Többször rászaladtam már, hogy nem jelöltem megfelelően a vetést, vagy a fűszernövényeket, és mit ne mondjak, néha némi fejvakarást okozott utólag a mulasztás.. Vannak küllemre a megtévesztésig hasonló, de viselkedésben nagyon is eltérő növények, így foglalta el például a dísztök a veteményes ágyást, mert összekevertem a cukkínivel :)
Megtanultam, hogy jelölni kell a palántákat, és erre vannak kifejezetten gyors, de pofás megoldások is.
Bár többnyire az ember nem ad-hoc ültet, mert egy csomó minden kell hozzá - de biztos, hogy valami kevésbé lényegesnek tűnő dolog kimarad a vásárlásból (nálam legalábbis majdnem mindig) mint a jelölők is, így a rendelkezésre álló anyagokból rögtönözni kell. Persze a végén még jobban is tetszenek, mint a bolti verziók. Első körben az egyik legegyszerűbbet, ebből is rögtön kétfajtát szeretnék bemutatni Nektek. Jöjjenek saját markereim parafa dugóból :)

 

1. natúr jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • alkoholos filc
     

Elsőként egy éles (nem recés) késsel szeleteljük fel a dugónkat. Kezekre vigyázni, meglepően ellenálló anyag a parafa. A szeletek ne legyenek túl vastagok, bilétaként fognak funkcionálni. Ha ezzel megvagyunk, alkoholos filccel írjuk (vagy ügyesebbek rajzolhatják is) rájuk, hogy miket fogunk jelölni velük. Én próbálkoztam a rajzolással, de szerintem maradok az írásnál.
Ha megszülettek a mesterművek, szúrjuk át a parafa lapka tetején a drótot, majd hajtsuk vissza a fogóval a végét. Ezt követően tetszés szerint hajtogatható a drót, én pásztorbot szerű formát választottam. Amikor kialakult az eredmény, vágjuk le a drót végét, és szúrjuk a növény mellé. Készen vagyunk!

vetemény marker parafa dugóból


Ha a fenti verziót túlságosan natúrnak találod (vagy ha kifogy a filced, mint nekem) mutatok egy alternatívát is:


2. festett jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • festék (lakk vagy táblafesték)
  • fehér filc vagy körömlakk javító, esetleg hibajavító


Ebben a megoldásban miután felkarikáztad a dugót, le is kell festened. Ízlés szerint minden oldalát, vagy csak az egyiket is lehet, én csak az egyik oldalon, szimpla kalapácslakkot használtam (mert éppen a Singer állványt és a gyertyatartókat újítottuk fel közben). Ha táblafestéket használsz, az is szuper megoldás, viszont ha krétával tervezel írni rá, csak beltéren használd - vagy az első kiadósabb eső után majd vakarhatod a fejed :)

Ha megszáradtak a korongok, a választott eszközzel készítsd el a feliratot, vagy rajzot. Sajnos nem volt filcem, így rögtönöztem körömlakk díszítővel, sajnos korlátozottak voltak a lehetőségeim. Ha megszáradt a minta, ismét csak át kell döfni a dróttal, visszahajlítani, formázni, levágni és beszúrni a helyére.

Festett markerek parafadugóból