Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok

 

Sokan idegenkednek tőle, miután egyszer avatatlanul próbálják meg kinyerni belőle az értékes magokat; ugyanis esélyes, hogy a konyha a trancsírozás után egy brutálisabb gyilkossági helyszínre hajazott, mert a leve fog, mint a fene. Nyilván nem véletlenül használták évszázadokon át színezőanyagként – elsősorban fonalak és szőnyegek festésére. Én is több hámozós csodavideót láttam és rengeteget takarítottam, mire kifejlesztettem a saját technikámat; viszont büszkén jelenthetem, hogy 3 perc alatt 0 veszteséggel tudok sok sok gyakorlás után gránátalmát hámozni. Feketeöveseknek persze ehhez fél perc is elegendő.

Hogyan kell hozzálátni? Egy éles késsel le kell választani óvatosan a gyümölcs skalpját. Csak a bőrébe kell vágni, hogy a magok ne sérüljenek. Sajnos nálunk nem olyan friss és érett a gyümölcs mint mondjuk Iránban szüret után, így kicsit óvatosabbnak kell lenni, nem foszlik le a héj olyan simán. Én nem körbe szoktam metszeni, hanem egyenes vonalakat vágok ötszög alakban, aztán leszedem a tetőt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezt követően egy kicsit kibővítem a lukat, farigcsálok rajta, hogy lássam, hol fut a 4-6 rekeszfal, így: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha megvannak a rekeszek, akkor a falak mentén óvatosan végig vágom a gyümölcsöt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha mind megvan, könnyen szét lehet nyitni, és a középső falat ki is lehet húzni: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezután a hártyák is könnyen eltávolíthatók: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Innen megoszlanak a technikák. Egy megoldás azt ajánlja, hogy fordítsuk lefelé a gyümölcsöt, és egy kanállal óvatosan ütögessük ki a magokat belőle egy tálba. Bullshit, minden trutyis lesz, ráadásul a szemek közé kerül némi rekesztörmelék is. Sokan megeszik, én nem szeretem. Jó magyaros módra én inkább mint a kukoricát a csőről, úgy óvatosan lemorzsolom a szemeket a héjról. Elég gyorsan megy, 0 szem veszteséggel: gránátalma gyorstipp egzotikusok

A piros szemekben kis magok vannak, erre érdemes felkészülni :) Engem mondjuk ez nem zavar, főleg ha gyümölcscentrifugába kerül, de salátában, sütikben sem szokott vele gond lenni, kivéve ha a fogam közé szorul.
Az enyhébb teleknek köszönhetően egyébként a fa itthon is megél, én már régóta szeretnék egy saját gránátalmát... Vissza az tart, hogy dézsásként teleltetni szükséges, és már semmi helyünk nincsen. Kiültetve viszont védett helyen szépen megmarad. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében például találunk is egyet :)