Lassan hagyománnyá válik, hogy ősszel egy rövid bejegyzéssel visszatekintek az egész éves munkára, és megpróbálok 5 olyan projektet kiválasztani, ami valami miatt picit kitűnik a többi közül. Idén sem volt egyszerű a dolgom, rengeteg szuper (sikeres, vagy éppen a sikertelenség miatt tanulságos) kísérleten vagyok túl, idén is sokat tanultam – de persze a lényeg, hogy elképesztő mennyiségű és változatos gyümölcs, zöldség és fűszer termett 2016-ban is a nyolcadik emeleten:

#1. Retek a balkonládában 
Húsvétkor kaptam észbe, hogy kimaradt (szokás szerint) az ünnepi dekor. Ekkor nyúltam a gyorsan növekvő retekhez, amit tojáshéjba palántáztam. Persze ezután ládába is vetettem, és jóízűen mindet el is fogyasztottuk. Megjegyezném, az augusztus végén vetett hónapos verzió mostanra érik be, de ha kegyes lesz az idő, még egy kanyar beérhet az idén!
Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/retek


#2. Almafa a balkonon 
Különösen közel áll a szívemhez ez a projekt, mert ez a fa volt az első példány a mára szépen felgyarapodott gyümölcsösben – annak ellenére, hogy nem vagyok valami nagy almafogyasztó. Természetesen a sajátot azért eleszegetem ;)
Évekig nem ajándékozott meg terméssel, de az idei februári metszés meghozta szó szerint a gyümölcsét.
Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/gyumolcsfak-a-balkonon---alma


#3. Füge a balkonon 
Még egy fa. Nem is tudtam, hogy szeretem a fügét, amíg nem kóstoltam meg a sajátunkat. A különbség bizony ég és föld! Remélem, jövőre picivel több termést hoz, hogy ne csak reggelihez nassoljunk belőle :)
Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/erik-a-fuge-a-balkonon és http://balkongaz.reblog.hu/fuge-az-erkelyen
 

#4. Chilik 
Idén minden bizonnyal a különleges paprikákba fektettem a legnagyobb energiát, de azt kell mondjam, minden rájuk fordított perc megérte; az eredmény magáért beszél! Gyönyörűek, színesek, egészségesek, méregerősek – és még most is bőségesen teremnek.
Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/chili


#5. Citrom 
Idén úgy látszik, a kisfák voltak a célkeresztben. Tavaly azt reméltem, hogy a termésem beérik a teaszezonra, de inkább csak tavaszi limonádé lett belőle :) A manuális megporzás hatalmas, vékonyhéjú de nagyon lédús,  csodálatos ízű citromokat eredményezett. Teljesen vegyszermentes, így süteményekbe, főzéshez is szívesen használom – össze sem hasonlítható a boltival.
Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/gyumolcsfak-balkonon---citrom


Természetesen csak az idő fordul hűvösebbre, a kedvünk és a lelkesedésünk ettől függetlenül nem lankad :) egyelőre még sok-sok tennivaló akad odakint, de rengeteg ötlettel, újdonsággal készülünk már a következő szezonra!