Böngésztem a neten különleges vetőmagok után, és megakadt a szemem egy nem túl nagy, de igencsak mutatós japán dinnyén. Nagyon megtetszett, különlegesen szabályos, és teljesen fekete a héja – gondoltam, jobban utána járok. Nem sokkal később jött a fájdalmas koppanás – azt hittem, hogy rosszul látok. Amíg keresgéltem az államat a földön, szöget ütött a fejemben, hogy biztosan nem ez az egyetlen gyümölcs, amit aranyáron mérnek :) valóban nem. Kíváncsiak vagytok a legbrutálisabbakra?

1. Densuke  érdekesség gyümölcsök

Igen, ez lenne a témaindító dinnye, amitől padlót fogtam. Tessék megkapaszkodni, kilóját átszámítva kb. 57.000 Ft-ért árulják. Maradjunk annyiban, hogy én személy szerint egy nyári gyümölcs diétába biztosan nem fogom beiktatni.
A Densuke görögdinnyét Japán legészakibb szigetén, Hokkaidon termesztik. A héja fekete, a belseje hagyományos pirosas színű (a képek alapján). Japánban egyébként a dinnye az egyik legkedveltebb desszert, így nem csoda, ha sokfélével lehet találkozni. A szakirodalom elmondása szerint ebből a fajtából nem termesztenek sokat; (vajon miért?!) Ezeket is elsősorban ajándék gyanánt vásárolják gazdag üzletemberek.

2. Sekai-ichi  érdekesség gyümölcsök

Nem vagyok meglepve, hogy ez az almaféle is Japán eredetű. Darabja 21 amerikai dollárt kóstál, ami átszámítva körülbelül 6.000 Ft lehet. Hogy miért is ilyen drága? Kérem, az almákat termelői mézzel táplálják, kézzel szüretelik, címkézik és csomagolják – csak a sértetlen, tökéletes alakúak kerülhetnek a boltokba. Félve kérdezem, a cefrének valóból ugye nem szemét, hanem pálinka lesz?! Bár a fenti dinnyéhez képest elég olcsónak mondható, maradok inkább a Jonathánnál; ennyi pénzből akár több fát is vehetek.

3. Egy töpörödött ananász  érdekesség gyümölcsök

Több érdekesség is felmerül itt. Nem valami trópusi területen, hanem a ködös Angliában, egy lóürülékkel, lebomló szénával fűtött melegházban; Cornwallban termett a világ talán legkisebb, de legdrágább ananásza. A mérete hozzávetőlegesen fele lehet a boltban kapható, általunk ismert ananászénak, de a magas technológiai költségek és a drága élőmunka miatt a becsült értéke jóval meghaladja méretét; kb. 4.000.000 forintra taksálják. A gyümölcs kb. 2 év alatt termett, a kertészek pedig 2 perc alatt fogyasztották el.

4. Yubari King  érdekesség gyümölcsök

Még egy dinnye Japánból :) Ezt a mézédes, hibrid sárgadinnyét üvegházakban termesztik, s a szárukat meghagyva párban dobozolják, majd értékesítik. A legdrágább páros (egy jótékonysági) aukción kelt el potom 3.750.000 Ft-nak megfelelő jenért, de Japánban a boltokban a rémhírekkel ellentétben egy mezei párt már 18-20.000 Ft-ért megvásárolhatunk.

5. Dekopon  érdekesség gyümölcsök

Ez is meglehetősen ázsiai hangzású; nem is csal a megérzésem. Mondhatnám rá azt, hogy mandrancs.. Egy japán mag nélküli citrus hibrid, amely szerintem elég bizalomgerjesztő :) félúton a mandarin és a narancs között valahol. A neten találtam akciósan, 2.600 Ft-os darabáron (+szállítás, persze). Még jó, hogy lehet kapni!

+1. Buddha körte  érdekesség gyümölcsök

Félreértés ne essék, ez nem photoshop. Simán csak kínai! A Fruit Mould elnevezésű kínai cég horror drága, formázott gyümölcsökkel, zöldségekkel igyekszik befoltozni egy fiktív piaci rést. Nem kell hirtelen génmanipulációra gondolni, simán csak formában növesztik a gyümölcsöket, mint ez itt, ni:  érdekesség gyümölcsök

Uborkát, paradicsomot is formáznak, de a kocka sárgadinnye is mindenkinek ismerős lehet, amiből már menő koponyaforma is elérhető (de minek). A kockásítás amúgy kb. csak 3 hetet vesz igénybe ;) A Buddha körte ára pedig dobpergés… 1.500-3.000 Ft+ szállítás, a forma pedig  már kb. 4.000 Ft/db áron rendelhető.

A képek forrásáért, és további furcsaságokért kattints ide: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/m%C3%A9regdr%C3%A1ga-gy%C3%BCm%C3%B6lcs%C3%B6k/