Feltűnt Nektek is, hogy elképesztő módon trendi lett a virágevés?! Ha jobban belegondolunk, talán inkább csak a szép, minőségi ételek élik ismét reneszánszukat, a legtöbb esetben a virágokat pedig inkább csak dekorációs célra használják, bár találunk számos ellenpéldát is. Akár divatos, akár nem – megér a téma egy misét, mivel tombol a nyár, és úton útfélen csodás virágokba botlunk. Összeszedtem néhány gyakori és egyszerű felhasználási módot, tippet és praktikát is, ha egy kicsit szeretnétek feldobni Ti is a vasárnapi ebédet ;) virágok gasztro

Talán az első, és legfontosabb tanácsom: csakis azt edd meg, amiről tudod pontosan, hogy mi, és honnan való! Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk, mert rengeteg olyan szépség található kertjeinkben, amelyek erősen mérgezőek (leanderek, hortenziák, rhododendronok, tavaszi hagymások, trombitafolyondárok – és még sorolhatnám). Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, maradjunk inkább a klasszikus rántott húsnál :)
A származás sem kevésbé fontos, mert a virágbolti virágok sokszor kemikáliáktól szennyezettek, ahogyan a forgalmas utak mellett növő barátaik is. A legjobb saját kertből, vagy védett tisztásról szemezgetni.
A nagyobb virágok bibéitől és porzóitól célszerű megszabadulni, valamint tartsuk szem előtt azt is, hogy allergizálhatnak. Kezdjük inkább kisebb mennyiséggel, biztos ami biztos alapon. De mire is használhatók a virágok a konyhában? A lehető legkülönbözőbb dolgokra; készíthetünk belőlük szörpöt, zselét vagy lekvárt, dekorálhatunk velük salátákban, természetes színezékként használhatjuk őket, ízesíthetünk velük, de akár önállóan is fogyaszthatók egyes típusok töltve, vagy rántva. A kombinációk száma szinte végtelen :) nézzünk néhány inspiráló ötletet! 

Klasszikus „szörpnek valók” virágok gasztro
Bodzavirágból már nagyanyáink nagyanyái is főztek szörpöt, én is szoktam. Egyre inkább elterjed a levendula is, de készíthető szörp hársfa virágból, orgonából vagy éppen ibolyából is.

Zselék és lekvárok virágok gasztro
Bizonyára találkoztatok már rózsa vagy bodzavirág lekvárral, talán ezek szintén nem meglepőek :) de kiváló méz vagy zselé készíthető pitypangból, akácvirágból is.

Ízek, illatok virágok gasztro
Ízesítésre legegyszerűbben a fűszernövényeink virágait használhatjuk. Aromájuk mérsékeltebb ugyan, de kiválóak salátákhoz, vagy akár sült húsokhoz is :) Remekül használható és mutatós a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű virága. Mindezen felül, ha felhasználjuk a virágokat, megelőzzük a felmagzást, amely általában a növény elsatnyulásához is vezet.
Természetesen nem csak a kifejezetten fűszernövények virágai aromásak. A rózsa, a jázmin és az ibolya édeskések, a kínai krizantém és a spanyol levendula kesernyés, míg a citrom virága, az orgona és a fukszia savanykás ízű.

Dekoráció virágok gasztro
Minden ehetőnek titulált virágot használhatunk dekorációként, és legyünk őszinték, talán ez is a legelterjedtebb az ételek tekintetében. Ajánlom a levendulát, a fuksziát vagy a csodás színekben pompázó, tavasztól késő őszig virágzó árvácskát, torták esetében az orgonát.
Természetesen nem csak ételeink tálalása dobható fel a színes virágokkal, hanem egy egyszerű pohár hideg víz is kaphat általuk ötcsillagos külsőt: virágok gasztro

Természetes színezékek
Fontos infó a kezdő virágtálalóknak: sok szirom bizony erősen engedi a színét. A legismertebbek talán a kék búzavirág, a körömvirág, a bársonyvirág vagy a sarkantyúvirág. Ezeket a tulajdonságokat természetesem kedvünkre ki is használhatjuk :)

Teák virágok gasztro
Talán a virágok egyik legősibb felhasználási módja a teakészítés. Tea készülhet rózsából, hibiszkuszból, bodzából, körömvirágból, kamillából, jázminból, kökényvirágból, hársból és akácból is – a teljesség legapróbb igénye nélkül, természetesen. Legutóbb én bodzavirág teát készítettem: http://balkongaz.reblog.hu/bodzavirag-tea-hazilag

Sütni, tölteni valók virágok gasztro
Leginkább a nagyméretű virágokkal érdemes ebben az esetben próbálkozni, azon belül is talán a tökfélék virágaival. Különleges csemege lehet a töltött cukkini virág, esetleg a bundázott változat :) Ezeken felül találkoztam már tempurázott verzióval, és tejszínes raguban is isteni!

A képek forrása, és további ötletek: http://https://www.pinterest.com/BalkonGaz/flowers-in-kitchen/