Amikor azt mondom, ideális balkon, szerintem mindenkinek más jut az eszébe, az mindenesetre biztos, hogy mérettől és minden adottságtól függetlenül a szabadidő kényelmes, kedvünk szerinti eltöltését szolgálja. A teraszunkat, erkélyünket úgy kell berendeznünk, hogy az nekünk a legkényelmesebb legyen, és a lehető legtöbb ennek megfelelő funkciót ellássa. Igazi édes kihívás maga a kialakítás, az alábbiakban három, itthon gyakoribb esetet járok körbe:

A pöttöm városi luxus
inspirációÉn egyszerűen imádom a pici, rusztikus vagy mediterrán erkélyeket. Biztosan tudjátok, mire gondolok; ami tényleg csak egy kényelmes, meghitt zug, ahol a reggeli tea/kávé (opcionálisan feles) és croissant elfogyasztása mellett átfuthatjuk a reggeli lapot, esetleg kellemes nyári estéken olvasgathatunk. Ahol egy barátunkkal, vagy a szerelmünkkel egy jó bort kortyolhatunk el egy kis sajt társaságában és jót beszélgetünk a gyertyafényben - persze a sajtot ölben kell fogni, és a palack is bent marad, mert nem tudod már hová tenni.
Ez a stílus számomra teljesen letisztult, egyfajta rusztik-minimál. Kevés, keskeny és légies bútort érdemes a kevésbé zsúfolt hatás érdekében elhelyezni (más nem is fér el egy ekkora balkonon) néhány növénnyel, amelyeket lehetőleg a falhoz, vagy a korláthoz rögzített ládában/edényben helyezhetünk el. A tér intimitását textilekkel, párnákkal mindenképpen lehet –és kell is fokozni. Most nagyon divatos a dolog, főként az építészeti adottságok miatt inkább nagyvárosok apró erkélyein elterjedt.
A képet a shelterness.com-nak köszönjük.

Panelbalkon
inspirációEz az igazi challange. Kb. 10-11 évig én is lakótelepen laktam, így jól ismerem ezt a témát. Nem mindig volt ez divatos, de szerencsére hála a terjedő programoknak és a rengeteg kreatív felújításnak/átalakításnak, ismét reneszánszát éli a panel. Persze nem mindegyik lakás olyan szuper adottságú, hogy erkélye is van (és ha van is, még nem építették be) de ha mégis találunk ilyet, a maga keretei között a berendezés variációinak csak a kreativitásunk (és a pénztárcánk) szabhat határt.
A padló átburkolása, illetve a fal színének megválasztása már nagyon sokat számít, legyünk nyugodtan bátrak. Egy kedves barátom például sötét fa padlóburkolatot választott, amit nagyméretű fehér kavicsokkal szegélyezett, a falakat pedig nagyon halvány tojáshéj színűre festette; így egészen komoly, keleties hangulatot ért el, amit az alacsony bútorokkal, a vizipipájával és ülőpárnáival csak fokozott.
A mellékelt kép ugyan nem erről a balkonról készült, mert a tulajdonosa MÉG nem járult hozzá a kép publikálásához :P de szintén komoly elismerést érdemel. Nem csalás, egy közönséges budapesti panelből lett ilyen csoda, amely egyébként Csap Viktor munkáját dicséri (a kép forrása: www.archilovers.com).

Ha pedig egy olyan lakást választanánk mégis, ahol beépítették az erkélyt, akkor sincsen gond, rengeteg ötletes megoldással találkoztam már erre a variációra is. A kedvenceim a www.adme.ru jóvoltából:
Modern bár/étkező kialakítás:
inspiráció

És a visszafogott északi nyugalom szigete:
inspiráció


A gigantomán szuperterasz
Titkon szerintem mindenki egy hatalmas, jól kihasználható teraszról álmodik (persze aki nem kertes házról, de ettől most vonatkoztassunk el). A balkonok császára, az erkélyek királya többnyire a lakóházak legfelső szintjén található, ahol még a levegő és ugye a napfény is más. A kilátás isteni, persze belátás az nincs. (Na persze, ezt csak úgy tudom elképzelni, ha a ház egy fekete lyukra néz, vagy a Szaharában épült, esetleg valamilyen erőtér védi. Nyilván.) Biztos ilyen is van valahol valakinek, de még személyesen nem találkoztam hasonlóval –én, földi halandó.
A miénk sem kicsi, de azért nem kell túlmisztifikálni. Több szomszéddal is összebiccentünk, már ha észrevesszük egymást, mert jó messze vagyunk (nekem legalábbis, mert nem látok túl jól).
Elsőre beleszerettem a teraszba, de amikor a berendezésre került a sor, bizony elkezdtem kapkodni a levegőt. Egy ilyen nagy térből intim helyet varázsolni (kevés pénzből) számomra nagyon nem könnyű feladat, bár szerintem sokból sem menne annyira könnyen. Az épület statikája, magassága, sőt, már a lift mérete is nagyban meghatározza, mit lehet egyáltalán felvinni. Ha a kényszer tetőburkolat javítás véget ér, és visszakerülnek a bútorok, ígérem hozok saját képet, addig is egy kis illusztráció a http://www.decosee.com jóvoltávól:
inspiráció