Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy jó ok, hogy ásót ragadj

Komolyan belekezdett a nyár, idén a hőimádók nem igen panaszkodhatnak, befűtöttek odafent rendesen. Repkednek a 34-38 fokok, és a városban legyünk őszinték, nehezen lehet bárhol megmaradni, erősen megnövekszik tehát a túlóra, ha az ember munkahelye klimatizált. Munka persze azért óvatosan van a legtöbb helyen nyáron, így el kell ütni az időt; fel fel villan valamelyik közösségi oldal mindenki kütyüjén, ott pedig osztogatjuk a döbbenetesebbnél döbbenetesebb képeket a meleggel kapcsolatban. A minap velem is szembejött egy ilyen helyre kis grínpíszes; gondoltam a magam egyszerű módján utána járok, mennyi ebben az igazság. És van. meleg ültetés érdekesség meleg ellen árnyékolás

 0
Tovább

Lehull a lepel

Sose bízd el magad. Tényleg. Amikor azt hiszed, hogy sokat láttál már és nehezen tud bármi kizökkenteni a komfortzónádból, bizony egy váratlan pillanatban képen tud törölni a tény, hogy az emberi hülyeség határtalan. A minap nyúlt meg kicsit az arcom, mikor konstatáltam, hogy szombaton jeles napot ünneplünk. Még jó, hogy nem maradtam le róla, de tényleg.

 3
Tovább

A világ legdrágább gyümölcsei

Böngésztem a neten különleges vetőmagok után, és megakadt a szemem egy nem túl nagy, de igencsak mutatós japán dinnyén. Nagyon megtetszett, különlegesen szabályos, és teljesen fekete a héja – gondoltam, jobban utána járok. Nem sokkal később jött a fájdalmas koppanás – azt hittem, hogy rosszul látok. Amíg keresgéltem az államat a földön, szöget ütött a fejemben, hogy biztosan nem ez az egyetlen gyümölcs, amit aranyáron mérnek :) valóban nem. Kíváncsiak vagytok a legbrutálisabbakra?

1. Densuke  érdekesség gyümölcsök

Igen, ez lenne a témaindító dinnye, amitől padlót fogtam. Tessék megkapaszkodni, kilóját átszámítva kb. 57.000 Ft-ért árulják. Maradjunk annyiban, hogy én személy szerint egy nyári gyümölcs diétába biztosan nem fogom beiktatni.
A Densuke görögdinnyét Japán legészakibb szigetén, Hokkaidon termesztik. A héja fekete, a belseje hagyományos pirosas színű (a képek alapján). Japánban egyébként a dinnye az egyik legkedveltebb desszert, így nem csoda, ha sokfélével lehet találkozni. A szakirodalom elmondása szerint ebből a fajtából nem termesztenek sokat; (vajon miért?!) Ezeket is elsősorban ajándék gyanánt vásárolják gazdag üzletemberek.

2. Sekai-ichi  érdekesség gyümölcsök

Nem vagyok meglepve, hogy ez az almaféle is Japán eredetű. Darabja 21 amerikai dollárt kóstál, ami átszámítva körülbelül 6.000 Ft lehet. Hogy miért is ilyen drága? Kérem, az almákat termelői mézzel táplálják, kézzel szüretelik, címkézik és csomagolják – csak a sértetlen, tökéletes alakúak kerülhetnek a boltokba. Félve kérdezem, a cefrének valóból ugye nem szemét, hanem pálinka lesz?! Bár a fenti dinnyéhez képest elég olcsónak mondható, maradok inkább a Jonathánnál; ennyi pénzből akár több fát is vehetek.

3. Egy töpörödött ananász  érdekesség gyümölcsök

Több érdekesség is felmerül itt. Nem valami trópusi területen, hanem a ködös Angliában, egy lóürülékkel, lebomló szénával fűtött melegházban; Cornwallban termett a világ talán legkisebb, de legdrágább ananásza. A mérete hozzávetőlegesen fele lehet a boltban kapható, általunk ismert ananászénak, de a magas technológiai költségek és a drága élőmunka miatt a becsült értéke jóval meghaladja méretét; kb. 4.000.000 forintra taksálják. A gyümölcs kb. 2 év alatt termett, a kertészek pedig 2 perc alatt fogyasztották el.

4. Yubari King  érdekesség gyümölcsök

Még egy dinnye Japánból :) Ezt a mézédes, hibrid sárgadinnyét üvegházakban termesztik, s a szárukat meghagyva párban dobozolják, majd értékesítik. A legdrágább páros (egy jótékonysági) aukción kelt el potom 3.750.000 Ft-nak megfelelő jenért, de Japánban a boltokban a rémhírekkel ellentétben egy mezei párt már 18-20.000 Ft-ért megvásárolhatunk.

