Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

DIY mini kert bent, a melegben

Ahogy hűl odakinn az idő, még a magamfajta fanatikusok is egyre kevesebb kedvvel mozdulnak ki kapirgálni. A részemről megpróbálok ilyenkor inkább egy kis hangulatot varázsolni a lakásba. Természetesen kerti hangulatra gondolok :)

Egy időben teljesen rákattantam a mini üvegházakra, és az igazat megvallva nem is tudom, miért álltam le velük. Talán a hely hiánya miatt?! Most, hogy nézegetem a saját régi fotóimat, illetve azokat, amelyeket inspirációként gyűjtöttem, rájöttem, hogy megint készítek majd néhányat. Igazából sok hozzávalóért nem kell most sem elmennünk otthonról, lehet olyanokkal dolgozni, amik amúgy is vannak – de persze rá is készülhetünk. Garantálom, a beszerzés és keresgélés tovább tart, mint az érdemi munka.

Ami szükséges: kavicsok, termőföld a növény igényei szerint, növények, némi dekoráció (kagylók, moha, ágak, kavicsok) és egy tartály. A tartály lehet vásárolható üvegház, gyertyatartó lámpás, vagy akár befőttes üveg is. Egyszerűbb, ha az üveg száján befér a kezünk, de haladók szép dolgokat művelhetnek keskenyebb szájú tartályokkal is. (nem én)

Tisztítsuk meg az üvegünket, tegyük bele a kavicsokat – ez felfogja majd a vizet, így védi növényünk gyökérzetét. Mehet a föld, a növény. kicsit locsoljuk/permetezzük, és mehet rá a moha, vagy a dekoráció.
A különböző pozsgásokat ajánlom első sorban, de orchideák, vagy akár húsevő növények otthona is lehet a terrárium. Nézzük a képeket:

 DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

Az első két kép sajátom, a többi forrása: http://www.bystephanielynn.com

 0
Tovább

Betonozós DIY

Bár azt a nézetet vallom, hogy egy otthon legyen inkább otthonos, mint csak mutatós, elvégre is nem múzeum az, de persze ha a prakticizmus éppenséggel divatos, :) akkor nem állok ellen. Az indusztriális és a rusztikus stílus hódít, amit ezúttal kicsit az erkélyre szeretnék meghonosítani, de ki tudja, ezek a darabok lehet, hogy végül a nappaliban kötnek majd ki.

Sokaknak talán elcsépelt az ötlet, de engem csak most kezdett el igazán foglalkoztatni a betonozás gondolata. Nem igényel nagy tudományt és kézügyességet sem, de az eredmény igazán divatos, és időtálló is lehet, ellenáll az időjárás viszontagságainak is. Ha készen álltok az idei jóidő utolsó nagy projektjére, lássunk is neki!
Polc betonból
Beszereztem már egy rakás hobbibetont, hogy ki is próbáljam az összegyűjtött projektek egy részét, de eddig elméleti síkon ragadt a dolog. Készíthetünk időjárásnak ellenálló vázákat, kaspókat, mécses tartókat, madáretetőt, poháralátétet, vetésjelölőket, polcot, de akár csak egyszerű dísztárgyakat, kiegészítőket is. Nézzünk egy kis inspirációt:

Diy beton

Ha kikevertük a betont a csomagoláson jelzettek szerint, az alap esetben két különböző méretű, egymásba csúsztatható edényre lesz szükségünk. Az egyik belsejét kenjük ki olajjal, majd egy kevés betont lapátoljunk az aljára. A másik edénynek a külsejét olajozzuk, majd helyezzük a nagyobbikba, a kettő közt pedig töltsük fel betonnal. Érdemes lehet a kisebbikbe néhány követ helyezni nehezék gyanánt.

A beton kötési ideje általában 24 óra. Ha ez letelt, vegyük ki a kisebbik edényt, de biztos ami biztos, hagyjuk még a nagyobbikban egy napig. Ahhoz, hogy a tárgyunk teljesen kiszáradjon/megkössön, összesen 30 napra lesz szükség. Ne napon szárítsuk; illetve ha nagy a hőség, locsoljuk meg néha. A kapott felület csiszolható vagy akár festhető is :)

Betonból sajtkínáló

Haladók homokkal, vagy kevés kerti földdel felturbózhatják a keveréket, így kicsit rusztikusabb felület és szín érhető el. A képekért köszönet a www.viralnova.com -nak.

