Most aztán tényleg befűtöttek. Tartósan perzsel a hőség, és előre láthatóan kitart a hét végéig, de utána enyhülés jöhet. A kánikula viszont nem csak ránk nézve veszélyes, kókadnak a növények, extrém esetben lepotyoghat a termés, de el is pusztulhatnak a dédelgetett kedvencek. Pár apró óvintézkedéssel segíthetünk nekik is átvészelni a meleg napokat, lássuk mik is ezek:

- TalajtakarásMulcsozás krizantém alatt
A leglátványosabb talán, hogy ilyenkor nagyon kiszárad, ki is repedezik a növények földje. Ez akár a gyökerek komolyabb sérüléséhez is vezethet, így jobb megelőzni a bajt. Főleg cserepeseket, de gyakorlatilag mindent érint most a veszély. Érdemes takarnunk a talajt, hogy ezzel a párolgást valamelyest megfékezzük, amire a fakéreg (vagy mulcs) pont ideális.

- Locsolás 
Esőztetve locsoljunk a nagy melegbenBizony indokolttá vált naponta kétszer is locsolni, reggel és este ajánlott. Bőségesen öntözzünk, lehetőleg esőztetővel (vagy azzal a kis soklukas csőrrel, ami a kannára rögzíthető - mint a képen). Ha tehetjük, permetezzük este párásítóval is a növényeket – persze csak azokat, amelyek levelei és virágai nem kifejezetten érzékenyek erre. Az sem árthat, ha kicsit fellocsoljuk a talajt/padlót is, ezzel átmenetileg mi is egy kis enyhüléshez juthatunk.

- Árnyék 
Bár nem vagyok híve a növények mozgatásának, de ebben az esetben biztosan nem fognak megharagudni érte. Ami nap végére nagyon lekókad, érdemes egy nagyobb növény árnyékába húzni, de akár textilből, hálóból ideiglenes árnyékolókat is készíthetünk.

- Sötét kaspók, cserepek
Ha tehetem, amúgy is kerülöm ezeket, mert a napsütés hatására nagyon át tudnak melegedni, ami nem tesz jót sem a gyökérzetnek, sem a talajnak. Ha mégis ilyennel rendelkezünk, világos anyaggal, papírral borítsuk körbe a kaspót, már ez is nagy segítség lehet a tűző nap ellen.

- Ha oda a kertész, oda a kert.

Magadat is védd!Fontos, hogy a gondoskodás közben saját magunkról se feledkezzünk meg; banálisnak tűnhet, de ha napos időben dolgozunk, egy sapkát vagy kalapot tegyünk a fejünkre, használjunk naptejet és igyunk rengeteg folyadékot! Még ha mostanra ütemeztük is be, akkor se most fogjunk neki növényeink átültetésének, várjuk meg ezekkel a munkálatokkal az enyhébb időjárást, mindenki jobban jár :)

Kitartást mindenkinek!