Annyira megkedveltem a wonderfuldiy.com oszlopát, hogy valamilyen formában nekem is el kell készítenem egy hasonlót a közeljövőben. Praktikus, helytakarékos és szerintem még jól is néz ki, balkonon simán, de kertben is el tudom képzelni. Lusta szüretelőknek eper termesztéshez elsőosztályú megoldás, ráadásul nem is annyira bonyolult elkészíteni.

balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

Amire szükség lesz:

  • vastagabb PVC cső
  • vékonyabb PVC cső (ez legyen picit hosszabb)
  • geotextil (a vékonyabb cső burkolásához)
  • fúró, olló, tépszalag, fűrész
  • egy nagyobb kaspó vagy láda, amiben megáll a cső
  • virágföld

Természetesen a méretek függnek attól, mekkora oszlopot szeretnénk, és abba milyen növényeket ültetünk, így most csak általánosságban nézzük a dolgokat. A fűrész pont arra szolgál, hogy megfelelő méretre igazítsuk őket. Ami biztos, hogy a vékony cső legyen hosszabb, ezen keresztül fogunk majd öntözni.

A vékonyabb pvc csövet keskeny fúrószárral sűrűn lukasszuk végig 4 oldalon, majd szorosan, de vékonyan tekerjük geotextilbe- ezt spárgával rögzítsük. A cső alsó végét dugózzuk le (alaposan dolgozzuk el szig szalaggal), a tetejére pedig ideiglenesen vágjunk egy darabot, hogy ne menjen tele földdel.

A vastag csőbe fúró segítségével vágjunk lukakat ízlés szerint, de hagyjuk meg a növényeknek szükséges távolságot. Mindenképpen eltolással dolgozzunk, hogy az oszlop szerkezetileg stabil maradjon. Hálós, négyzetes vagy spirális elrendezést is választhatunk, kinek melyik tetszik.

Állítsuk a vastagabb oszlopot a kaspóba, és tegyük a közepébe a vékonyat a nyitott felével felfelé. Töltsük fel a kaspót igény szerint kövekkel/földdel, hogy megálljanak a csövek. Ezt követően a vastag csövet a vékony körül töltsük meg jó minőségű földdel, és folyamatában ültessünk a lukakba. Ha szamócát vagy epret választunk, néhány hely üresen maradhat a szaporodó indáknak :) vegyük le a cső végéről az ideiglenes takarást, és öntözhetjük is. Képekben: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

És természetesen nem csak epret ültethetünk oszlopba, virágokkal is pazar: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert