Amikor a rendelkezésünkre álló hely kevés, akkor kell igazán kreatívnak lennünk. Függő, vagy függőleges (esetleg vertikális) kertekkel már az ókorban is foglalkozott az emberiség, de az elmúlt években egy teljesen új formában hódítja meg a világ városainak erkélyeit, kertjeit. Már kevés kutakodás után is nagyon kreatív és mutatós ötletekre bukkantam, amelyek többsége nem túl elrugaszkodott, és csak egy kis elszántság szükséges hozzá. Én biztosan fogok alkalmazni néhányat ezek közül, mert bár hely bőséggel áll rendelkezésemre, de ezek a falak vagy oszlopok nagyon dekoratívak is :) lássuk a sorozat első darabját:
 

Az ezerarcú raklap DIY - enthusiasts.com



1. A megfelelő raklap kiválasztása
Nagyon divatos DIY alapanyag a raklap, de ha növényeket (főleg gyümölcstermőket) szeretnénk ültetni bele, mindenképpen ismernünk kell az eredetét. Ha nem tudjuk, akkor azt javaslom, vegyünk inkább újat. Elvégre is egy olajsaras, dohos helyen tartott, vegyszerezett alap biztosan nem egészséges.

2. Ritkítsuk, kezeljük ha szükséges
Ha beszereztük a megfelelő alanyt, előfordulhat, hogy egy kicsit meg kell ritkítani a fokait, hogy kényelmesebben hozzáférjünk a belső borítás miatt, vagy szimplán hogy csak tudjunk ültetni bele. Kezeljük? Tekintettel hogy a raklap ellenálló az időjárással szemben, én nem kezelném, de természetesen mindenkinek az egyéni belátására, ízlésére van bízva a dolog.

3. Bélelés, borítás

Ha megvagyunk tehát, a belső felére kapcsozóval rögzítsünk zsákvásznat vagy sűrű szövésű natúr bútorszövetet. Ez lesz a kertünk eleje, ahová ültetünk, ugyanakkor meggátolja majd a föld kipotyogását, szellőzik, illetve el tud távozni a fölösleges víz is. A többi külső oldalra kívülről (3 oldalról) ugyanezzel a módszerrel rögzítsünk mezőgazdasági fóliát. Én UV állót javasolnék, az biztosan tartósabb lesz. Ha a fenti lépések megvannak, kapunk egy három oldalról vízhatlan, felül lukas, elölről belülről szövettel bélelt, kimerevített tárolót.



4. Jöhet az izgalmas része
Töltsük fel földdel, majd ahová ültetni szeretnénk növényeket, ott a vászonba sniccerrel vágjunk lukat, és óvatosan helyezzük be a növényt, majd ezt a folyamatot ismételjük. Fontos, hogy mindig csak ott vágjunk, ahová ültetünk :) szépen, egymás után. Egynyári virágzók, fűszernövények, de akár szamóca, földi eper is ültethető a függőleges kertünkbe, csupán arra kell figyelnünk, hogy hasonló igényű növényeket válasszunk egymás mellé.