Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar asztalra magyar kakit!

Bármennyire is szenzációhajhász a cím, szó szerint értem a dolgot - csak szokás szerint, ha kakit mondok, datolyaszilvára gondolok. Képzeljétek, Magyarországon is megterem ez a különleges gyümölcs, sőt, magánkerteken kívül már két ültetvényt is találtam, ahol "szedd magad" megoldásban egyenesen a fáról kerülhet az asztalunkra már nekünk is, akinek nincsen nagy kertje. A legjobb mindig a helyi, a friss - ennek értelmében a hétvégén Bodán, a Szőlőhegyen jártunk datolyaszilvát szedni - élménybeszámoló következik. datolyaszilva egzotikusok itthon program szüret

 2
Tovább

Kóstold meg a kakit!

Vannak brandek, amiket valljuk be, nem a magyar piacra szántak, vagy legalábbis nem gondoltak át, ha mégis. Az asszociatív memóriám elég fejlett, így én remekül szoktam szórakozni egy-egy nagybevásárlás alkalmával. (Kedvenceim a Hyundai Getz; a FOS mint étrend kiegészítő, vagy esetleg a Melissa Odabash-t emelném ki, hogy értsük a példát.) Szerencsétlen datolyaszilva sem tehet róla, hogy kakiszilvának, vagy khakinak hívják sok helyen, bár legyünk őszinték, a honos területeken ezen nem hökken meg senki, míg itthon azért mosolyt csal sokunk arcára. Róla van szó tehát; ismerkedjünk meg a kakiszilvával egy picit közelebbről: egzotikusok datolyaszilva nagyvilág

 1
Tovább

Szuper tippek avokádóőrülteknek

Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló. avokádó egzotikusok gyorstipp

 0
Tovább

Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok

 2
Tovább

Ananász a korláton

Először is mea culpáznom kell, tőlem szokatlanul sokáig hallgattam. Egy kis örökmozgó, a nyaralás és nagyobb munkák itthon tartottak fel, semmi rendhagyó. :) napokig a gépemet sem találtam, nemhogy a fejemet.. De lassan rendeződnek a dolgok, így most egy kis könnyű nyári finomságot hoztam, vagyis ananászt. (lesz majd ez még szebb is..)


ananász gyökereztetés egzotikusok

Szinte be is költözhetnénk lassan valamelyik barkácsáruházba, annyit járunk mostanában, így viszonylag kezdek képbe kerülni a kínálattal. Ami persze nem is baj, mert szinte mindig rászaladok, hogy helyinek néznek a vásárlók. Ilyenkor ha tudok segíteni, nem is kérem ki magamnak, inkább segítek szó nélkül - elég, ha csak nekem ciki a helyzet :) Egyszer a dolog annyira elfajult, hogy komoly kis sor keletkezett előttem, a mimikrim ráadásul olyan szuper volt, hogy a „kollégák” ekkor biccentettek, hogy kimennek cigizni (azóta nem veszek fel sehová sárga pólót, oda meg végképp nem).

Egy kicsit elkalandoztam. Bár most nem növényesítés zajlik nálunk, minden alkalommal így is elsurranok, végignézem a kínálatot. Szeretem az egzotikusokat, így sokszor szemeztem már a szebbnél szebb termő ananászokkal, de horror drágák mindig, most is.. inkább kísérletbe fogtam. Szaporítható-e az ananász itthoni körülmények közt? Szkeptikus voltam a sokadik kudarcba fulladt répacsúcsom után, de belecsaptam a lecsóba.

Spoilerezni fogok, a válaszom a május óta zajló kísérlet alapján az, hogy működik. Az ananász csúcsa gond nélkül hajtatható. Hogy szép-e? :) egyelőre nem igazán, sőt, azt se tudom, hogy valaha teremni fog-e vagy szép lesz-e, de egy próbát mindenképpen megér, nem került semmibe.
Miből indultam ki? Hogy a friss ananász finom, százszor jobb, mint a konzerves – így nagyritkán ha találkozom tényleg érett példánnyal, inkább csak akkor eszünk.
Hogy honnan tudom, hogy érett-e az ananász? Friss állapotában a legbelső levele nagyon pici húzásra is lejön. Ha cibálni kell, akkor kérem éretlen. A mi példányunk szépen átment a vizsgán, de sajnos csak pár nap múlva került feldolgozásra, így barnulni kezdtek a levelei. Ergo nem szép :)

A gyümölcs hatékony pucolása önállóan is megér egy misét, most nem is megyek bele, szorítkozzunk a kísérletre. A tetejét a rutinosak ki szokták csavarni. Nos nem tudom az ő kezük miből van; ha nem vagy T1000-res terminátor (vagy újabb modell) szerintem vágd le, ahogyan én is tettem, mert marhára szúr:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után a zöld alatti gyümölcshúst kézzel törtem le a tönkről a mosogató felett. Jó alaposan meg kell tisztogatni, nehogy rothadásnak induljon az alany. Adja magát, ott válik el, ahol kell:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után az alsó néhány sor levelet le kell tépkedni a gazdag szakirodalom szerint, hogy innen is könnyebben törhessenek majd elő a gyökerek. Ha most állnék neki, biztos többet szednék le:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után dőzsölhetünk a lehetőségekben, ugyanis rögtön kettő is adódik: a lekopaszított torzót (avokádó mintára) gyökereztethetjük vízben, vagy akár rögtön földben is. Mivel májusban már meleg volt, az utóbbi mellett döntöttem.
Savanyú földet kell használnunk, mert az ananász broméliaféle, ezt kedveli a leginkább. Annyira nem válogatós azért, de fontos, hogy laza szerkezetűt válaszunk. A művelet egyszerű, ássunk egy kis gödröt, és nyomjuk bele a tönköt (zöld résszel felfelé :D)

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után már csak locsolni szükséges. Lehet nyugodtan a leveleket öntözni, szépen levezeti a vizet oda, ahol kell. Nem kell eláztatni, mérsékelt öntözést igényel. Napfényből azonban annál többet. Teltek múltak a hetek, és szépen növekedésnek is indult középen:

ananász gyökereztetés egzotikusok
Kíváncsi vagyok meddig jutunk, de gondolom nagy meglepetést nem árulok el azzal, hogy télire ne maradjon kint :) világos párkányra tesszük majd a nappaliban. Természetesen a folytatásról is beszámolok, de ha a kulisszatitkok is érdekelnek, csatlakozz facebook közösségünkhöz ;) 

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)