Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Öt őszi tennivaló hétvégére

Szép időt jósolnak a hétvégére, így érdemes még egy kis kinti munkát betervezni. 
Ha előre kitaláljuk és megtervezzük a teendőket, előre bevásároljuk a szükséges dolgokat, sokkal gyorsabban végzünk majd, és tényleg öröm lesz egy kicsit tenni venni a levegőn. 

1, kiürült ládák Kiürölt balkonláda 
A letermett töveket, elvirágzott növényeket, elhalt növényrészeket távolítsuk el, a nem fagytűrö virághagymákat ássuk ki. Érdemes a megtisztított földet most egy kis tápanyaggal, trágyával felturbózni. Sok növény (pl zölddségek is) jobban kedvelik a már előkészített talajt a frissen megtrágyázottnál. Ezen felül tök jó lesz, hogy a hidegben tél végén csak az izgalmas része jön.

2, ültessünk lombhullatókat! Lombhullató ősszel
Ha kedvet kaptatok bármelyik gyümölcshöz, irány a kertészet! A szabadgyökeres gyümölcsfákat, cserjéket és bokrokat most kell elültetni, így komoly választékkal fogtok találkozni. Vegyetek egy zsák fenyőmulcsot is egyúttal, mert télre célszerű lesz a fagy ellen egy kis tőtakarás.

3, őszi fokhagymák Balkon ősszel fokhagyma
Már elég hűvös az idő, szuper lesz lassan eldugdosni a fokhagymákat. Mi nagyon szeretjük, így biztosan jó sokat fogok ültetni, nincs az a mennyiség, amit ne használnánk el. Fontos, hogy ha tavasszal is fokhagymáztál, ne ugyanoda/ugyanabba a ládába duggasd őket, nem fognak szépen fejlődni.

4, szobanövények, befelé! Be kell vinni a szobanövényeket
Kezdenek csípősek lenni az éjszakák, így a szobai növényeket, egzotikusokat, citrusféléket és bonsai fákat be kell költöztetni lassan. Szépen le kell törölgetni a cserepeket, és rendet kell tenni bent, hogy elférjenek. :) na, ezt hagyom utoljára! Egyrészről a rendrakás unalmas, másrészről pedig mire végzek, kicsit kiürül a terasz, és biztosan látszik, hogy itt az ősz. A leandereket még hagyom kicsit, de már azok is fázni fognak lassan. És ha már pakolunk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy tömlőnk vagy slagunk van, víztelenítsük.

5. Tavaszi hagymások Ültessünk jácintot
Mélyebb edénybe, ágyásba ültessünk hagymásokat, aztán hagyjuk is kint őket télire. Tavaly ez a lépés kimaradt, és nagyon hiányzott tavasszal egy tulipán, vagy éppen jácint. Megfogadtam, hogy idén nem leszek lusta, és megteszem a jövőbeli önmagamnak ezt a szívességet. Néha azért löttyintsünk nekik majd egy kis vizet, ki ne száradjanak, de nem lesz más dolgunk, csak élvezni az eredményt :)

 0
Tovább

Top5 könnyen szaporítható növény

Nagyon szuper érzés, ha az ember növényei szépen díszítik a teraszt, és nap, mint nap lehetőségünk nyílik gyönyörködni a virágokban, különböző termésekben. Lehet valami ennél is jobb? Szerintem lehet; ha a növényeket magunk is szaporítottuk. 
Ezzel persze spórolhatunk is, de a dolog szépsége számomra inkább a kihívásban, magában rejlik. Nem könnyű feladat egy kertészetben vásárolt növény életben tartása sem, de dugványozása vagy magról történő felnevelése talán kicsit nagyobb büszkeséggel tölt el, és jobban a szívünkhöz is nő egy adott növény. Hoztam néhány tippet, hogy mivel is érdemes elsőként kísérletezni, mielőtt valaki komolyabb fába vágná a fejszéjét :)

Árvácska

DEhhez a művelethez mindenképpen kell rendelkeznünk már néhány tő, már virágzó árvácskával. A virágzást követően tavasztól késő őszig) beérik a magház, és egyszer csak kipattan, előbújnak az érett barna magok. Koratavasztól szedhetjük a magokat, és szórhatjuk is el ágyásba, ládába (esetemben leanderek, fák alá aljzatnövénynek mulcsozás helyett). A félárnyékos helyet jobban meghálálják, erős tűző napsütésben sajnos hajlamosak megégni, de egyébként nincsenek komoly igényeik.
Jó tudni, hogy az árvácska kétnyári, így az idén kelő és virágzó tövek jövőre is megörvendeztetnek majd, illetve az elszóródó magok is hamar kisarjadnak. 

