Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyaralásból agyvérzés?

Lassan ránk zuhant a nyári szezon :) Imádok utazni, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül - viszont minden évben egy kisebb gyomorgörcs kíséri végig a nyaralást, mert tudom, hogy mire hazajövünk, a növényállomány gyérülni fog. Nem elvárható senkitől, hogy 1-2 alkalomnál többször ugorjon fel körbe nézni, amíg távol vagyunk, de a komolyabban szeles, perzselő napokon olykor a napi kétszeri öntözés is kevés.
Idén ráadásul egy picit hosszabb eltávra készülünk, így már egy ideje törjük a fejünket, mi legyen a megoldás, hogy visszatértünkkor ne hordjak ki egy kisebb sztrókot állva. Hoztam pár tippet, hogy Ti is örömmel térhessetek haza a jól megérdemelt pihenésről:

1, Önöntözős kaspók
Az abszolút előrelátás tanúbizonysága, ha az érzékenyebb növényeinket önöntözős kaspókba ültetjük. Hibiszkuszokhoz kifejezetten ajánlom, nekem teljesen bevált, de kültéren is teljesen jól alkalmazhatóak.nyár növényvédelem Top5 öntözés Sokféle kapható kereskedelmi forgalomban, de saját magunknak is építhetünk. Nem kell feltétlenül nagyon szofisztikált dolgokra gondolni, fűszernövényeinket ilyen jópofa önöntözős üvegekbe is ültethetjük. nyár növényvédelem Top5 öntözés

2, A kültéri profi megoldás
Az időzíthető öntözőrendszer telepítése talán a legmegnyugtatóbb, bár korántsem mindenhol kivitelezhető, és nem is olcsó mulatság, ennek ellenére, ha lehetőség van rá, mindenképpen ajánlom. Többféle rendszer és márka elérhető a piacon, de a működési mechanizmus nagyon is hasonló. Mivel az egészségem mindkettőnknek fontos, nálunk jelenleg tesztüzemben van a csöpögtető rendszer a nagy utazás előtt. Ujjak csuriban  :) nyár növényvédelem Top5 öntözés

3, A PET palack mindenre jó
Növényünk és kaspójának méretéhez igazodva válasszunk egy műanyag palackot, aminek kupakja is van. Mossuk ki alaposan, a kupakot és a nyakat néhány helyen lukasszuk ki. Töltsük meg vízzel, és ássuk a földbe – annyira mélyen, hogy megálljon.
Már akár az ültetéskor is gondolhatunk erre a víztartályos megoldásra, akkor fel sem merülhet, hogy megsértjük a növény gyökereit. 

nyár növényvédelem Top5 öntözés

4, A sörös vagy borosüvegeket se dobjuk ki
Fúrjunk lyukat egy dugóba (akár csavarral), hogy szűkítsük az átfolyót. A tiszta borosüvegbe töltsünk vizet, dugózzuk le, és állítsuk fejjel lefelé a virágládába. A víz szépen lassan adagolódik majd, így megóvhatjuk kedvenceinket a teljes pusztulástól.
Sörösüveggel hasonló a metódus; applikáljuk vissza rá a kupakot, amit kilyukasztunk. nyár növényvédelem Top5 öntözés

5. Beltéri megoldás
Annak sem kell aggódni, akinek bent maradnak a növényei, erre is van gyógyír - egy kis fizika :) emlékeztek még a hajszálcsövességre? Használjuk ki! Egy kevés spárgára, illetve egy üvegre/edényre lesz szükség. Emeljük a víz szintjét (az edényt) a locsolandó növényeink fölé, ez lesz a mi önöntöző víztornyunk. A spárga egyik felét ássuk sekélyen a növények földjébe a tő köré, a másikat pedig lógassuk a vízbe, és már meg is nyugodhatunk: nyár növényvédelem Top5 öntözés

A nem saját képek forrása, illetve további ötletek:
http://www.pinterest.com/BalkonGaz/self-watering/

