Bár jómagam nem vagyok nagy paradicsomfogyasztó, nagyon szeretem tartani, mert igazán hálás növény – és persze a család is hálás :) ők komolyabb mennyiségben pusztítják. Hoztam néhány tippet, amik jól jöhetnek, amennyiben idén Te is paradicsomozásra adtad a fejed!

#1. A több jobb paradicsom Top5
Amennyiben van rá lehetőséged, nevelj többfajtát – akár egy ládában is. Jó minőségű talajt igényelnek és folyamatos utánpótlást, de a gyökérzet a felszínen terül szét, nem hatol mélyre – inkább öblösebb, mint túl mély ládát igényelnek. Jól jársz ha többfélével próbálkozol; több ízzel, színnel és formával találkozhatsz, valamint más időpontokban szüretelhetsz. Mindenki megtalálja a saját erkélyéhez valót; a Roma kiváló és finom, de kicsit magasabbra nő, viszont szuperül fogja a kisebb szelet, így akár kellemes mikroklímát is teremthet a többi növény számára. A Balkon típus alacsonyabb és bőtermő, kicsit világosabb színű – mint az Ezergyümölcsű is, csak ez élénkpiros. Ha pergolára futtatnád, rendelkezésre áll a Lugas fajta, ami akár a 3 méter magasságot is eléri, nagyon szépen mutat és csodásan terem akár ősz végéig is.

#2. Társaság kell paradicsom Top5
A paradicsom is nagyon szereti a társaságot. Szélesebb ágyásban jól passzol alá a bazsalikom, ami minden szempontból hasznos. Távol tartja a kártevőket, nedvesen és árnyékosan tartja a talajt – plusz a kettő együtt is kiválóan fogyasztható :)

#3. Tojáshéj paradicsom Top5
Ne dobd ki a tojáshéjat! Szárítsd ki, törd össze (turmixgépben vagy mozsárban) és mehet is az ültető földbe. A paradicsom igényli a kalciumot, szépen fejlődik tőle – ráadásul megelőzheted a csúcsrothadás nevű bosszantó betegséget is, ami tipikusan Ca-hiány miatt szokott fellbukkanni, és viszi a termés nagy részét. Sajnos csak későn szokott lelepleződni, mert a gyümölcsök alja kezd romlani, amit ritkán nézegetünk. A betegség megelőzésén felül a tojás szaga ráadásul bizonyos kártevőket távol is tart, bár az egereket és madarakat vonzza ;)

#4. Szódabikarbóna paradicsom Top5
Ez kicsit furcsa lesz, de ha a növények töve mellé kevés szódabikarbónát szórsz, édesebb termést kapsz. Persze erre is van ésszerű magyarázat :) A szódabikarbóna lúgosít, tehát csökkenti a talaj savasságát, amelytől a paradicsom íze is sokkal élvezhetőbb lesz. Nem szabad persze túlzásba esni, de egy kevéske tényleg jót tesz!

#5. Hoppá, hónaljhajtás! paradicsom Top5
A paradicsom elképesztő tempóban növekszik, ha kellő nedvességet, tápanyagot és sok-sok napsütést kap. Pillanatok alatt megjelennek a hónaljhajtások. Ezek növesztése elvonja a növény energiáját a termés érleléstől, így le kell metszeni őket. Ha szép egészségesek, egy befőttes üvegbe helyezve meggyökeresednek, és elültetve teremni is fognak – így akár az ablakból októberben is szüretelhetünk saját paradicsomot. Erről részletesen itt: http://balkongaz.reblog.hu/igy-meg-szedhetsz-osszel-is-paradicsomot-az-ablakbol

A fenti képek forrását Pinterest oldalamon találjátok sok más érdekes ötlet mellett: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/garden-tricks/