Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló. avokádó egzotikusok gyorstipp

 

Sokaknak közületek a fentiek többsége nyilván nem újdonság, de hátha azért tudok valami újat mondani :) Vegyük sorra a szupertitkos avokádós trükkjeimet:

1. Melyik a jó?
Az, hogy a boltban nagy betűkkel a gyümölcs fölé írják, hogy érett, és jó drágán árulják, sajnos semmire sem garancia. Jobb, ha mi magunk el tudjuk dönteni, így biztosan nem futunk lukra. Először is egy óvatos nyomkodást javaslok. Ha kőkemény, akkor a felirat erősen kamuszagú, ha pedig vajpuha, az már picit túlérett- bár szerintem ez a kisebbik baj.
Ha mégis tökéletes példányt szeretnénk, a szára alatti bőr színét kell megvizsgálnunk. Ehhez el kell távolítani a kis szárat, és szemrevételezzük a lukat, amit alatta találunk. Ha szép sárga akkor jó. avokádó egzotikusok gyorstipp

2. Ha kőkemény
Akkor sem veszett fejsze nyele a történet, ha betonkemény avokádót találunk, de már meghalunk egy guacamoléért. Ha van időnk, csomagoljuk össze banánnal és almával egy lezárható zacsiba, és a kémia elvégzi a dolgát. Ha viszont sürgős az ehetnék, előmelegített sütőben 10 perc alatt (alufóliába csomagolva héjastul, vagy héj nélkül sütőpapíron) 90 fokon szépen megpuhul. Nem lesz olyan, mint ha fán érett volna, de megteszi.

3. Hogyan pucoljuk meg?
Ez viszonylag egyszerű. Egy könnyed mozdulattal vágjuk hosszanti irányban körbe, majd a két felet ellentétes irányba csavarjuk el. A mag mentén szépen ketté nyílik, innentől egy kanál segítségével lazán kinyerhető a krémes gyümölcshús. Ha nem krémes és nehezen válik el a héjtól, akkor ugorjunk vissza a kettes pontra. 

4. Ha nem kell az egész
Sokszor egy evésre nekem a fele is elég, ha például pirítósra teszem, vagy a gyerek uzsonnájába csempészem. Hamar megbarnul a másik fél, így némi trükközéshez itt is érdemes folyamodni. Attól függ hogy melyiket alkalmazom, hogy mire használom később.
Ha a mag benne marad, tovább eltartható. Ha csak pár óráról van szó, simán csak a magos felét teszem a hűtőbe. Ha másnapig szeretném frissen tartani, vagy összevágott hagymára teszem egy dobozban, vagy vékonyan lekenem olívaolajjal.
Ha már végképp hurutom van tőle, le is lehet fagyasztani. A gyereknek már pépesítve, jégkocka tartóban, de félbevágva, kimagozva is lehet. 

avokádó egzotikusok gyorstipp

5. Cuki kis növény cseperedik belőle
Nem tudok kibújni a bőrömből, így meg kell említenem, hogy kiváló kísérleti alany. Jól hajtatható a mag, a gyerekek is imádni szokták. Nekem 10-ből 10 kikelt, csak idő kérdése :) a részletekért: így hajtass avokádómagotavokádó egzotikusok gyorstipp

A képek forrásait itt megtalálod még több avokádós tipp mellett: FORRÁS