 0
Tovább

Alternatívák balkonládába

Képzeljétek, a sok zöldség és gyümölcs mellett azért néhány virág is megtalálható nálunk a balkonon :) persze csak módjával, de azért szeretem ezeket is. Részemről nem vagyok nagy muskátli fan, ennek többször hangot adtam már az elmúlt években. Utálok folyamatosan takarítani utánuk, vagy hadakoTzni a szomszéddal úgyszintén a potyogó szirmok miatt – de jó hír, van alternatíva :) 5+1 kedvencemet hoztam, és biztos vagyok benne, hogy mindenki fog találni köztük kedvére valót:

1. Cseppecske, az örök kedvenc Top5 virágok balkonláda
Elég nagy kavarodás van a különböző fajták és hibridek elnevezése közt, de egy biztos: megkülönböztetünk egynyári és évelő változatot is. Én még évelővel nem találkoztam ugyan ;) de az egynyári változat Afrikai aranyvirág néven is szokott futni. Rengeteg színben pompázó virágait egész nyáron bontja, ráadásul nem is igényel nagyon sok törődést. Fagyérzékeny, de ősz végéig gyönyörködhetünk benne. Nagyon jól elvan a tűző napon, ezért ültethetjük folyamatosan napos erkélyekre is.
Sima kerti virágföld pont megfelelő, és sokat locsolom. A leszáradt virágok szárait le kell csipkedni, és készen is vagyunk!

2. Fukszia Top5 virágok balkonláda
(A képen a vadászgörénytől jobbra) Nagyon szeretem (a görényt is), de szívfájdalmam, hogy nem igazán szeret az új balkonon lenni. Kifejezetten az árnyékos - félárnyékos helyeket kedveli. Évelő növény, de sajnos sem a folyosón, sem az erkélyen nem sikerül eddig életben tartanom. Rengeteg vizet, és rendszeres tápanyag utánpótlást igényel, viszont megéri a fáradság, több tucatnyi színes virágot hoz egyszerre. Csüngő növény, így jó, ha szemmagasságban tartjuk, viszont óvjuk a széltől, mert letörhet könnyen.

3. Kökörcsin Top5 virágok balkonláda
(a két szélen) Itthon is találunk őshonos fajokat, amelyek egyébként védettek. Teljesen átlagos talajigényű, közepes vízigényű évelő növény. Leginkább tavasszal virágzik, így érdemes olyan évelővel összeültetni, ami kicsit később bontja a virágait.
Nem szereti, ha nagyon macerálják, kifejezetten rosszul viseli a sokszori átültetést, ezért csak simán hagyjuk békén, meghálálja!


4. Pázsitszegfű Top5 virágok balkonláda
Akár a kökörcsin mellé is kerülhet, hasonlóak az igényeik, bár a pázsizszegfű a szárazabb környezetet szereti. Tavasztól nyár közepéig virágzik! Alacsony növésű, nem túrja ki a többieket. A levelei nagyon kecsesek, így az elvirágzást követően is mutatós tud lenni.


5. Lobélia Top5 virágok balkonláda
Május közepétől októberig virágzik. Ebből is számtalan színű és fajta elérhető; egyes típusok fagymentes helyen áttelelnek, de itthon inkább egynyáriként neveljük. Nagyon szépen mutat nálunk a vigyázban álló cseppecske mellett, én egy ilyen csüngő változatot választottam.
Dél-Afrikában honos, így kiválóan viseli a forró nyári napokat is, de nyugodtan ültethető félárnyékba. Tartsuk mindig nedvesen, de ha egyszer-egyszer kiszárad picit, egy alapos locsolás után szépen összeszedi magát.

