Hölgyeim és uraim, végre hivatalos; az időkép is áldását adta a tavasz közeledtére: tavasz bútor bútorápolás

Húsvétra tehát megérkezik, amit már magunk is érzünk a zsigereinkben. De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy lassan végre itt az ideje hivatalosan is, hogy birtokba vegyük az erkélyeket, balkonokat és teraszokat :) elő lehet szedni az elpakolt bútorokat, eszközöket a pincéből, garázsból – már aki elpakolja őket, ugye.. Mi már évek óta elől hagyunk mindent, mert télire sajnos hely szűkében vagyunk, így alaposan rájuk fér a tavaszi optikai tuning: tavasz bútor bútorápolás

Természetesen az ápolás nem csak az esztétika miatt fontos; ha nem szeretnénk kétévente lecserélni a teljes (fa) bútorzatot, mindenképpen foglalkoznunk kell a kérdéskörrel. Egyrészről az erős nyári UV is megeszi őket, de persze a téli csapadék és fagy sem tesz jót – elő a csiszolópapírral és az ecsetekkel; jöhet a móka!
Ha nincsen fedésünk, mindenképpen csapadékmentes, legalább 10-12 fokos időjárást várjunk ki türelmesen, hogy a pácunk/festékünk meg tudjon száradni. Mindenképpen olvassuk el a gyártó utasításait, és annak megfelelően járjunk el.

Első lépés a csiszolás. Elég unalmas fizikai munka, de ha szép az idő, tulajdonképpen még jól is eshet ez a kis mozgás. Végezhetjük manuálisan csiszolópapírral, de akár csiszológépet is használhatunk. Ha nem rendelkezünk ilyennel, vagy csak ritkán használjuk, nagy barkácsáruházak (is) biztosítanak lehetőséget az 1-2 napos bérlésre, érdemes élni a lehetőséggel.
Alaposan csiszoljuk át a felületeket, hogy az új védőréteg be tudjon ivódni a fába. Mi nem szoktuk teljesen eltávolítani az előző rétegeket, mert szeretjük a rusztikus hatást, és kicsit sem bánjuk, ha nem egyenletes színű a festés – de ez ízlés dolga :)

Ha megvagyunk, akkor alaposan portalanítsuk le a felületet, mielőtt nekilátnánk az érdemi munkának. Ezt a lépést mindenképpen érdemes alaposan elvégezni, mert a poros felületre nem lehet szépen festeni, ráadásul az ecsettel összeszedjük a port, és a festékbe is belekeverjük.

Jöhet a festés! Minden lazúrhoz, festékhez, páchoz vagy lakkhoz más ecsetet vagy hengert javasolnak. Érdemes az erre vonatkozó gyártói utasításokat is megfogadni, elvégre is értenek hozzá. Nekünk bejött a kishengeres festés, sokkal egyenletesebben lehet felhordani a festéket, és gyorsabban is halad a munka. tavasz bútor bútorápolás
Ki kell várni a javasolt száradási időt, majd még legalább egy réteggel dolgozzuk át a szebb eredmény, és tartósabb bútor érdekében! Ennyi. Ég, és föld, nem?  tavasz bútor bútorápolás

A kinti téli tárolás miatt mi ősszel is általában festünk egyet, ha szabadidőnk engedi, de persze nem mondom, hogy néha nem maradt ki ;) 

Ja, és ki mondta, hogy csak a bútorok igényelnek törődést?! Meg lehet dolgozni a megfáradt madáretetőket is :) tavasz bútor bútorápolás