Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sátán savanyúja

Az augusztus a bőség hónapja. Dúsan terem még a paprika, a paradicsom, már lepottyannak az első barackok és almák is. Bár nem egy farmon gazdálkodunk, de fűszernövényekből, vagy chiliből bizony nálunk is túltermelés van.
Régóta gondolkodom, mitévők lehetnénk a felesleggel - ami azért nem kereskedelmi mennyiség, legyünk őszinték :) de jól jönne egy kicsit később. A fűszernövények esetében a fagyasztás jól bevált, ennek korábban szenteltem már egy egész bejegyzést.. Nade a chili?! 

Némi keresgélés után arra jutottam, egy Jamie Oliver ihlette ecetes savanyúságot lenne érdemes kipróbálnunk. A férjem határozottan támogatta az ötletet. Szeretjük a csípőset mindketten, és persze a savanyút is :) már látom a lelki szemeimmel, ahogy pár hét múlva egy barbeque sütögetés keretein belül a barátaink társaságában elfogyasztjuk az egészet!  tartósítás chili gasztro

Szerencsére minden akadt a konyhakertben és a fiókban hozzá, ami mázli - mert augusztus 20-án nehezen szerezhető be bármi ilyesmi. Amíg a tárolóban kutattam egy jó méretű befőttesüveg után, a tettestársam már hozzá is látott az előkészületekhez. Mi fog kelleni?

Légmentesen záródó, tiszta üveg(ek)
   - Paprika, amennyi éppen van
   - Egész feketebors ízlés szerint
   - Koriandermag ízlés szerint
   - Néhány babérlevél
   - Néhány gerezd fokhagyma
   - Rizsborecet (fehérborecet is szuper, de hagyományos 10%-os ételecet is     használható, ezt viszont hígítani kell 1:3 arányban vízzel)
   - Cukor (3 púpozott evőkanál 0,5 l rizsborecethez)
   - Só (2,5 teáskanál 0,5 l rizsborecethez)

Szüreteljük le a paprikákat, mossuk meg alaposan. Félénkebbek vágják fel, és kaparják ki belőlük a magokat; mi bátrak vagyunk :) ezután forrázzuk le őket vízzel, fedjük le és áztassuk 5 percig. 

Egy edényben melegítsük össze az ecetet, a cukrot és a sót, dobjuk hozzá a fokhagymát. Elég, ha csak felhevül, picit gyöngyözik, nem kell elforralni.tartósítás chili gasztro 

A többi hozzávaló a paprikával mehet az üvegbe. Ha felolvadt a cukor és jónak ítéljük az alapot, öntsük a paprikákra.  tartósítás chili gasztro Zárjuk le az üveget, fordítsuk fejre 5 percre, majd bugyoláljuk be konyharuhába, és tegyük az ágyneműtartóba a takarók közé (dunsztoljuk).
Néhány nap alatt kihül. Ezután pihentessük legalább 2 hetet hűtőben, mielőtt nekiesünk! Én már nagyon várom :) a tűznyelés szerintem garantált.. 

 0
Tovább

Fűszerszüret

Imádom a nyarat! Nem is lehetne ez másképpen, elvégre is nyári gyerek volnék :) az idei szezonra egyelőre nem nagyon lehet panasz, tombol a strandidő, de felüdülést nyújtanak a kellemesen enyhe éjszakák. Öntöznünk kell ugyan, de csodálatosan terem még most is a szamóca, betakarítottuk a fok- és vöröshagymákat, bőségesen belaktunk áfonyából, zavartalan a chili ellátás, feketedik a szeder és piroslik már a paradicsom is. fűszer tartósítás szüret

A legnagyobb fejtörést számomra most mégis az okozza, hogy a hihetetlen tempóban növekedő fűszernövényekkel mihez lehetne kezdeni. Egyrészről muszáj valamennyire kordában tartanom őket, másrészről igyekszem elkerülni a felmagzást, hogy tovább élvezhessük a friss fűszereket. Ezeket mind folyamatos metszéssel érhetjük el, de azzal sajnos szembesülnöm kellett, hogy ezt a nagy mennyiséget egyszerre nem tudjuk elfogyasztani.
A mostani bőség az időjárás függvényében akár október közepéig is kitarthat, de utána is jó volna a saját nevelésű fűszernövényeinkkel főzni, ízesíteni ételeinket. Mit lehet tenni? :) Szerencsére sok mindent; lássunk néhány egyszerű fortélyt fűszernövényeink feldolgozására, tartósítására:

Fagyasszunk
Talán a fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja, hogy tartósítsuk fűszernövényeinket. A legtöbb szerencsére kiválóan viseli :) Többféle metódus is rendelkezésre áll annak függvényében, hogy később mire is szeretnénk felhasználni őket. A legegyszerűbb egy kisebb (megmosott, megtisztított, majd megszárított) mennyiséget nejlonzacskóba csomagolni, és mehet is a fagyasztóba. Lehetőleg írjuk rá, hogy micsoda :) Petrezselymet, koriandert , mentát vagy zeller zöldet gyakran szoktam így eltenni. 

fűszer tartósítás szüret

Ezen felül (első sorban bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű vagy oregano esetében) adagonként összeaprítva, jégkocka tartóba is tehetjük a zöldfűszert, amelyet egy kevés vízzel meglocsolunk, majd készre fagyasztunk:

fűszer tartósítás szüret

Ezt követően zacskóba tegyük, hogy kevesebb helyet foglaljon. Ha télen főzeléket, vagy akár egy gyors bolognai ragut készítünk, csak bele kell pottyantani egy fűszerkockát. 


Divatos a fűszervaj
Folyamatosan változnak az étkezési szokások, ez talán így is van rendjén. Most a háztáji, bio vagy organikus élelmiszerek élik ismét reneszánszukat (amivel teljesen egyet tudok érteni). Elegáns vendégváró, uzsonna, vagy épen reggeli készíthető egy kevés házi vaj, só és friss fűszernövény segítségével. Használhatjuk sült húsokhoz, de egy jóféle BBQ-hoz, grillételekhez is tökéletes. Tényleg igazi kulináris élmény :) 

fűszer tartósítás szüret

A vaj kiválóan veszi fel az ízeket, így kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetsző kombinációt. Nem kell túlzásokba esni, és persze az sem mindegy, mire használjuk majd. Szuper erre a célra a fokhagyma, a chili, a metélőhagyma, a petrezselyem és a gyömbér is. Hűtőszekrényben is eláll egy darabig, de mélyhűtőben akár sokáig is.
A puha vajat helyezzük keverőtálba, és keverjük habosra. Adjuk hozzá a fűszereket, dolgozzuk össze, majd a masszát kanalazzuk sütőpapírra, esetleg zacskóba. Formázzunk belőle hengert, és hűtsük le.
Természetesen használhatjuk a jolly joker szilikonos jégkocka tartót is; helyezzük bele a felaprított fűszereket, öntsük fel olvasztott vajjal (vagy akár oliva olajjal), majd hűtsük le. Salátákhoz, sültekhez ez is kiváló :)

fűszer tartósítás szüret


Szárítsuk ki
A leggyakoribb, és legősibb fűszernövény tartósítási forma a szárítás. Bár a növények többségének csak a leveleit használjuk, szerintem könnyebb szárral együtt kiszárítani. Kössünk kisebb laza csokrokat, és akasszuk árnyékos és meleg, de jól szellőző helyre ezeket. 

fűszer tartósítás szüret

Fontos az árnyék, mert a nap kárt tehet a levelekben. Néha forgassuk át a csokrokat száradás közben; akár 10-12 napot is igénybe vehet a szárítás. Ha elkészültünk, szedegessük le a leveleket, morzsolhatjuk is ha szeretnénk, és tegyük őket papírzacskóba, vagy jól záródó, (sötét) edénybe. 

fűszer tartósítás szüret

Természetesen nem muszáj csak a természetre bíznunk a munkát, sütőben is kiszáríthatóak a fűszernövények; a legalacsonyabb hőmérsékleten, légkeverés mellett néhány órára redukálhatjuk a teljes szárítási folyamatot. Résnyire hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, és forgassuk a növényeket. 


A képek forrása, további ötletek: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/preserve-herbs/

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

2016.07.08.

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)