+1. Árvácska Top5 virágok balkonláda
Egyszerűen nem tudok betelni vele :) kétnyári, és magról nagyon jól szaporítható. Nálam aljzattakaróként működik, de sok körforgalom, közpark közepén, a napon is jól elvannak. Tipikusan olyan virág, amire egyszer szükséges csak beruházni, mert eltett és elszórt magjairól mindig új erőre kap :) Árvácska témakörben többször is írtam korábban, a jobb oldali címkefelhőben keresd az árvácskát :)

 0
Tovább

Jóbogaras Top5

Mióta komolyabban foglalkoztat a városi kertészkedés, hihetetlen mennyiségű szakirodalmat bújtam át, sokat beszélgettem kertészekkel és gazdálkodókkal, kiskert tulajdonosokkal, így elképesztő mennyiségű új információra tettem szert. Nem tagadom, sokszor csak pislogtam, mint hal a szatyorban :)

Nem volt ez másképpen a napokban sem; amikor is általános iskolásokat meghazudtoló módon hason fekve, elektronikus támogatással próbálkoztam beazonosítani az erkélyünkön megforduló rovarokat. Érdekelt, hogy melyiknek mi haszna, már ha egyáltalán van neki, és bizony értek komoly meglepetések! Jöjjön egy kis ízeltlábú marketing; a Top5 leghasznosabb rovar, amellyel találkoztam cuki illusztrációkkal:

1. Evidens; Méh  rovarok Top5
Mármint az evidens, hogy a méhek hasznosak. Fáradhatatlanul beporoznak, mézet készítenek, és nem agresszívek egyáltalán. A meglepő inkább az, hogy milyen nagy számban találkozom velük nap mint nap a füstös Nyolcker kellős közepén. Próbálom minél inkább megbecsülni őket; virágzáskor még házi kotyvasztott bioszerekkel sem permetezünk. 

2. Katica  rovarok Top5
A katicabogár amellett, hogy a gyerekek nagy kedvence (kiskoromban nyaranta én is kilométereket sétáltam a Balatonban, hogy a partra mentsem a fuldoklókat :)), hasznos jószág is. Falánkan pusztítja a levél- és pajzstetveket (életciklusa során akár ezernél többet is elnassol), így ha találunk egyet, próbáljuk meg problémás növényeinkre telepíteni, hátha sátrat ver rajtuk. 
A szép hétpettyes mellett sajnos azért akadnak „gonosz mutánsok is”. A nem szabályos mintájú, más színű agresszívebb harlekinkatica a tetveken kívül már lelkesen beleehet a virágokba is, de a borkészítők pechére a szőlőfürtök közt gyakran bújik meg, és préseléskor nem túl jó ízével rontja a must minőségét. Ja, emellett harap is, már amennyire egy katica tud :)

3. Zengőlégy   rovarok Top5
Sokáig fejtegettem, mi a manó is lehet. Kicsi, darázsszerű mintájú, zümmögő rovar, ami kiválóan manőverez virágról virágra. A beporzás mellett a legtöbb ilyen lárvája szintén levéltetvekkel táplálkozik, így szívesen látott vendégek nálam ;)

4. Fátyolka  rovarok Top5
Ez a kis zöld szárnyas jószág a biokertészek atombombája. Egy fátlyolka lárva akár napi 35-45 levéltetűt, atkát is elpusztít különösebb környezeti mellékhatás nélkül. Ezzel a tulajdonsággal felruházva egy marék molnárka jócskán hatékonyabb, mint jó néhány szabadforgalmú rovarirtó kemikália. Olyannyira elismertek a szakmában, hogy tenyésztik is őket!

5. Fülbemászó ?!   rovarok Top5
Az kétségtelen, hogy az összes közül ez a legmeglepőbb, illetve a legrusnyább is. Magam sem igazán szeretem, de nem bántom őket – tévhit, hogy előszeretettel másznak a fülbe, és ott fertőzést okoznak. Legalábbis semmivel sem gyakrabban tesznek ilyet, mint más rovarok, így az egyetlen bűnük, hogy nem valami szépek. Hasznosak, mert távol tartják a szomszéd gyerekét a kerttől, illetve a hernyókat, petéiket és a tetveket is.