Ez a módszer tökéletesen beválik, de ha tudományosabbra vágysz, ajánlom korábbi cikkemet: http://balkongaz.reblog.hu/ketnyari-kedvenc-az-arvacska

Muskátli
Többször is hangsúlyoztam, hogy a muskátli nem tartozik a kedvenceim közé, de mivel hely van, így bekerült a repertoárba. Foghatunk nyár közepétől magokat, amiket januárban meleg környezetben elültethetünk, és palántaként májusban a megerősödött növényeket kiültethetjük:
Persze van megoldás a türelmetleneknek is; tavasszal és ősszel a szárdugványozás tökéletesen működik. 
Futómuskátli esetében a levágott hajtás alsó pár levelét, bimbóit távolítsuk el, és szúrjuk virágföldbe. Félárnyékban tartsuk, ne engedjük kiszáradni – néhány hét alatt meggyökeresedik szépen, és az eredeti növényünkkel azonos jellemzőkkel bíró klónt kapunk.
Álló muskátlinál az eljárás azonos, de levágás után kicsit hagyjuk pihenni a dugványt, 1-2 nap elteltével ültessük csak el. Sokan üvegben gyökereztetik, ez is működőképes.

Leander
A leander szaporításának is több cikket szenteltem már. Magról, illetve szárdugványról is szaporítható; első esetben különböző növényeket kaphatunk, a másodikban a donornövénnyel megegyezőt. A leander virágzás után hosszú magházat hozhat. Ezek télre érnek be, és hasadnak fel, amikor is előtörnek az ejtőernyős magok. Ezeket csíráztassuk egy pohár vízben, majd kétleveles állapotukban óvatosan ültessük el. Néhány év biztosan eltelik az első virágzásig, de kellemes meglepetések érhetnek :) Bővebben csak elszántaknak: http://balkongaz.reblog.hu/madarat-tollarol-leandert-magjarol
Türelmetlenek gyökereztessenek egészséges dugványt, ezek még az adott évben virágba borulhatnak: http://balkongaz.reblog.hu/italiabol-jottem

VarjúhájG

Nagyon szimpatikus sziklakerti növény, mert gyakorlatilag teljesen igénytelen. Mindenféle talajban, gyakorlatilag minimális öntözés mellett, tűző napon is csodálatosan fejlődik. Nagyon széles fajtaválasztékú, de tőosztással mind szaporítható. Tavasszal öntözzük meg alaposan, és ássuk ki, válasszuk szét, és ültessük külön a töveket. Nyár végére szépen bebokrosodik :) Persze ha letépünk egy levelet róla, és elfeledkezünk erről, akkor is érhetnek meglepetések. Nem imádnivaló? Valószínűleg szaporasága miatt az egyik legmérsékeltebb árú dísznövény.

És egy kakukktojás, a menta
menta szaporítása

Nem kifejezetten virágai miatt neveljük, de számos pozitív tulajdonsága van. kiváló szörpökbe és limonádéba, isteni illata felfrissít, de a kártevők és szúnyogok kifejezetten nem kedvelik. Ha tehetném, mindenhová mentát tennék J gyakori metszést igényel, hogy szép bokros maradjon, illetve öntözzük bőségesen. Aljnövényzetnek is kiváló, de nagyon szapora, ilyenkor komoly odafigyelést igényel, ne nyomjon el minden mást maga körül. A menta levágott szár gyökereztetéssel gyorsan, nagy mennyiségben szaporítható:  http://balkongaz.reblog.hu/fuszernoveny-egyszeregy---menta

 0
Tovább

Sokoldalú táblafesték - Top5 krétázós ötlet

Nagy reneszánszát éli a tábla napjainkban. Főként most a belsőépítészetben köszön vissza, de kisebb kiegészítők, gyerekjátékok vagy a legkülönbözőbb használati tárgyak tekintetében is találkozhatunk vele.  Én a magam részéről most sokkal jobban szeretem, mint régen a suliban :)
Otthon nálunk is találni ilyet például a konyhában, de szeretném alkalmazni kint, a balkonon is. A borongós időben megspórolt időmet tervezéssel töltöm, majd a megvalósításról persze beszámolok. Jöjjön addig is némi inspiráció a Pinterestről:

1. Kerti party nélkülözhetetlen kellékei a poharak. Ha unod a gagyi műanyagpoharas/filcezős megoldást, maszkolószalag vagy egy kistál segítségével egyenes csíkot festhetsz a poharakra, és jöhet is a trendi felírás. Persze tovább is fejlesztheted, a gyerekeknek szürke hétköznapokra ideális a krétás bögre – esténként pedig kedvesednek is üzenhetsz vele :) De gondolnád, hogy esküvői ültető és ajándék is lehet egyben?Firkálható poharak

2. Maradjunk a gasztronómiánál. Tálcákat vagy kis kínáló tálkákat is lefesthetünk, és jelölhetjük rajta jó házigazda módjára az ételeket, nassolnivalókat, vagy mártásokat. Krétás tálak

3. Készíthetünk növényjelölőket első sorban beltérre, vagy fedett helyre. Szerintem nagyon aranyos :) Ha ennél is trendibbet szeretnénk, akkor festhetjük egyenesen a cserepeket is. Ajándéknak is kiváló, és jól fel lehet dobni a legegyszerűbb virágtartókat is. Krétás jelölő

4. Tárolás, rendszerezés. Nekem ez örök probléma. Szuper ötlet, ha befőttes üvegek tetejét festjük be, és írjuk rá a tartalmukat. Ha változna a tartalom, nagyon könnyen átírhatjuk. A begyűjtött magok dátumozása is igen egyszerűvé válik ezáltal. Én ilyet biztosan fogok csinálni a vetőmagoknak, növényvédő szereknek és egy szép nagy műanyag dobozba tárazom majd őket a munkaasztalom alatt. Krétás befőttes

5. Szintén jópofa a krétás asztallap. Elsősorban a gyerekek lefoglalására ideális, de lakberendezési szempontból is első osztályú :) Krétás asztal

+1. Tény, hogy maga a táblafesték nem olcsó dolog, és itthon ráadásul többnyire csak kis kiszerelésben kapható. Ez nekem idáig elég volt, de ha a klasszikus fekete vagy zöld, esetleg kék színektől el szeretnénk térni, vagy komolyabb mennyiség szükséges, mert akár egy egész falat szeretnénk kifesteni – létezik sufnituning megoldás.

Bár magam még nem próbáltam, de rövidesen mindenképpen nekiállok, és ígérem, adok róla hírt. Ha Ti előbb tennétek meg, akkor pedig várom az észrevételeket :)
A hozzávalók (fugapor+akril festék / fugapor+lemosható falfesték festeni kívánt felület tükrében) többnyire mindenhol azonosak, de az arányok eltérnek, gondolom, a mennyiségtől is függnek. A leghitelesebbnek tűnő forrás 5 egység falfestékhez 2,2 egység fugaport ír. Ki kell tapasztalni :)

Minimum két rétegben, a száradást követően a korábbi rétegre merőlegesen kenjük fel. A száradást követő csiszolás kapcsán is eltérnek a vélemények. Egyesek a száradást követően lecsiszolják a felületet – én nem tenném, ettől lesz rusztikus, és jobban tapad rá a kréta.

 2
Tovább

Top5 mérgező balkongaz

Mostmár aztán menthetetlenül itt a jó idő, a későn ébredők is kipakolták a növényeket, beültették a ládákat - így többé kevésbé mindenkit érintett a keddi jégeső. A hétvége pont jó lesz arra, hogy a viharvert virágok helyére beújítsunk néhány makulátlan darabot, amivel büszkélkedni is lehet. A válogatásnál (főleg ha kisgyerek vagy állat van a háztartásban) legyünk figyelmesek, mert sok ártatlannak tűnő szépség sajnos veszélyes lehet. Összeszedtem néhányat, amit érdemes kiemelt óvatossággal kezelni:

1, Leander

Mérgező a leanderAz egyik nagy kedvencem, így szívbemarkoló a tudat, hogy a növény minden része erősen mérgező. Ha van olyan óriásod, vagy dédelgetett példányod, amitől nem akarsz megválni, akkor legyél résen! A mérgezés tünetei leggyakrabban rosszullét és hányás, hasmenés.

