Mobiltelefonok, klímaváltozás, vegyszerek, és monokultúrák telepítése. Mi lehet ebben a négy dologban a közös? A szakemberek szerint az, hogy ezek mind hozzájárultak, hogy Magyarország méhállománya mintegy 50%-kal csökkent napjainkra. Nagyon drasztikus ez a szám, ami nem csak a méztermelés csökkenésével (így a méz árának emelkedésével) jár, de a mezőgazdaságban is komoly problémákat okozhat. Kína egyes termőterületein például mára teljesen eltűntek a méhek, így a gyümölcsfák beporzásáról emberi erővel szükséges gondoskodni. Ez persze közel sem olyan hatékony megoldás, mint az eredeti volt, és még egy olyan országban sem olcsó, ahol bőséggel rendelkezésre áll a munkaerő. 

rovarok méhek

Kérdezem én, hogy mi, kiskertészek is tehetünk-e valamit azért, hogy a környezetünkben a még megmaradt állomány helyzetén könnyítsünk? Természetesen igen, és ha sokan teszünk egy keveset, az már biztosan segítség :) Emellett a fáradozás is hasznos, mert gyönyörködhetünk minden nap növényeinkben, valamint élvezhetjük is munkánk gyümölcsét a magunk termelte fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor.

Csak a mi társasházunk 426 lakásból áll. Durva szám, ugye? Egy kis túlzással egy falucskáénak is megfelelhet akár a ház teljes lélekszáma. Ha minden lakásra csak néhány nagyobb balkonládát számolunk, több száz négyzetméternyi folyamatosan virágoztatható „termőterületet” dobhatnánk össze, nem beszélve az udvarról, tetőkertekről - és ez csak egyetlen ház.

De miket is kellene ültetnünk ezekbe a képzeletbeli balkonládákba és kertekbe, hogy kedvezzünk a méheknek? Összeszedtem néhány könnyen tartható lehetőséget:

  • Levendula rovarok méhek

Gyönyörű a virág, jó az illata, sokoldalúan felhasználható. Imádják a méhek is a levendulát, ráadásul kiválóan mézel. Tartunk néhány tővel mi is, tavaly még aztokat a virágokat is körbe zsongták, amiket már csokorba szedtem magamnak a szörpfőzéshez.

  • Kakukkfű rovarok méhek

A kakukkfű egy szuper fűszernövény, évelő, lassan növő cserje. Június-júliusban gazdagon bontja virágait, ami szintén vonzza a méheket. Sültekhez, káposztás ételekhez, levesekbe, vadhoz nagyon jól passzol, de bánjunk vele csínján. Teát is főzhetünk belőle, amely fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. Méze is kámforos, igazán különleges :) Tartósítóként már az ókori Egyiptomban is használták húsokhoz - és igen, balzsamoztak is vele!

  • Zsálya rovarok méhek

A zsálya szintén egy izgalmas fűszernövény, amely vonzza a zümmögést. Görcsoldásra, puffadásra jótékony a teája, egyébként étvágyfokozó hatású :) Malachoz isteni a levele, amit május-júniusban, még a kék virágok nyílása előtt érdemes gyűjteni.

  • Varjúháj rovarok méhek

Különösebb haszna a varjúhájnak nincsen a mi szempontunkból, csak esztétikai, de a nyitóképen is egy varjúhájon szorgoskodó méhet láthatunk. Augusztus végétől virágzik bőségesen, addig szép pozsgás leveleit csodálhatjuk, viszont szinte semmilyen gondoskodást nem igényel. Szuper választás dézsába vagy sziklakertbe, sosem hagy cserben!

  • Trombitafolyondár rovarok méhek

Ez a növény rengeteg bosszúságot okoz a kertesek többségének, mert szinte kipusztíthatatlan, és nagyon szapora - és többnyire a szomszédból támad. Én dézsában tartom, így mindenki biztonágban van! Imádom a mediterrán hangulatát, a szép pirosas/narancsos virágait és a folyamatosan körülöttük serénykedő méhek, bogarak látványát. A minimális gondoskodást nyáron dús virágzással hálálja meg :)

  • Szamóca rovarok méhek

Egyre gyakoribb szerencsére a városi párkányokon is a szamóca. Sokat írtam már a tartásáról - 10 tővel indultam, mára gazként írtom, annyira elszaporodott. Már most felbukkantak az első virágok, az utolsók októberben próbálkoznak, így nekünk és a méheknek is folyamatosan biztosítanak egy kis csipegetni valót.

  • Tökfélék rovarok méhek

Legyen dísztök vagy cukkini, szinte mindegy. A gyönyörű nagy virágok mágnesként vonzzák a méheket. Lassan el is érkezik a tökmagok elvetésének ideje. Cukkinivel és korsótökkel készülök az idén, remélem mind örömünket leljük majd bennük!

  • Fák és bokrok rovarok méhek

Természetesen adok-kapok alapon a gyümölcsök is nagyon fontosak, mint cseresznye, alma vagy barack - nekünk legalább annyira, mint a méheknek. De emellett szuper táplálékforrás nekik a virágzó fűz vagy a nyárfa, akác is. A különböző bogyós bokrokat, mint mondjuk ribizli, vagy áfonya is bátran ajánlom, ráadásul szépen cseperedik dézsában.