És már csak az a kérdés, hogy hogyan édesgessük a hasznos segítőket magunkhoz? Ültessünk fűszernövényeket, illatos virágokat és várakozzunk :) 

A képeket a pinteresten szedegettem össze: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/useful-insects-in-garden/

 2
Tovább

5 tipp paradicsomneveléshez, amit nem tudtál

Bár jómagam nem vagyok nagy paradicsomfogyasztó, nagyon szeretem tartani, mert igazán hálás növény – és persze a család is hálás :) ők komolyabb mennyiségben pusztítják. Hoztam néhány tippet, amik jól jöhetnek, amennyiben idén Te is paradicsomozásra adtad a fejed!

#1. A több jobb paradicsom Top5
Amennyiben van rá lehetőséged, nevelj többfajtát – akár egy ládában is. Jó minőségű talajt igényelnek és folyamatos utánpótlást, de a gyökérzet a felszínen terül szét, nem hatol mélyre – inkább öblösebb, mint túl mély ládát igényelnek. Jól jársz ha többfélével próbálkozol; több ízzel, színnel és formával találkozhatsz, valamint más időpontokban szüretelhetsz. Mindenki megtalálja a saját erkélyéhez valót; a Roma kiváló és finom, de kicsit magasabbra nő, viszont szuperül fogja a kisebb szelet, így akár kellemes mikroklímát is teremthet a többi növény számára. A Balkon típus alacsonyabb és bőtermő, kicsit világosabb színű – mint az Ezergyümölcsű is, csak ez élénkpiros. Ha pergolára futtatnád, rendelkezésre áll a Lugas fajta, ami akár a 3 méter magasságot is eléri, nagyon szépen mutat és csodásan terem akár ősz végéig is.

#2. Társaság kell paradicsom Top5
A paradicsom is nagyon szereti a társaságot. Szélesebb ágyásban jól passzol alá a bazsalikom, ami minden szempontból hasznos. Távol tartja a kártevőket, nedvesen és árnyékosan tartja a talajt – plusz a kettő együtt is kiválóan fogyasztható :)

#3. Tojáshéj paradicsom Top5
Ne dobd ki a tojáshéjat! Szárítsd ki, törd össze (turmixgépben vagy mozsárban) és mehet is az ültető földbe. A paradicsom igényli a kalciumot, szépen fejlődik tőle – ráadásul megelőzheted a csúcsrothadás nevű bosszantó betegséget is, ami tipikusan Ca-hiány miatt szokott fellbukkanni, és viszi a termés nagy részét. Sajnos csak későn szokott lelepleződni, mert a gyümölcsök alja kezd romlani, amit ritkán nézegetünk. A betegség megelőzésén felül a tojás szaga ráadásul bizonyos kártevőket távol is tart, bár az egereket és madarakat vonzza ;)

#4. Szódabikarbóna paradicsom Top5
Ez kicsit furcsa lesz, de ha a növények töve mellé kevés szódabikarbónát szórsz, édesebb termést kapsz. Persze erre is van ésszerű magyarázat :) A szódabikarbóna lúgosít, tehát csökkenti a talaj savasságát, amelytől a paradicsom íze is sokkal élvezhetőbb lesz. Nem szabad persze túlzásba esni, de egy kevéske tényleg jót tesz!

#5. Hoppá, hónaljhajtás! paradicsom Top5
A paradicsom elképesztő tempóban növekszik, ha kellő nedvességet, tápanyagot és sok-sok napsütést kap. Pillanatok alatt megjelennek a hónaljhajtások. Ezek növesztése elvonja a növény energiáját a termés érleléstől, így le kell metszeni őket. Ha szép egészségesek, egy befőttes üvegbe helyezve meggyökeresednek, és elültetve teremni is fognak – így akár az ablakból októberben is szüretelhetünk saját paradicsomot. Erről részletesen itt: http://balkongaz.reblog.hu/igy-meg-szedhetsz-osszel-is-paradicsomot-az-ablakbol

A fenti képek forrását Pinterest oldalamon találjátok sok más érdekes ötlet mellett: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/garden-tricks/

 0
Tovább

Kölyköket a kertbe!