2, Tavaszi hagymások

A tavaszi hagymások mérgezőekNem tűnik aktuálisnak, mert már visszahúzódnak a szárak, de sokan kitnt tartjuk ilyenkor még a hagymákat. Ártatlannak tűnnek, de a legtöbb ilyen szépség erősen mérgező – fokozottan vigyázzunk, hogy ne kerülhessenek gyerkőcünk, állataink és illuminált vendégeink szájába a levelek, szárak és a hagymák sem. Tegyük elérhetetlen helyre a tulipánt, jácintot, nárciszt, a krokuszokat és amarilliszeket egyaránt, fő a békesség.


3, Rododendron és azálea

Rhododendron a balkonrólSzépek, örökzöldek és pompás virágokkal ajándékoznak meg, de a virágok és a levelek mérgezőek. Most potyognak éppen le a rhododendron virágai, takarítsunk gyakran - hányást, szívritmus zavarokat, súlyos esetben légzésbénulást is okozhatnak a növényi részek. Magas edényben tartsuk, és a lepotyogó leveleket, szirmokat mindig szedjük össze.


4, Hortenzia

A hortenzia is veszélyesOlyan ez, mint a mélytengeri világ. Ami szép, azt sosem szabad megfogni.. vagy ami nagyon csúnya :) Sajnos a hortenzia is egy újabb olyan szépség, ami minden részében erősen mérgező. Szerencsére kevésbé hullik, de azért vigyázzunk vele, mert az elfogyasztását követően hasi fájdalom, hasmenés, hányás jelentkezhet, előzzük meg a bajt.


5, Primula (kankalin)
Én annyira nem rajongok értük, legalább így ebből a veszélyforrásból egy darab sincs, így nem tudok képet mutatni- de eléggé elterjedt balkonnövény. A hajtás és a levél egyaránt mérgező, ezen felül a levélszőrök tövében egy tejszerű anyag is képződik, amely érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat :) na ezért nincsen nálunk. Megrágcsálni sem célszerű, mert rosszullétet okozhat.

Ha megtörtént a baj, mindenképpen hívj mentőt, vagy rohanj orvoshoz!

 0
Tovább

Top5 húsvéti dekor

Ahogyan sokaknak, úgy nekem is a húsvét már inkább az ünnepi készülődésről, a finomságokról, családról és dekorációról szól, na meg persze azért a hétfői szünnapnak is örülök :)
Az idén sajnos a nagy húsvéti készülődés ki fog maradni az életünkből, mert fürdőszoba átalakításban vagyunk, de találtam néhány inspiráló ötletet, amit a jövőben mindenféleképpen ki fogok próbálni, mert egyszerűek és nagyszerűek. Következzen a listám, beszéljenek a képek magukért :)

1. Ágas-bogas asztali dekoráció tojáshéjakból készült mécsestartókkal kiegészítve. Zseniális, és nagyon húsvéti :)

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5


2. Egy fantasztikus tavaszi asztaldísz, amihez a legtöbb dolog otthon is megtalálható, de legalábbis nagyon könnyen beszerezhető.

húsvét inspiráció dekor Top5

3. Igazán egyszerűen elkészíthető a kis rőzsecsokor, közepén egy cserepes árvácskával. Álló vázában is tökéletesen el tudom képzelni, de így is nagyon ötletes!

húsvét inspiráció dekor Top5

4. Az esetek nagy többségében csak a belső teret öltöztetjük ünnepi pompába, a terasszal már kevesebbet foglalkozunk. Idén sajnos nem várható fergeteges időjárás, de sokszor ebédeltünk már a szabadban húsvétkor :)

húsvét inspiráció dekor Top5

5. A leginkább balkongazos dekorációt hagytam utoljára, ez az abszolút kedvencem. Bármennyire nincsen most időm tojásokat festeni vagy készülődni, valami hasonlót biztosan ki fogok próbálni, egy tojás már két darabban várja az átalakulást. Igen, bátran ültessünk tojáshéjakba, amelyekből csodás asztali kompozíciók készíthetőek, de alternatív ajándék is lehet locsolóinknak. 

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5

A képekért köszönet: cherrylady.ru, moidom-interior.blogspot.com, it.pperblog.com, liveinterest.ru, agendadesia.com, welke.nl, masterskaja.net

 0
Tovább
12
»

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)