Rossz hír; menthetetlenül beköszönt az ősz, lassan az első jeleit bizony fel lehet fedezni. Rövidülnek a nappalok, tehát hamarabb jön a gyerek haza a játszóról, jobb filmeket adnak a tv-ben (amiket persze nem tudsz megnézni, mert dolgozol, vagy mivel esik, a gyerek ki se ment a játszóra, így esélyed sem volt), meg kell venni már tényleg azokat a rohadmányos tanszereket is.. Sőt, bimbós a krizantém, az első korai virágai ki is nyíltak. 

Mivel a meteorológiához nem igazán konyítok, a suliból szerencsére kinőttem, gyerekem pedig még nincsen, nézzük talán a krizantémot akkor jobb híján :)
Bizony ez a virág az ősz jelképe. Méltatlanul társítjuk azonnal a temetőkhöz, kertben, balkonládában vagy dézsában kevés gondoskodás mellett is remekül mutat. Nagyon sok fajtája van, változatos színű, formájú és méretű egyedekből választhatunk. Nem is olyan régen megjelent a gömbforma, ami sokat lendített a virág népszerűségén. Részemről régen tucatszám vásároltam, de csak most tűnt fel, hogy egyes fajtái télállóak, amik bizony tavasszal főnixként kelnek életre hamvaikból balkonládában is. Mondanom sem kell, ez nem is kis örömmel töltött el; ennyivel is kevesebb munkám volt. ősz krizantém balkonláda mérgező

Bár az itthon kapható cserepes példányok enyhén mérgezőek (ne rágcsáljuk őket, mert hányást, émelygést okozhat), Japánban és Kínában speciális, fogyasztható fajtáikat teaként, esetleg salátában előszeretettel fogyasztják. A Távol-Keleten ráadásul a krizantém nem az elmúlás, hanem a boldogság, a hosszú élet jelképe, szerintem tekintsünk így rájuk mi is!
Itthon kora ősztől tél elejéig gyönyörködhetünk a szépséges virágokban. Ha elnyíltak, és beköszönt a tél, ne vágjuk vissza a növényt (az esőzések, vagy hólé hatására elrothadhat) a töveket takarjuk mulccsal, kerti lombbal.
Tavasszal, ha a nagy fagyok elmúltak, távolítsuk el a takarást, és az elszáradt részeket vágjuk le, nagyon szépen ki fog hajtani, és megnövekszik.

Ezt leszámítva komoly gondoskodást nem igényel növényünk; 6 pár leveles állapotában visszacsipkedhetjük kicsit, hogy bokrosabb legyen, de ez ízlés dolga. Viszonylag mérsékelt vízigényű, viszont csak teljesen napos helyen fejlődik szépen. Tartsuk gazmenteen, és már csak élveznünk kell munkánk gyümölcsét. Nem is olyan bonyolult, ugye? 

ősz krizantém balkonláda mérgező