Bár még haloványan emlékszem, hogy a kerti molyolás gyerekkoromban nem izgatott, de mindenképpen becsületemre vált, hogy nagyszüleim mellett már elég korán megtapasztaltam, hogy a zöldségek nem a multik polcain nevelkednek maguktól varázsütésre.
Nem vagyok a mozgalom élharcosa, de mindenképpen egyetértek azzal, hogy a kicsiknek igen is át kell adni ezeket az infókat, hogy tudják, az undok brokkoliért valaki nagyon sokat dolgozott. Vannak azért iskola alsóban jópofa kezdeményezések, de otthon mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyerekeink játékosan megtanulják, mi honnan való, mi a finom és az értékes.

Természetesen senkit sem a gyerekmunkára buzdítok :) de érdekesen, játékosan már a legkisebbeket is leköthetjük, tanítgathatjuk. Néhány ilyen projektet hoztam, lassan aktuális lesz -hátha kedvet kaptok!

1. Készítsük együtt az idei jelölőket!
Több legyet is üthetünk egy csapásra. Lassan úgyis itt a magról nevelés és palántázás ideje, így előbb vagy utóbb bizony nagy hasznukat vesszük majd; illetve le is tudjuk foglalni a gyereket egy kis időre, és biztosan örömmel veszi, hogy az ő munkáját hasznosítjuk majd.
Használhatunk köveket, amikre rajzolunk vagy írunk, porcelángyurmázhatunk, esetleg botokat, de parafa dugóból is készülhetnek jópofa alkotások:  Top5 gyerekeknek
Jelölőkkel itt a blogon is foglalkoztunk már: http://www.balkongaz.reblog.hu/cimke/jel%C3%B6l%C5%91

2. Csíráztassunk, vessünk magot
A bab örök klasszikus, szívós növény, de a citrom magjából is nagy számban kelnek ki a fácskák. Szeretettel ajánlom a paprika magokat, gyorsan kelnek és szívósak is, ráadásul a virágok, termések is szépen jelentkezni fognak. Bár időigényesebb, de látványos projekt az avokádó mag hajtatása is, de ezt talán csak nagyobbaknak :)  Top5 gyerekeknek

3. Minden a külsőségeken múlik
Természetesen nem szabad elfeledkeznünk, hogy a gyerekszemnek kedvessé tegyük a projektet. Mindenképpen készítsünk saját edénykét, amit közösen dekorálunk. Használhatunk tojáshéjat, üdítős palackot is, de akár sima cserepekre is rajzolhatunk, ragaszthatunk.  Top5 gyerekeknek

Ha ez sem elegendő, készítsünk dínós, vagy éppen királylányos kiskertet!  Top5 gyerekeknek

4. Haladóknak
Ha nagyobb a gyerkőc, akkor egy közepesebb műanyag tároló dobozból szuper, külön bejáratú kiskertet varázsolhatunk Neki. Néhány luk szükséges a doboz aljára; egy zsák föld bele, és mehetnek is a magok vagy virágok. A doboz alá tegyük a tetejét, így a kifolyó víz sem fog problémát okozni. A dobozra, amit előzőleg tetszés szerint feldíszíthetünk, mindenképpen írjuk rá a tulajdonos nevét. A mobil kiskert a legkisebb erkélyen is elfér!
Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünk van, kis kerítéssel válasszunk el a kis kertészeknek külön, saját területet!  Top5 gyerekeknek

5. A legkisebb kertészeknek
Behozhatjuk a kiskertet a lakásba mindenféle kosz nélkül is :) készítsünk játék kiskertet papírból, vagy filcből! Ha nem tudsz varrni, az sem baj, elég csak kivágni a zöldségeket, és máris mehet a tanulás! Akarom mondani, a játék ;) Top5 gyerekeknek


A képek forrása, további ötletek: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/kidsgardening-projects/

 0
Tovább
«
12

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)