Ismét beköszönt az ősz, így a tavaszi hagymások mellett a szabadgyökeres gyümölcsfák ültetési ideje is elérkezik szépen lassan (ez utóbbi majd októberben, így ha kedvet kapna valaki, kezdődhet is a tervezés). Mikor is lenne aktuálisabb tehát ilyesmiről beszélnünk, mint most?!

Nem mondhatnám, hogy a legdekoratívabb fánk, de kétség sem fér hozzá, hogy ebben komoly szerepem van, ugyanis ez a kis almafa volt az első :) Rajta gyakoroltuk a metszés fajtáit, és végül elképesztően termékeny lett, de a koronaalakítás hát.. hagy némi kivetnivalót maga után: gyümölcsfák

Érdemes elmondanom itt azt is, hogy a legtöbb „balkonfajta” egy törpe alanyra oltott normál típusból áll, ez a miénkkel sincsen másképp. A fácska így nem nő nagyra, de levelei és gyümölcsei egyaránt normálméretűek, a termés pedig zamatos lesz.
A törpe mivoltából a gyökérzet sem lesz óriási – ezért is kiválóak dézsában, cserépben tartásra, csupán a megfelelő minőségű földről, tápanyag utánpótlásról és elegendő mennyiségű vízről kell gondoskodnunk.
Az ilyen típusú oltványok már 3 éves koruktól termőre fordulnak, általában ekkor kerülnek a kertészetek polcaira, de a mezőgazdaságban is egyre terjednek – kordonok mellett nevelik viszonylag nagy egyedsűrűséggel ezeket a kis fákat. Rengeteget tudnék mesélni erről, de maradjunk most inkább a balkonnál :)

Az alma ültetési ideje a letermést követően, ősszel érkezik el október, november környékén. Válasszunk egy szép egészséges példányt, egy nagy és nehéz edényt (amelyből a felesleges víz el tud folyni) illetve szerezzünk némi kerti földet is. A beszerzést követően minél hamarabb ássuk el, nehogy megsérüljenek, vagy kiszáradjanak a vékonyabb gyökerek.
Szuperül bírja a telet, eddig soha semmi problémát nem tapasztaltunk. Ha szerencsénk van, akkor pedig már viszonylag korán, március végén megjelennek a bimbók: gyümölcsfák

Az időjárástól függően április elején-közepén kifakadnak, és csodálatosan kivirágzik a fa. Figyeljük meg vásárláskor, hogy a hibridünk önporzó-e. Ha van rá mód, válasszunk ilyet – ha nincs, akkor a gyümölcsterméshez több fát is kell vásárolnunk. A méhek és egyéb rovarok nagyon szorgalmasan a városban is segítségünkre lesznek, hamar felfedezik a fákat. Ha minden jól megy, május elejére a sok kis megtermékenyített virágból apró almák lesznek: gyümölcsfák

Hihetetlen erősek a kis vékonyka ágak, sok szép termést fel tudnak nevelni – ettől függetlenül mégis érdemes picit ritkítani rajtuk, hogy nagyméretű, egészséges almákat szüretelhessünk szeptemberben: gyümölcsfák

A metszés egy külön tudomány, amit még magam is csak tanulgatok. Ami biztonsággal elmondható, hogy az ágak korának függvénye, mennyi termőrész fejlődik rajtuk – így a szép korona kialakítása mellett a termés mennyisége, minősége is nagyban attól függ, hogy hogyan érzünk rá a dologra. Február-márciusban jön el a művelet ideje, de figyeljünk: nagy fagyban nem szabad, különben megsérülhet a fa. Mivel picike, ezért nem kell drasztikusan megcsonkítani; inkább csak ritkítsunk.