Kettőt pislogtam, és kinőttem a piálós, táncolós Szigetelésből, Voltozásból, Soundozásból. Lehet, hogy tulajdonképpen bele se voltam nőve soha? A más jellegű fesztiválok mindig jobban érdekeltek, és most nem is igazán a zenei stílusra gondolok. Néhány csöndesebb, lélekemelőbb rendezvényt ajánlanék figyelmetekbe, amiket érdemes lehet felkeresnetek kicsikkel és nagyokkal egyaránt:

1. Levendula szüret és fesztivál

 

Bár sokaknak közhelyes, sőt, vannak, akik egyenesen lehúzásnak tartják a Tihanyban hagyományosan megrendezésre kerülő eseményt, én mégis azt mondom, aki nem látta, annak legalább egyszer érdemes ilyenkor elzarándokolni a Balatonhoz. Idén várhatóan június 22-től indul a szüret, a fesztivált pedig június 29- július 1. közt tartják. Részemről csak a szüreten fogok részt venni, a nagy tömeget nehezen viselem. Sosem hagyom ki a kedvenc levendulás kávémat viszont, ezt egyébként évszaktól függetlenül mindig beiktatom, ha arra visz az utam. Csodás város,csodás színek és illatok, Pazar kilátás és egy jó kávé. Kell ennél több?! (A kép forrása a MÁV Nosztalgia Kft. honlapja)

2. Cseresznyevirág ünnep, majd cseresznye vásár Nagykörűn
Ezt a két rendezvényt (bár inkább az elsőt) már tavaly is szerettem volna beiktatni a naptárunkba, de idén sort fogok keríteni legalább az egykre. Hazánk cseresznyés kertjeként is emlegetett városka a Tisza partján, Szolnoktól mintegy 25 km-re található.
A rendezvény tavaly április 15-én volt, de érthető módon a természet az idei virágzás időpontját még nem tűzte ki. A csodálatosan virágzó fák látványáért tehát nem kell Japánig zarándokolnunk, itthon is láthatunk hasonlót. Kisebb, fehérebb - de a miénk! A fagyűző szertartás mellett a település már kezd felkészülni a falusi turizmusra; vendéglátóhelyek, szálláshelyek, helyi kézművesek termékei is elérhetőek a csodás táj mellett. (A képet az agraragazat.hu honlapjáról kölcsönöztem)  

3. Eperfesztivál
Tahitótfalura is érdemes ellátogatni nyáron, immáron huszadik alkalommal kerül megrendezésre az eperfesztivál. A Duna menti település június 8-10. közt tartja idén a rendezvényt, ami az ország egyetlen eperfesztiválja tudomásom szerint; ráadásul díjmentesen látogatható. Az én zenei ízlésemnek kicsit ugyan sok a színpadon felvonultatott mulatós és retro vonal, de a gasztro programok jók, a helyi termelők által felvonultatott kínálat pedig mesébe illő. Kiváló kirándulás, de itt már azért kell egy kisebb tömegre számítanunk. (A kép az infoSzentendre oldalról származik)

4. Nemzetközi Tökfesztivál az Őrségben
Az Őrség egyébként is egy méltatlanul keveset látogatott tájegységünk, itt a remek alkalom, hogy október közepén, aki még nem volt, meglátogassa. Garantálom, hogy tátva marad mindenki szája :) A környék nagyon érdekes, gazdag néprajzi hagyománnyal rendelkezik, csodaszép és rendezett – a fesztivál pedig kifejezetten jópofa; a mókás vetélkedőkön át a tökös ételeken keresztül a töklámpás felvonulásig nagyon sok érdekes programot találunk. (a képet az Antik vendégház honlapjáról tulajdonítottam el)