Túl vagyunk az első hóesésen, és a boltokban is tombol már a karácsonyi láz. Úton útfélen fenyőfák és mikulások tobzódnak – de ez így is van rendjén, ma végül is legalább már decembert írunk :)
Ahogyan megígértem, olyan ajándékötletekkel jelentkezem most hetente karácsonyig, amelyeket könnyedén bárki elkészíthet, és nem kell ráadásul egy zsák pénzt az áruházakban hagynunk. Múlt héten megvizsgáltuk, mit lehet befőttes üvegekbe zárni, most pedig nézzünk valami mást!

Édes ajándék ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél
A minap a férjem vásárolt be, és a piacról egy nagy kosár vegyszermentes, gyönyörű BIO naranccsal érkezett haza. Nagyon megörültem neki, de tudnunk kell, a sok előnye mellett a vegyszermentesség gyorsabb romlással is jár, így hamar fel kell dolgozni a terméket.
Nálunk a narancsból hamar lé lett, de sajnáltam a sok jó héjat simán a kukába dobni. Mit is kezdhetünk vele? Készítsünk belőle ajándékot! Esetünkben narancsos cukrot, amely süteményekhez, vagy akár forralt borhoz is kiválóan használható a téli szezonban:

1. Mossuk meg a narancsokat, és finom reszelővel reszeljük le a héjukat. Vigyázzunk, lehetőleg a keserű fehér részből minél kevesebb kerüljön bele. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

2. Aprítóba helyezzünk narancsonként 5-6 evőkanál cukrot (én barna cukrot használtam), majd tegyük rá a héjat, és alaposan dolgozzuk össze. Ínyencek egy kevés vaníliával, vagy egy lehelletnyi fahéjjal is megbolondíthatják, esetleg karácsonyi fűszerkeverékkel is.

3. Szedjük át egy befőttes üvegbe, és pihentessük egy éjszakán át.

4. Tegyünk egy tálba sütőpapírt, és öntsük rá a keveréket, oszlassuk el, néha megkevergetve szárítsuk ki. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

5. Jól záródó üvegbe, vagy kis csatos palackba töltsük, és kedvünk szerint díszítsük. Kész is az ajándék, és ezerszer jobb, mint a bolti! Az illata is mennyei :) Az enyém ilyen:ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

Csak zárójelben jegyzem meg, természetesen a sima mezei narancs is megteszi, de ebben az esetben nagyon alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg reszelés előtt. 

Az utolsó két kép saját, az első kettő forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/