Sajnos óhatatlan, hogy a leggondosabb balkonkertész is előbb vagy utóbb valamilyen kártevővel szembesül, ami megkísérli keresztülhúzni számításait. Számos helyről bukkanhatnak fel ezek a bosszantó lények; tudtunkon kívül új növénnyel vagy virágfölddel mi magunk is haza vihetjük őket, de a szomszéd erkélyről, vagy egy erős fuvallattal is megjelenhetnek nálunk. Vannak olyanok, amelyek ellen beválnak a házi praktikák, de bizony néha sajnos vegyi fegyverekkel kell felvérteznünk magunkat. Vegyük most szemügyre az egyik leggyakoribb, legnépesebb ellenséget, a tetveket:

  • Levéltetű

Szárnyas, szárnyatlan, fekete vagy sárga, esetleg zöld. Igen csak népes és változatos nemzetség, ráadásul elég nagy számban is vannak jelen, így velük bizonyára mind találkoztunk már. Átlagosan 1-2 mm nagyságúak, így legalább szemmel könnyebben felfedezhetőek.

Némely fajta specializálódott, így a rózsák vagy leanderek dedikált típussal is rendelkeznek, de vannak kevésbé válogatósak is „szerencsére”. Leander levéltetvek
Közös pont, hogy táplálkozásuk során egy édeskésnek mondott anyagot választanak ki, amit mézharmatnak nevezünk. Ezt a hangyák előszeretettel fogyasztják, így ha valamely növényünkön lecövekeltek, az okot adhat a gyanúra. A mézharmat cseppeken gombák is megtelepedhetnek, és sötét bevonatot képeznek rajta – ez a korompenész.

Nem szabad halogatnunk a védekezést, roppantmód szaporák is; ha csak szórványosan tapasztaljuk a támadást, vágjuk le a fertőzött növényrészeket. Ha nagyobb a baj, de kisebb a növény, jó megoldás lehet a szappanos vízzel történő levelenkénti lemosás.

Ha permeteznünk kell, egy fertőzött levelet tegyünk zacskóba, alaposan zárjuk le, és kertészetben kérjük ki szakember tanácsát a megfelelő vegyszerről.

Tetvek a zacskóban

  • Pajzstetű

Változatosak szintén, ráadásul még specializálódnak is.  3-5 mm méretükkel viszonylag nagyobbak, viszont roppantul szívósak, nehéz megszabadulni tőlük.

Sokszor az az érzetünk támadhat, hogy a növény részét képezik, de ne tévesszenek meg. Az új kinövés vagy pukli a leggyakrabban pajzstetű lesz, hidd el.Pajzstetű orchideánNálunk első sorban a kecskerágókat és az orchideákat sanyargatják, de leandereket, dísznövényeket is célba vehetnek. Gyorsan elszaporodnak, így nem szabad késlekedni a védekezéssel.

A legjobb védekezés mindig a megelőzés; alaposan vegyük szemügyre a kiválasztott növényt, mielőtt haza vinnénk. Ha mégis megveti a pajzstetű a lábát, cselekedjünk minél előbb.

Első lépés a karantén! Különítsük el azonnal a fertőzött növényeket. Vastaghúsú levelek esetében szappanos vizes vattával, határozott mozdulattal húzzuk le a tetveket ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a felületet, majd egy másik vattával töröljük szárazra. Denaturált szesszel is el lehet végezni a lemosást, de a szappanos víz is jó, ráadásul egy szappan akad is otthon mindig.

Sajnos a vegyszeres permetezés a tetvek viaszos pajzsa miatt kevéssé hatásos, ha növényvédő szert választunk, első sorban a felszívódóak lesznek célravezetőek. Kérjük ki szakember tanácsát az alkalmas szer kapcsán, viszont a permetezést csak nyílt térben végezzük el.