Nem szeretem mondani hogy megmondtam, de megmondtam :) esős idő után májusi napsütés egyenlő a mérhetetlen mennyiségű gazzal. Nálunk legalábbis. Igyekszem mindig kihúzgálni jövet menet őket, de egy-egy sunyi alattomos mindig megbújik valahol. Vegyünk most tételesen ötöt, hogy nevükön nevezhessük őket, amikor könnyes búcsút veszünk tőlük a cserepekben, ládákban:

Visz lát, madársóska gyom
Lóhere formájú, kissé lefelé álló leveleivel, apró sárgás virágaival eleinte még azt hittem kedves és ártalmatlan, de igazából sunyi, alattomos és szapora kis dög. Európában invazívként tarják számon ezt a felszálló madársóskát.
A gurmandoknak jó hír, hogy ehető, így a kerti vérengzés után néhány levelet akár a salátába is dobhatunk. C-vitaminban dús, de meglehetősen savanykás. Túlzásba ne is vigyük azért, magas oxálsav tartalma miatt túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre.

Pá pá, angolperjegyom
Tök ártalmatlan kis évelő, de nem igazán mutat szépen cserépben. Vesszen!

A dios, pongyola pitypanggyom
Gyógy, és gyomnövényként is számon tartják, kinek melyik éppen. Abban biztos egyetértünk, hogy szokatlan a cserépben :) Nekünk mondjuk van egy a fenyő alatt, amit a makacs karógyökér végett lehetetlen kiszedni, így végül megbarátkoztam vele.
Gyógynövény tehát; leveleiben első sorban A-vitamint találunk. Ezen felül az emésztési folyamatokra jótékony, illetve a népi gyógyászat reumatikus panaszokra is ajánlja. Persze gasztronómiailag sem ismeretlen, a zsenge levelek mehetnek a madársóska mellé saliba, a virágokból szirup (pitypangméz) készíthető.

Isten veled, tyúkhúrgyom
A tyúkhúr (vagy madárhúr) legyünk őszinték, sok vizet nem zavar. Ha nem szúrja a szemed, éppenséggel maradhat is; egyéves, nem nő magasra, a gyökerei is a felszín közelében maradnak – olcsó talajtakaró, ami őszig biztosan zöld marad :)

Ciao, mezei árvácskagyom
Na igen, ez is kicsit kakukktojás. Önálló növényként nem igen állja meg a helyét ez a kis satnya virág sok zölddel, de talajtakaróként fák, cserjék alatt miért is ne maradhatna? Nem igazán igényes, két nyáron át "élvezhetjük" ráadásul, ha találunk funkciót neki.

És a bónusz, nálam ebből van rengeteg: gyomSzerintem füzikére hajaz, de ha valaki megmondja mi ez, adok belőle egy szép nagy csokorral ;)