendelkezünk megfelelő eszközzel hozzá. Én több méretet is tartok (bár mint említettem, egyet elültettem), mert nem minden cserépbe fér bele a nagyobb; vagy jobbat mondok :) egy tenyérnyi ásóval még most is ültetném a 3 méteres leandert. 
Ezeket is jó (volna) állandó helyen tartani, én mindig random ott hagyom, ahol utoljára dolgoztam vele – fontos azonban, hogy ügyeljünk a biztonságra is. Igaz, hogy nem pakolom el, de lefelé fordítom, vagy a földes zsákba szúrom, nehogy valaki belegyalogoljon.

Kiskapa
Egyszerűen fel lehet lazítani vele az összeállt földlabdákat, rögöket; és a gyökerek ellen is jó, minden értelemben ;) a legjobb, ha kombinált, háromágú villában végződő darabot nézünk, annyival kevesebb helyet foglal. Az ásóvillával könnyen meg tudjuk forgatni a földet, vagy éppen a komposztunkat, ha van.

Kanna  szerszámok
Ebből is célszerű több méretet tartani; nekem 2 db is van. Egy szép míves kicsi, amivel a kisebb, vagy magasabban lévő növényeket locsolom, és egy nagyobb 10 literes – amivel a nagyobbakat, hogy ne kelljen sokat fordulni. Nagyon szépeket lehet venni, de magunk is egyedivé tehetjük, de akár öblítős dobozból is barkácsolhatunk.

Penge metszőolló  szerszámok
Ez a legkifinomultabb, legtöbb törődést igénylő eszköz, és rengetegféle kapható a boltokban. Jómagam elég sokat használom, saját káromon meg is tanultam, hogy alaposan utána kell járni ennek a kérdésnek, meg kell válogatni, melyikkel dolgozzunk. Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, valószínűleg egy erkélyre nem is kell a legmodernebb darab. Mindenképpen olyat válasszunk, ami méretben is megfelelő, passzol a kezünk méretéhez, nem túl megerőltető üres állapotában összezárni, de azért van benne anyag. Eleinte egy nagyobb méretű metszőollóval dolgoztam, amit valószínűleg jetiknek terveztek mamutfenyő nyírásra; azt kell mondjam, nem volt indokolt J ha ráadásul nincsenek fáid, akár egy rügyvágó olló is megteszi.

Képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/szersz%C3%A1mok/