Bizony velem is rendszeresen előfordul, hogy rászaladok egy ordas bakira, aztán vakarom a fejem búbját, és el sem hiszem, hogy ezt én követtel el. Van olyan is, amit természetesen konzekvensen minden alkalommal elkövetek, még akkor is, ha tudom, nem fog sok jó dolog kisülni belőle. Ráadásul az sem ritka, hogy tanakodom, és fogalmam sincs, hogy hol rontottam el, mégsem stimmel a dolog. Vegyük sorra most a leggyakorib balkonbakikat:

1. Nem tájékozódunk megfelelően
olvassuk el a növény
Beszabadulunk egy kertészetbe, ami rogyásig tele van csodálatos növényekkel, virágokkal, ráadásul készletet frissítenek, minden a-k-ci-ó-s - így alaposan bevásárolunk. Ebben az esetben hajlamos a lelkesedés a józan észen felülkerekedni (nem  csak anyagi értelemben). Én is néha felületesen válogatok, aztán bepasszintok mindent a kocsiba, de mire hazaérek, a feléről azt sem tudom pontosan, hogy micsoda. Napokkal vagy hetekkel később pedig úgy kihalnak, mintha erre lettek volna programozva. Előfordul ugyan, hogy nem a mi hibánk a dolog, azonban általában az :) Bagatel, de mégis hasznos tanács; érdemes a kiválasztott növény igényeiről tájékozódnunk, nem elhagyni/elolvasni a leírását, vagy legalább a pontos fajtáját feljegyezni, hogy később kényelmesen utána tudjunk nézni, hogyan locsoljuk, milyen födet, vagy éppenséggel mennyi fényt igényeln. Nem ciki amúgy kérdezni sem az eladóktól, higgyétek el :)


2. Nem ismerjük a saját lehetőségeinket, adottságainkat - vagy csak nem veszünk tudomást ezekről


Ez szerintem a második leggyakoribb hiba. Nem is igazán tudjuk, hogy a saját balkonunk milyen fekvésű, milyen mikroklímájú - így csak vakon kísérletezünk. Ez is egy nagyon gyakori oka a tömeges növénypusztulásnak, de viszonylag könnyen orvosolható, és nem is kell semmi szakértelem – csak egy kis megfigyelés, esetleg egy kihelyezett hőmérő. Fontos tisztában lennünk a fénnyel, hőmérséklettel, illetve a széltől való védettség mértékével is.
Persze gyakori az is, ha csak simán nem veszünk tudomást a kiszemelt áldozat igényeiről, mert tetszik és kész. Sajnos a nagyja ezeknek hamar vegetálni kezd, vagy kipusztul.


3. Nem tervezünk előre
készüljünk fel alaposan
Ha valamilyen munkálatra adjuk a fejünket, érdemes alaposan átgondolni, mit szeretnénk csinálni, illetve ahhoz mire lesz majd szükségünk. Egyrészről lerövidíthetjük a munkát, megkíméljük magunkat sok fölösleges körtől, és pénzt is takaríthatunk meg, másrészről növényeink fölösleges sanyargatását is elkerülhetjük.
Ha ad-hoc módon állunk neki egy-egy átültetésnek, és menet közben derül ki, hogy nincsen megfelelő föld otthon, vagy éppen cserépnek vagyunk híján, nem csak bosszantó, ha el kell szaladni közben, de a növény is károsodhat. Ennél azonban rosszabb az, ha a hiányzó dolgokat olyanokkal próbáljuk pótolni, amik kéznél vannak, még ha nem is a legmegfelelőbbek. :) bele se kezdjünk inkább!

4. Túlgondoskodunk
nem csak alul gondozni lehet
A kevesebb néha több. Bármilyen furcsa is, a növények „túlgondozása” talán a kezdő kertészkedők leggyakrabban elkövetett hibája. Első sorban a túlzott öntözés, a tápok túlzott mértékű használata vezet kataklizmikus pusztuláshoz,  de a túl gyakori áthelyezés, átültetés is a növény vesztét okozhatja. Legalább annyira halálos, mint a kiszárítás, szóval mindenki fogja vissza magát egy kicsit :)

5. Technikai bakikat vétünk
így ne legyen rozmaringod
Megfelelő tájékozódás mellett sem mindig sikerül minden, de gyakorlat teszi a mestert :) a mellékelt képen egy szép rozmaringot takarok el egy rusnya, elrettentő tulipáncsokorral.. ;) 
Sokszor csak a saját hibáinkból tanuljuk meg, hogyan lesz jó egy művelet. Biztosan lesz olyan, hogy túl mélyre, vagy éppenséggel nem elég mélyre ültetünk el valamit; fordítva ültetünk egy virághagymát vagy éppen nem jókor, rossz hajtást törünk le, túltakarunk vagy alul, esetleg nem megfelelően, éppenséggel teljesen rosszul metszünk. Igen. Próbálkozzunk, előbb vagy utóbb mindenki elkapja a fonalat, a természet pedig kiböjtöli, mert minden növény élni akar - nameg ugyebár tudjuk, hogy minden háború jár áldozatokkal. :)

képek forrásai: 
mikesivier.files.wordpress.com,plantsvszombies.wikia.com,bumbina.com,binleyflorist.com, saját termés