 0
Tovább

Sokoldalú táblafesték - Top5 krétázós ötlet

Nagy reneszánszát éli a tábla napjainkban. Főként most a belsőépítészetben köszön vissza, de kisebb kiegészítők, gyerekjátékok vagy a legkülönbözőbb használati tárgyak tekintetében is találkozhatunk vele.  Én a magam részéről most sokkal jobban szeretem, mint régen a suliban :)
Otthon nálunk is találni ilyet például a konyhában, de szeretném alkalmazni kint, a balkonon is. A borongós időben megspórolt időmet tervezéssel töltöm, majd a megvalósításról persze beszámolok. Jöjjön addig is némi inspiráció a Pinterestről:

1. Kerti party nélkülözhetetlen kellékei a poharak. Ha unod a gagyi műanyagpoharas/filcezős megoldást, maszkolószalag vagy egy kistál segítségével egyenes csíkot festhetsz a poharakra, és jöhet is a trendi felírás. Persze tovább is fejlesztheted, a gyerekeknek szürke hétköznapokra ideális a krétás bögre – esténként pedig kedvesednek is üzenhetsz vele :) De gondolnád, hogy esküvői ültető és ajándék is lehet egyben?Firkálható poharak

2. Maradjunk a gasztronómiánál. Tálcákat vagy kis kínáló tálkákat is lefesthetünk, és jelölhetjük rajta jó házigazda módjára az ételeket, nassolnivalókat, vagy mártásokat. Krétás tálak

3. Készíthetünk növényjelölőket első sorban beltérre, vagy fedett helyre. Szerintem nagyon aranyos :) Ha ennél is trendibbet szeretnénk, akkor festhetjük egyenesen a cserepeket is. Ajándéknak is kiváló, és jól fel lehet dobni a legegyszerűbb virágtartókat is. Krétás jelölő

4. Tárolás, rendszerezés. Nekem ez örök probléma. Szuper ötlet, ha befőttes üvegek tetejét festjük be, és írjuk rá a tartalmukat. Ha változna a tartalom, nagyon könnyen átírhatjuk. A begyűjtött magok dátumozása is igen egyszerűvé válik ezáltal. Én ilyet biztosan fogok csinálni a vetőmagoknak, növényvédő szereknek és egy szép nagy műanyag dobozba tárazom majd őket a munkaasztalom alatt. Krétás befőttes

5. Szintén jópofa a krétás asztallap. Elsősorban a gyerekek lefoglalására ideális, de lakberendezési szempontból is első osztályú :) Krétás asztal

+1. Tény, hogy maga a táblafesték nem olcsó dolog, és itthon ráadásul többnyire csak kis kiszerelésben kapható. Ez nekem idáig elég volt, de ha a klasszikus fekete vagy zöld, esetleg kék színektől el szeretnénk térni, vagy komolyabb mennyiség szükséges, mert akár egy egész falat szeretnénk kifesteni – létezik sufnituning megoldás.

Bár magam még nem próbáltam, de rövidesen mindenképpen nekiállok, és ígérem, adok róla hírt. Ha Ti előbb tennétek meg, akkor pedig várom az észrevételeket :)
A hozzávalók (fugapor+akril festék / fugapor+lemosható falfesték festeni kívánt felület tükrében) többnyire mindenhol azonosak, de az arányok eltérnek, gondolom, a mennyiségtől is függnek. A leghitelesebbnek tűnő forrás 5 egység falfestékhez 2,2 egység fugaport ír. Ki kell tapasztalni :)

Minimum két rétegben, a száradást követően a korábbi rétegre merőlegesen kenjük fel. A száradást követő csiszolás kapcsán is eltérnek a vélemények. Egyesek a száradást követően lecsiszolják a felületet – én nem tenném, ettől lesz rusztikus, és jobban tapad rá a kréta.

 2
Tovább

Függő/leges kertek - PVC csőből zöld oszlopot DIY

Annyira megkedveltem a wonderfuldiy.com oszlopát, hogy valamilyen formában nekem is el kell készítenem egy hasonlót a közeljövőben. Praktikus, helytakarékos és szerintem még jól is néz ki, balkonon simán, de kertben is el tudom képzelni. Lusta szüretelőknek eper termesztéshez elsőosztályú megoldás, ráadásul nem is annyira bonyolult elkészíteni.

balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

Amire szükség lesz:

  • vastagabb PVC cső
  • vékonyabb PVC cső (ez legyen picit hosszabb)
  • geotextil (a vékonyabb cső burkolásához)
  • fúró, olló, tépszalag, fűrész
  • egy nagyobb kaspó vagy láda, amiben megáll a cső
  • virágföld

Természetesen a méretek függnek attól, mekkora oszlopot szeretnénk, és abba milyen növényeket ültetünk, így most csak általánosságban nézzük a dolgokat. A fűrész pont arra szolgál, hogy megfelelő méretre igazítsuk őket. Ami biztos, hogy a vékony cső legyen hosszabb, ezen keresztül fogunk majd öntözni.

