Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

DIY balkonláda zöldséges ládából

Szemfüles voltam ismét, a munkahelyemről mentettem egy kis szemetet. Mindenki boldog, de leginkább most én :) tempósan haladtam a konyhára, bizonyára a chef úrral volt valami halasztást nem tűrő megvitatni valóm - amikor rámkacsintott ez a szokásosnál magasabb oldalú fa zöldséges láda a kidobásra váró hulladékhalomból. Megjegyzem, szelektíven gyűjtünk bent is, amennyire csak lehet. Naszóval; megláttam, és tudtam: velem jön, és balkonládává reinkarnálódik a teraszon. Jóidőnk volt, így lehetőségünk nyílt egy újabb kis csináld magad projektre, amelynek keretében el is készült. A teljes folyamat alább:

1. kis  hőkezelés. Nagyon sok kapocs tartotta össze a ládát, így megállapodtunk, hogy ezt nem csiszoljuk le, inkább kicsit megégetjük az oldalát hőlégfúvóval. Ez inkább amolyan kedvtelés és próbálkozás, mintsem tartósítás :) de elvégre is azért csináljuk, hogy jól szórakozzuk, ráadásul pofás is lett.

2. alapos lakkozás. Matt spray lakkal két rétegben fújtuk le minden oldalát. A két fújás közt kivártuk az előírt száradási időt, illetve betrartottuk a biztonsági előírásokat is (bár maszkot nem vettem, mert férjem csinálta a munkát, én a biztos távolból szemléltem, így nem inhalálhattam mérgező anyagot).

3. Fólia. Uhh, ez a legkevésbé élvezetes művelet, a második után már azt hittem, kitépem a hajam. A fóliát a láda széleihez kell rögzíteni úgy, hogy ne feszüljön a belseje. Kézre vigyázzzzzzz!
Nem szabad elkapkodni, mert ha nem jó, akkor megáll majd a víz a doboz aljában, és fölöslegesen fáradoztunk.Amikor elkészült a tűzés, néhány jól megválasztott helyen alul lyukasszuk ki a fóliát, hogy elfolyhasson a felesleges víz.

4. Kavics réteg. A legtöbb nem hagyományos virágtartóba szoktam tenni egy réteg kavicsot, hogy ezzel is segítsem a vízelvezetést. Nem kell sok, de egyenletesen fedje az edény alját.

5. Készen is vagyunk. Mehet bele a föld, alaposan locsoljuk be, és már ültethetünk is :) képek: föntről le, majd balról jobbra.

A ládába élesben a zöldborsó vetés került:
http://balkongaz.reblog.hu/zoldborsot-balkonon
Balkonláda zöldséges ládából

 0
Tovább

Saját balkonládáim

Mindenki szereti a szépet és a jót, ezalól én sem vagyok kivétel. Sajnos a kézügyességem nem feltétlenül tudja követni szárnyaló fantáziámat, de annyi baj legyen.

Előbb vagy utóbb minden balkongazolóban felmerül a kérdés, hogy mibe is ültesse a növényeit. A klasszikus balkonládákkal alapvetően nincsen semmi baj, de én jobban vonzódom a szokatlanabb, újra gondolt felhasználáshoz. Nekem a klasszikus balkonláda kicsit már unalmas, sőt - az új teraszon sok helyen nem is igazán lehet mihez rögzíteni, színekben sincsen olyan nagy választék, a mintákról nem is beszélek - a nem klasszikusok pedig elég drágák tudnak lenni, így maradt a DIY :) jupíí!

Lesz idén több olyan projekt is, amihez a szokásosnál szélesebb, vagy éppen mélyebb edényre lesz szükségem, így amíg nem olyan jó az idő, megtervezem ezeket, és összegyűjtöm a szükséges eszközöket. Ami már biztos, hogy használt boros- és zöldséges ládákból valami lesz. Alapos csiszolás után egy kis színt és dekorációt, majd alapos időjárás elleni kezelést és némi mezőgazdasági fóliát kapnak, ha már nem fagyunk meg odakint. 

A cukkini, hagymák, paradicsomok és fűszernövények reményeim szerint mind ilyen ládákba kerülnek. Nem szeretem emelgetni az ilyen nehéz dolgokat, de óhatatlan néha némi takarítás, így ha nem leszünk lusták, görgővel is felszerelhetjük őket. (azok voltunk, nem lett görgő - a blogger)
Vali kolléganőm is mentett nekem néhány szép példányt, ezúton is köszönöm Neki (és a férjének is, Misinek, aki hajlandó volt megválni tőlük a kedvemért).

A láda szerintem átütő lesz, de a tökfélék jobban kedvelik a mélyebb közeget, így arra gondoltam, egyenesen virágföldes zsákokba ültetek majd minden ilyesmit, és olcsóbb zsákvászonból varrok esztétikusabb külsőt rájuk (akár elnagyoltan kézzel is meg lehet ölteni és úgy talán még rusztikusabb a hatás, de ennyire nem vagyok azért türelmes, marad a gép). Ezekre is kiválóan lehet transzfer technikázni, komoly vintage hangulatú ültető zsákokra számítok :)

 0
Tovább
12
»

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)