Előre láthatóan január végéig érdemi munkát még nem fogunk tudni végezni odakint, addig is marad az eszközök és szerszámok rendberakása, az idei kertünk/növényeink megtervezése és a felkészülés. Érdemes végiggondolnunk, hogy melyik projektjeink voltak a legsikeresebbek, mik fulladtak kudarcba, melyekkel szerettünk igazán babrálni -és ennek a mentén lássunk hozzá az idei évnek.

Részemről a paprika/paradicsom projekt és az epernevelés mindenképpen folytatódni fog, de sok új gondolatom is van. Ami biztos, hogy február márciusban kezdhetem a magok keltetését, palánták nevelését.
Tanulva a saját tapasztalatokból, idén ezekhez a munkákhoz nem szeretnék (földön kívül) semmit sem vásárolni. A tavalyról megmaradt eszközökkel, illetve háztartási újrahasznosítással próbálkozom. Kapcsoljunk gyűjtögető üzemmódba, mert bizony nagyon sok dolgot felhasználhatunk. Lássunk néhány egyszerű ötletet palántázáshoz:

Tojástartó  újrahasznosítás ültetés
A papír tojástartó szerintem működőképes lehet majd, de elsősorban lassabban növekedő palánták neveléséhez. Megvan az az előnye a műanyag poharakhoz képest mondjuk, hogy nem kell majd bolygatni a palánták gyökerét az átültetéskor. Egy sniccerrel simán fel kell darabolni, és papírostul a cserépbe ültetni.

WC papír guriga   újrahasznosítás ültetés
Ez is elég klasszikus megoldás, a fentivel azonos módon működik. Az alját érdemes behajtani, hogy ne szóródjon szét a föld, de ha szorosan egy tálcára rendezzük őket, akkor ez sem lehet probléma. Fontos, hogy ne a gyorsan feloldódó fajtát, hanem a hagyományosat válasszuk.

Tejes/gyümölcsleves doboz   újrahasznosítás ültetés
Fektessük el, és vágjuk fel az egyik oldalát. Máris egy hosszúkás nevelőedényt kapunk, ami semmibe sem került. Lehet lukasztani az alját is, de én asszem most nem fogom, inkább majd óvatosan spriccelem a kiskertet – így nem kell alá tálat tennem.

Műanyag dobozok   újrahasznosítás ültetés
Vacsit rendeltek? Mosd el a műanyag dobozt. Ezeknek átlátszó teteje is szokott lenni, így ha kilyukasztgatod, egész jó kis üvegházat készíthetsz. A bazsalikom palántáim villámgyorsan kikeltek tavaly egy ilyenben, szerintem idén is be fogom vetni. :) minden értelemben! Egy alkoholos filccel pedig egyszerű jelölni is rajta a vetés idejét, a növény fajtáját.

PET palackok    újrahasznosítás ültetés
Ahogyan a képen is látható, egy műanyag üdítős üvegből és egy kis zsinórból nagyon szuper önöntöző rendszer készülhet. Ezen felül a májusi ültetéseket is jól védhetjük majd egy levágott palackkal, így abszolút multifunkciósnak ítélem.

A képek forrásáért, illetve további ötletekért látogass el Pinterest oldalamra: https://pinterest.com/BalkonGaz/%C3%BAjrahasznos%C3%ADt%C3%A1s-kert/