5. Dekopon  érdekesség gyümölcsök

Ez is meglehetősen ázsiai hangzású; nem is csal a megérzésem. Mondhatnám rá azt, hogy mandrancs.. Egy japán mag nélküli citrus hibrid, amely szerintem elég bizalomgerjesztő :) félúton a mandarin és a narancs között valahol. A neten találtam akciósan, 2.600 Ft-os darabáron (+szállítás, persze). Még jó, hogy lehet kapni!

+1. Buddha körte  érdekesség gyümölcsök

Félreértés ne essék, ez nem photoshop. Simán csak kínai! A Fruit Mould elnevezésű kínai cég horror drága, formázott gyümölcsökkel, zöldségekkel igyekszik befoltozni egy fiktív piaci rést. Nem kell hirtelen génmanipulációra gondolni, simán csak formában növesztik a gyümölcsöket, mint ez itt, ni:  érdekesség gyümölcsök

Uborkát, paradicsomot is formáznak, de a kocka sárgadinnye is mindenkinek ismerős lehet, amiből már menő koponyaforma is elérhető (de minek). A kockásítás amúgy kb. csak 3 hetet vesz igénybe ;) A Buddha körte ára pedig dobpergés… 1.500-3.000 Ft+ szállítás, a forma pedig  már kb. 4.000 Ft/db áron rendelhető.

A képek forrásáért, és további furcsaságokért kattints ide: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/m%C3%A9regdr%C3%A1ga-gy%C3%BCm%C3%B6lcs%C3%B6k/

 0
Tovább

Fura lények

A természet alkotja a legszebb, de sokszor egyben a legbizarrabb lényeket is - néha ráadásul mindkettőt egyszerre. A személyes kedvenceim ezen lények közül az alábbi orchideák, amelyek egyike-másika távolról csak szépnek tűnik, de ha közelről is megvizsgáljuk, okozhatnak bizony meglepetést :)

1. Phalaenopsis

orchidea érdekesség
Igazán lélegzetelállító, bizonyára kedvet is kaptatok :) el kell, hogy keserítitselek Titeket - szerintem már van ilyen sokatoknak, csak a legtöbben talán észre sem vettétek :) Bemutatom Nektek a közönséges lepkeorchideát, amellyel a legtöbb háztartásban, vagy irodában találkozhatunk. Bizony, vegyétek csak szemügyre közelről! El fogtok ámulni, mert egy gyönyörű, szárnyait összezáró madár éppen leszáll a közepén. Saját madaram:  orchidea érdekesség

2. Dracula Orchis
Ismertebb nevén a majomorchidea, vagy majomfejű orchidea.  orchidea érdekesség

3. Orchis Simia

orchidea érdekesség

Szép magyar nevén majomkosbor :) egy nagy kedvencem, de talán kevesebben ismerik, egy itthon is honos orchidea fajta. Nedvességet, árnyékot és hűvöset kedvelő növény, de sajnos egyre inkább eltűnőben van hazánkban. A férjem gondosan beszerzett számomra néhány magot, hogy kedvemre kísérletezhessek vele, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben részletesebben bemutatom majd.

4. Caleana Major
Egy igazi repülő kiskacsa. Ausztráliában honos, ritka orchideaféle.  orchidea érdekesség

5. Habenaria Radiata
orchidea érdekességÁzsiában honos a képen látható, orchideával rokonságban álló kócsagvirág. Ősszel felszáradó mocsaras területeket kedvel, napos, de alapvetően hűvösebb környezetben érzi jól magát. Ilyen magoknak is folyamatban van a beszerzése, így hamarosan bővebb beszámolóval érkezem.

6. Impatiens Psittacina
Maradjunk továbbra is a madaraknál. Egy ritka, thai virág, amely papagájra hasonlít.  

orchidea érdekesség

7. Antirrhinum
A legfurcsábbat hagytam utoljára, bár ez egy kicsit csalás. :) Az Antirrhinum a közönséges oroszlánszáj, vagy ahogyan gyerekkorunkból talán ismerősebb, a tátika. Próbáltátok már kiszárítani?! Döbbenetes az eredmény: 

orchidea érdekesség

A képek forrását a pinterest oldalamon találjátok  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/strange-but-beautyful/  sok más hasonlóan érdekes orchidea társaságában, mint a csókos száj vagy a nevető méhecske :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)