Bár azt a nézetet vallom, hogy egy otthon legyen inkább otthonos, mint csak mutatós, elvégre is nem múzeum az, de persze ha a prakticizmus éppenséggel divatos, :) akkor nem állok ellen. Az indusztriális és a rusztikus stílus hódít, amit ezúttal kicsit az erkélyre szeretnék meghonosítani, de ki tudja, ezek a darabok lehet, hogy végül a nappaliban kötnek majd ki.

Sokaknak talán elcsépelt az ötlet, de engem csak most kezdett el igazán foglalkoztatni a betonozás gondolata. Nem igényel nagy tudományt és kézügyességet sem, de az eredmény igazán divatos, és időtálló is lehet, ellenáll az időjárás viszontagságainak is. Ha készen álltok az idei jóidő utolsó nagy projektjére, lássunk is neki!
Polc betonból
Beszereztem már egy rakás hobbibetont, hogy ki is próbáljam az összegyűjtött projektek egy részét, de eddig elméleti síkon ragadt a dolog. Készíthetünk időjárásnak ellenálló vázákat, kaspókat, mécses tartókat, madáretetőt, poháralátétet, vetésjelölőket, polcot, de akár csak egyszerű dísztárgyakat, kiegészítőket is. Nézzünk egy kis inspirációt:

Diy beton

Ha kikevertük a betont a csomagoláson jelzettek szerint, az alap esetben két különböző méretű, egymásba csúsztatható edényre lesz szükségünk. Az egyik belsejét kenjük ki olajjal, majd egy kevés betont lapátoljunk az aljára. A másik edénynek a külsejét olajozzuk, majd helyezzük a nagyobbikba, a kettő közt pedig töltsük fel betonnal. Érdemes lehet a kisebbikbe néhány követ helyezni nehezék gyanánt.

A beton kötési ideje általában 24 óra. Ha ez letelt, vegyük ki a kisebbik edényt, de biztos ami biztos, hagyjuk még a nagyobbikban egy napig. Ahhoz, hogy a tárgyunk teljesen kiszáradjon/megkössön, összesen 30 napra lesz szükség. Ne napon szárítsuk; illetve ha nagy a hőség, locsoljuk meg néha. A kapott felület csiszolható vagy akár festhető is :)

Betonból sajtkínáló

Haladók homokkal, vagy kevés kerti földdel felturbózhatják a keveréket, így kicsit rusztikusabb felület és szín érhető el. A képekért köszönet a www.viralnova.com -nak.