Saját áfonyát szüretelni a teraszon nagyon is menőnek hangzik, ugye? Persze ahogyan semmi sem, úgy ez sem olyan egyszerű :) Sőt, inkább kicsit bonyolult, de nagyon is megéri. Áfonya balkonon Az áfonya nagyon kellemes, édes-fanyar gyümölcse értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása. Többek között kalciumot, foszfort, C és D vitaminokat valamint vasat is tartalmaz a sok kis bogyó. Sajtok, vagy vadhúsok mellé kiválóan passzol az íze, de sajttortába is rendszeresen teszem, nem lehet betelni vele. Évek óta nézegettük a bokrokat kertészetekben, de most léptünk a tettek mezejére.

Bár alaposan kiképeztem magam, nem vagyok biztos a sikerben. Az áfonya roppantul kényes növény, de pozitívum talán, hogy dézsában vagy ládában egyszerűbb lehet eleget tenni az elvárásainak, mint kiültetve. 

Lássuk:

  • az egyik legfontosabb dolog a talaj. Kifejezetten a savanyú talajt kedveli, így mással ne is próbálkozzunk, vásárolhatunk kertészetekben vagy barkácsáruházakban is ilyet, mindenképpen szerezzük be.
     
  • A következő a fény. Ha sötét a balkon, akkor sajnos más növényt kell keresnünk, mert ez a dög a kifejezetten fényes, ámde 
     
  • hűvös és párás klímát kedveli. Még nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan fogom nyáron előidézni, egyelőre minden esetre a fény és a hűvös megvan. Az sem mindegy ám, hogy mivel öntözünk; lágy vizet igényel. Ha még nem tántorodtál el, jelentem, hogy
     
  • kártevőkre (elsősorban tetvekre) nagyon érzékeny, így mindenképpen szükség lesz valamilyen lemosásra, vegyszeres kezelésre.

  • Ősszel a fiatalabb cserjéket meg is kell metszeni. Elméletileg különleges tudományt ez nem igényel, de a szakirodalom szerint nem árt azért szakavatott segítséget kérni. Én kíváncsi vagyok a dologra, és kipróbálom :)


A szaporítás otthoni körülmények között amolyan ’no chance kategória. Magról egyáltalán nem érdemes, maximum a gyökereztetéssel lehet próbálkozni, de elenyésző lesz a siker. A tuti módszer ebben az esetben a shopping. A megvásárolt 1 tő vörös és 1 tő feketeáfonyát a hazaszállítást követően átültettem nagyobb edénybe, és napos párkányra tettem. Hamar virágzásnak indult, ma pedig már meg kellett támogatnom egy karóval, mert roskadásig van bogyókkal :)

áfonyáim