Csipogott a viber, Timi írt; "kezdődik a saláta szezon! :)" mindketten mosolygunk, és tudjuk, most nem az önsanyargatásról lesz szó..

Ha egyideális világban élnénk, a csoki sosem fogyna el, mindig sütne a nap, sosem kellene korán kelni, és mindig szombat lenne. Annyi cipőt vehetnénk, amennyit nem szégyellünk, a kedvenc nadrágunk mindig jól állna rajtunk, illetve a kerti virágok is virítanának minden nehézség nélkül. Persze még sorolhatnám, de azért van itt valami..
Mert tényleg van egy növény, ami egyszerűen nagyszerű, és semmit, azaz szinte semmit sem kell tennünk vele ahhoz, hogy virágozzon. Kora tavasztól saláta szerű, zöld pozsgás leveleit csodálhatjuk, augusztus és október közt színes virágaival búcsúztatja a nyarat, majd mindegy mi jön télen, tavasszal a dolog csak úgy elkezdődik előlről. Hogy mi ez a csoda? :) nem más, mint a pompás varjúháj.

A neve ugyan nem túl bizalomgerjesztő, ezt aláírom, talán ezért is becézzük sokan salátának, de minden várakozást felülmúl, ezt garantálom. Ez az alapvetően sziklakerti növény bírja a szárazságot, a tűző napot, a félárnyékot, sőt, a telet is, szinte elpusztíthatatlan. Tökéletesen érzi magát agyag-, vagy műanyag edényben is, tényleg nem válogat :)

Jó vízáteresztő, teljesen átlagos földbe is lehet ültetni, bár alapvetően homokos, kavicsos talajra tervezték. Ezután egyszerűen élvezni kell, hogy fejlődik magától. Ne locsoljuk sokat, erre érzékeny egyedül - a gyökerek rothadása a pangó víztől sajnos megindulhat.


Én az első ilyenemet egy kerek cseréptálba ültettem kövirózsák közé (ennek már vagy 4 éve, és azóta is szép, tavaly tavasszal így nézett ki) de beújítottam nyáron sima cserepes egyedeket is, annyira megkedveltem. Mondtam már, hogy ráadásul nagyon olcsó?
Ennek oka, hogy könnyen szaporíthatod magról vagy tőosztással is. Ha megtetszett, csak arra ügyelj, hogy akár 40-50 cm magasra is nőhet ez a fajta (kb 500 alfaja ismert, amelyek formája és mérete nagyon változatos) illetve jól bebokrosodik, ennek megfelelően nézzünk neki helyet. Az elszáradt szárakat tavasz elején vágjuk le, és csak ki kell várnunk, hogy a semmiből újra kifejlődjön :)