Mióta komolyabban foglalkoztat a városi kertészkedés, hihetetlen mennyiségű szakirodalmat bújtam át, sokat beszélgettem kertészekkel és gazdálkodókkal, kiskert tulajdonosokkal, így elképesztő mennyiségű új információra tettem szert. Nem tagadom, sokszor csak pislogtam, mint hal a szatyorban :)

Nem volt ez másképpen a napokban sem; amikor is általános iskolásokat meghazudtoló módon hason fekve, elektronikus támogatással próbálkoztam beazonosítani az erkélyünkön megforduló rovarokat. Érdekelt, hogy melyiknek mi haszna, már ha egyáltalán van neki, és bizony értek komoly meglepetések! Jöjjön egy kis ízeltlábú marketing; a Top5 leghasznosabb rovar, amellyel találkoztam cuki illusztrációkkal:

1. Evidens; Méh  rovarok Top5
Mármint az evidens, hogy a méhek hasznosak. Fáradhatatlanul beporoznak, mézet készítenek, és nem agresszívek egyáltalán. A meglepő inkább az, hogy milyen nagy számban találkozom velük nap mint nap a füstös Nyolcker kellős közepén. Próbálom minél inkább megbecsülni őket; virágzáskor még házi kotyvasztott bioszerekkel sem permetezünk. 

2. Katica  rovarok Top5
A katicabogár amellett, hogy a gyerekek nagy kedvence (kiskoromban nyaranta én is kilométereket sétáltam a Balatonban, hogy a partra mentsem a fuldoklókat :)), hasznos jószág is. Falánkan pusztítja a levél- és pajzstetveket (életciklusa során akár ezernél többet is elnassol), így ha találunk egyet, próbáljuk meg problémás növényeinkre telepíteni, hátha sátrat ver rajtuk. 
A szép hétpettyes mellett sajnos azért akadnak „gonosz mutánsok is”. A nem szabályos mintájú, más színű agresszívebb harlekinkatica a tetveken kívül már lelkesen beleehet a virágokba is, de a borkészítők pechére a szőlőfürtök közt gyakran bújik meg, és préseléskor nem túl jó ízével rontja a must minőségét. Ja, emellett harap is, már amennyire egy katica tud :)

3. Zengőlégy   rovarok Top5
Sokáig fejtegettem, mi a manó is lehet. Kicsi, darázsszerű mintájú, zümmögő rovar, ami kiválóan manőverez virágról virágra. A beporzás mellett a legtöbb ilyen lárvája szintén levéltetvekkel táplálkozik, így szívesen látott vendégek nálam ;)

4. Fátyolka  rovarok Top5
Ez a kis zöld szárnyas jószág a biokertészek atombombája. Egy fátlyolka lárva akár napi 35-45 levéltetűt, atkát is elpusztít különösebb környezeti mellékhatás nélkül. Ezzel a tulajdonsággal felruházva egy marék molnárka jócskán hatékonyabb, mint jó néhány szabadforgalmú rovarirtó kemikália. Olyannyira elismertek a szakmában, hogy tenyésztik is őket!

5. Fülbemászó ?!   rovarok Top5
Az kétségtelen, hogy az összes közül ez a legmeglepőbb, illetve a legrusnyább is. Magam sem igazán szeretem, de nem bántom őket – tévhit, hogy előszeretettel másznak a fülbe, és ott fertőzést okoznak. Legalábbis semmivel sem gyakrabban tesznek ilyet, mint más rovarok, így az egyetlen bűnük, hogy nem valami szépek. Hasznosak, mert távol tartják a szomszéd gyerekét a kerttől, illetve a hernyókat, petéiket és a tetveket is.

És már csak az a kérdés, hogy hogyan édesgessük a hasznos segítőket magunkhoz? Ültessünk fűszernövényeket, illatos virágokat és várakozzunk :) 

A képeket a pinteresten szedegettem össze: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/useful-insects-in-garden/