Sokszor panaszkodtam már a boltban kapható, agyonvegyszerezett citromok miatt, ami hatványozottan fontos téma a limonádé szezon kellős közepén. A déli gyümölcsöket sajnos többnyire gombaölő szerekkel (bifenil (E230), orto-fenil-fenol (E231), és nátrium-orto-fenil-fenolát (E232)) kezelik, hogy egyrészről kibírják a szállítást, másrészről tovább szépek maradjanak a boltok polcain. Természetesen elérhető vegyszermentes gyümölcs is, de alaposan utána kell járnunk, és mélyebben a zsebünkbe is kell nyúlni, ha ilyet választunk.

Ezeket a szereket nem könnyű eltávolítani. Több percnyi, forró víz alatt sikálás sem teljesen elegendő, de nagyban hozzájárul egészségünkhöz. A tuti a hámozás, de valljuk be, sokszor ez nem megfelelő megoldás, mert éppen pont a gyümölcs héjára van szükség. Jó megoldás lehet viszont, ha saját citromfát nevelünk. Ebben az esetben pontosan tudni fogjuk, milyen szerekkel kezeljük a saját gyümölcsünket, és valljuk be- még jobban is esik :)

Citromfa a balkonon

Bár nem olcsóak a kertészetekben kapható fák, de kitartó gondoskodás mellett hamar megtérül a befektetés, ráadásul az egészségünk biztosan megfizethetetlen. Ha ez nem lenne elég indok, egy igazán illatos és dekoratív kedvencre tehetünk szert. Sokáig kerestem az igazit, de nemrég rám kacsintott, és már a balkont díszíti. Fontos a választásnál figyelembe vennünk, hogy a citrom déli növény, (Kelet-Indiából származik, de már időszámításunk előtt a görögök is lecsaptak rá) éghajlatunkon nem viseli el a telet, ezért ha az idő hűvösre fordul, beltéren kell gondoskodnunk róla tovább. Olyat válasszunk, amely mellett kényelmesen elférünk otthonunkban, és nem keseríti meg majd mindennapjainkat.

Csodálatos örökzöld növényről beszélünk, amely egyszerre hozhatja illatos fehéres-rózsaszínes-lilás virágait, de már termést is érlelhet közben. Isteni az illata, egyszerűen nem tudok betelni vele :)

Balkonon citromA fák átültetési ideje tavasszal, még az új hajtások fejlesztését megelőzően esedékes (fiatal növényeket évente, idősebbeket 2-3 évente szükséges átültetni). 
Válasszunk kifejezetten citrusfélék nevelésére alkalmas földet. Növényünket szükséges metszeni is; 7 leveles hajtásokból 4 leveles visszametszése az, amely korábban (mandarin fánknál) már bevált. Emellett az idősebb fák átültetésekor célszerű 2-3 cm hosszan a gyökérlabdát is visszavágni.

Nyáron napos, szélvédett helyet kedvel, és a gyakori öntözést igényli, de kerüljük a pangó vizet. Mindenképpen alul lukas cserépbe ültessük, a termőföld alá pedig zúzott téglát, köveket javaslok tenni a jobb vízelvezetés elősegítésére.

A teleltetést kétféle módon végezhetjük: vagy meleg szobában, világos helyet választunk számára – és gyakran öntözzük, vagy 6-8 fokon, száraz és világos helyen mérsékelt öntözés mellett teleltetjük. Az utóbbi volna a kedvezőbb, de nyilván kevesen tudjuk ezt biztosítani növényünk részére, így sokunknak az örök nyár imitálása marad. Sose tegyük a növényt fűtőtest közelébe, valamint fokozottan ügyeljünk a különböző kártevők megjelenésére is. Ha ügyesek vagyunk, szinte folyamatosan szüretelhetünk saját, vegyszermentes citromot.

Szaporítható a citrom magról. Nem árulok el ezzel sem nagy titkot :) Laza szerkezetű, folyamatosan nedves környezetben a magok többsége kicsírázik, de a kelésük időtartama nagyon eltérő, érdemes ezért külön ültetni őket. Ha megerősödtek a kis hajtások, akkor erősebb összetételű citrus földbe ültethetjük őket, és meleg, napos helyre kerülhetnek. 
Az ilyen módon szaporított növények is nagyon szépre nőhetnek, de sajnos nem fognak termőre fordulni. Ehhez 1-2 éves fácskáinknak szakszerű oltásra lesz szüksége, amelyhez célszerű lesz szakember segítségét igénybe venni. 

Terem a citrom balkonon