A vékonyabb pvc csövet keskeny fúrószárral sűrűn lukasszuk végig 4 oldalon, majd szorosan, de vékonyan tekerjük geotextilbe- ezt spárgával rögzítsük. A cső alsó végét dugózzuk le (alaposan dolgozzuk el szig szalaggal), a tetejére pedig ideiglenesen vágjunk egy darabot, hogy ne menjen tele földdel.

A vastag csőbe fúró segítségével vágjunk lukakat ízlés szerint, de hagyjuk meg a növényeknek szükséges távolságot. Mindenképpen eltolással dolgozzunk, hogy az oszlop szerkezetileg stabil maradjon. Hálós, négyzetes vagy spirális elrendezést is választhatunk, kinek melyik tetszik.

Állítsuk a vastagabb oszlopot a kaspóba, és tegyük a közepébe a vékonyat a nyitott felével felfelé. Töltsük fel a kaspót igény szerint kövekkel/földdel, hogy megálljanak a csövek. Ezt követően a vastag csövet a vékony körül töltsük meg jó minőségű földdel, és folyamatában ültessünk a lukakba. Ha szamócát vagy epret választunk, néhány hely üresen maradhat a szaporodó indáknak :) vegyük le a cső végéről az ideiglenes takarást, és öntözhetjük is. Képekben: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

És természetesen nem csak epret ültethetünk oszlopba, virágokkal is pazar: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

 4
Tovább

Háromperces jelölő - DIY kavicsból

A szerdai vihar óta most fogok eljutni a romeltakarítás végére. Van bennem némi keserűség nem tagadom, mert szinte minden növényen komoly nyomot hagyott a szél vagy a jégeső, de azért nem esem kétségbe. Világvége díszletre értem haza; tövestől kicsavart paradicsomok és kaliforniaik, megtépázott trombitafolyondár, elvert barack, elrabolt füge és leander növendékek, földhöz vágott áfonyák, összetört üvegházak, hiányzó jelölők és még sorolhatnám. 

A szélvihar így alkalmat adott többek közt egy kis barkácsolásra is, mert a markerek egy részét bizony pótolnom kellett. Nem is baj, a DIY mindig felderít :) Vetési marker sorozatom következő darabja egyszerűen zseniális, mert bizonyára mindennel rendelkezünk hozzá otthon is. Ezen felül gyorsan elkészül, mutatós, ráadásul a gyerekeket is leköthetjük kis időre, ha kedvük támad a közös alkotásra.Jelölő kavics

Amire szükség lesz:

  • Lapos kövek (lehet Duna parti kavics, de szimpla dekor kő is)
  • Színben harmonizáló körömlakk
  • Fogpiszkáló, vagy saskik pálcika 

Tisztogassuk meg a köveket. Ha szükséges, mossuk őket tisztára, majd töröljük szárazra. Én maradék dekorkavicsokkal dolgoztam, így elegánsan csak a pólómba töröltem őket ;)
Ha tiszták és szárazak, tegyünk egy csepp körömlakkot papírra vagy tálkába, mártsuk bele a fogpiszkáló hegyét, és kezdhetünk is írni. Képekben: Diy marker
Ügyesebbek a rajzolással is megpróbálkozhatnak :) Minél simább felületű a kavicsunk, annál egyenletesebb lesz az eredmény. Hagyjuk száradni, és készen is vagyunk!

A kavicsok festése manapság komoly népszerűségnek örvend, a Pinterest is számos ötletet hoz fel (az én összeállításom képei is onnan valóak). Ezekhez ugyan már kicsit komolyabb festékekre és előkészületkre lesz szükség, de a lehetőségek végtelenek; esküvői ültetőtől kezdve karácsonyi szalvétadíszen át a kerti dekorációig egyedi kiegészítőket, ajándéktárgyakat készíthetünk.Diy kavicsból

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)