Az augusztus a bőség hónapja. Dúsan terem még a paprika, a paradicsom, már lepottyannak az első barackok és almák is. Bár nem egy farmon gazdálkodunk, de fűszernövényekből, vagy chiliből bizony nálunk is túltermelés van.
Régóta gondolkodom, mitévők lehetnénk a felesleggel - ami azért nem kereskedelmi mennyiség, legyünk őszinték :) de jól jönne egy kicsit később. A fűszernövények esetében a fagyasztás jól bevált, ennek korábban szenteltem már egy egész bejegyzést.. Nade a chili?! 

Némi keresgélés után arra jutottam, egy Jamie Oliver ihlette ecetes savanyúságot lenne érdemes kipróbálnunk. A férjem határozottan támogatta az ötletet. Szeretjük a csípőset mindketten, és persze a savanyút is :) már látom a lelki szemeimmel, ahogy pár hét múlva egy barbeque sütögetés keretein belül a barátaink társaságában elfogyasztjuk az egészet!  tartósítás chili gasztro

Szerencsére minden akadt a konyhakertben és a fiókban hozzá, ami mázli - mert augusztus 20-án nehezen szerezhető be bármi ilyesmi. Amíg a tárolóban kutattam egy jó méretű befőttesüveg után, a tettestársam már hozzá is látott az előkészületekhez. Mi fog kelleni?

Légmentesen záródó, tiszta üveg(ek)
   - Paprika, amennyi éppen van
   - Egész feketebors ízlés szerint
   - Koriandermag ízlés szerint
   - Néhány babérlevél
   - Néhány gerezd fokhagyma
   - Rizsborecet (fehérborecet is szuper, de hagyományos 10%-os ételecet is     használható, ezt viszont hígítani kell 1:3 arányban vízzel)
   - Cukor (3 púpozott evőkanál 0,5 l rizsborecethez)
   - Só (2,5 teáskanál 0,5 l rizsborecethez)

Szüreteljük le a paprikákat, mossuk meg alaposan. Félénkebbek vágják fel, és kaparják ki belőlük a magokat; mi bátrak vagyunk :) ezután forrázzuk le őket vízzel, fedjük le és áztassuk 5 percig. 

Egy edényben melegítsük össze az ecetet, a cukrot és a sót, dobjuk hozzá a fokhagymát. Elég, ha csak felhevül, picit gyöngyözik, nem kell elforralni.tartósítás chili gasztro 

A többi hozzávaló a paprikával mehet az üvegbe. Ha felolvadt a cukor és jónak ítéljük az alapot, öntsük a paprikákra.  tartósítás chili gasztro Zárjuk le az üveget, fordítsuk fejre 5 percre, majd bugyoláljuk be konyharuhába, és tegyük az ágyneműtartóba a takarók közé (dunsztoljuk).
Néhány nap alatt kihül. Ezután pihentessük legalább 2 hetet hűtőben, mielőtt nekiesünk! Én már nagyon várom :) a tűznyelés szerintem garantált..