Képzeljétek, a sok zöldség és gyümölcs mellett azért néhány virág is megtalálható nálunk a balkonon :) persze csak módjával, de azért szeretem ezeket is. Részemről nem vagyok nagy muskátli fan, ennek többször hangot adtam már az elmúlt években. Utálok folyamatosan takarítani utánuk, vagy hadakoTzni a szomszéddal úgyszintén a potyogó szirmok miatt – de jó hír, van alternatíva :) 5+1 kedvencemet hoztam, és biztos vagyok benne, hogy mindenki fog találni köztük kedvére valót:

1. Cseppecske, az örök kedvenc Top5 virágok balkonláda
Elég nagy kavarodás van a különböző fajták és hibridek elnevezése közt, de egy biztos: megkülönböztetünk egynyári és évelő változatot is. Én még évelővel nem találkoztam ugyan ;) de az egynyári változat Afrikai aranyvirág néven is szokott futni. Rengeteg színben pompázó virágait egész nyáron bontja, ráadásul nem is igényel nagyon sok törődést. Fagyérzékeny, de ősz végéig gyönyörködhetünk benne. Nagyon jól elvan a tűző napon, ezért ültethetjük folyamatosan napos erkélyekre is.
Sima kerti virágföld pont megfelelő, és sokat locsolom. A leszáradt virágok szárait le kell csipkedni, és készen is vagyunk!

2. Fukszia Top5 virágok balkonláda
(A képen a vadászgörénytől jobbra) Nagyon szeretem (a görényt is), de szívfájdalmam, hogy nem igazán szeret az új balkonon lenni. Kifejezetten az árnyékos - félárnyékos helyeket kedveli. Évelő növény, de sajnos sem a folyosón, sem az erkélyen nem sikerül eddig életben tartanom. Rengeteg vizet, és rendszeres tápanyag utánpótlást igényel, viszont megéri a fáradság, több tucatnyi színes virágot hoz egyszerre. Csüngő növény, így jó, ha szemmagasságban tartjuk, viszont óvjuk a széltől, mert letörhet könnyen.

3. Kökörcsin Top5 virágok balkonláda
(a két szélen) Itthon is találunk őshonos fajokat, amelyek egyébként védettek. Teljesen átlagos talajigényű, közepes vízigényű évelő növény. Leginkább tavasszal virágzik, így érdemes olyan évelővel összeültetni, ami kicsit később bontja a virágait.
Nem szereti, ha nagyon macerálják, kifejezetten rosszul viseli a sokszori átültetést, ezért csak simán hagyjuk békén, meghálálja!


4. Pázsitszegfű Top5 virágok balkonláda
Akár a kökörcsin mellé is kerülhet, hasonlóak az igényeik, bár a pázsizszegfű a szárazabb környezetet szereti. Tavasztól nyár közepéig virágzik! Alacsony növésű, nem túrja ki a többieket. A levelei nagyon kecsesek, így az elvirágzást követően is mutatós tud lenni.


5. Lobélia Top5 virágok balkonláda
Május közepétől októberig virágzik. Ebből is számtalan színű és fajta elérhető; egyes típusok fagymentes helyen áttelelnek, de itthon inkább egynyáriként neveljük. Nagyon szépen mutat nálunk a vigyázban álló cseppecske mellett, én egy ilyen csüngő változatot választottam.
Dél-Afrikában honos, így kiválóan viseli a forró nyári napokat is, de nyugodtan ültethető félárnyékba. Tartsuk mindig nedvesen, de ha egyszer-egyszer kiszárad picit, egy alapos locsolás után szépen összeszedi magát.

+1. Árvácska Top5 virágok balkonláda
Egyszerűen nem tudok betelni vele :) kétnyári, és magról nagyon jól szaporítható. Nálam aljzattakaróként működik, de sok körforgalom, közpark közepén, a napon is jól elvannak. Tipikusan olyan virág, amire egyszer szükséges csak beruházni, mert eltett és elszórt magjairól mindig új erőre kap :) Árvácska témakörben többször is írtam korábban, a jobb oldali címkefelhőben keresd az árvácskát :)