Az idei év első komoly meglepetése az volt, hogy bár tudtam, hogy évelő, a tárkonyom tényleg át is telelt. Elég marcona fagyok voltak, így még reménykedni se nagyon reménykedtem, de tessék! Még csak április van, és már vissza kellett vágnom. De mit is lehet tudni erről a fűszernövényről?

tárkony fűszer konyhakert

 

Először is azt említeném meg, hogy a hazánkba kerülése kapcsán a szakirodalom nem teljesen egységes; az egyik nézet szerint mi, magyarok régóta használjuk, már a honfoglalás korában is a szütyőben figyelt ez a markáns ízű fűszer, mások Erdélyből eredeztetik. Tekintettel, hogy két fajtát különböztetünk meg -a fanyarabb, ma már kevésbé használt orosz, és a jobban elterjedt, kicsit finomabb ízvilágú francia típust – nem is tartom kizártnak, hogy már a Kaukázusban téptek őseink belőle egy csokorral.
Mi nagyon szeretjük, elsősorban ragulevesekben, vadakhoz használjuk, de mártásokban, savanyúsághoz, ecetként, ragukban vagy egyszerűbb zöldséglevesekben is megállja a helyét. Ánizsos, savanykás íze mellett gyógyhatása miatt is számon tartják; fájdalomcsillapító és görcsoldó, antibakteriális, gombaölő – emellett étvágyat is gerjeszt és nyugtatóan hat.

Nagyobb dézsában is gond nélkül tartható, de mi kiültettük az ágyásba tavaly a rozmaringok és a szamóca mellé. Közepesen tápanyagigényes fűszernövény, így nem kell különleges földkeverék neki. Napon, illetve félárnyékban is szépen fejlődik, a kiszáradásra és a pangó vízre viszont érzékeny, így mindenképpen ügyeljünk erre. Évelő ugyan a tárkony, mint már említettem is, de néhány év (3-5) elteltével hajlamos elsatnyulni sajnos, így érdemes kicserélni majd. tárkony fűszer konyhakert

A szaporítás. Első körben inkább egy egészséges palánta vásárlását és nevelgetését javaslom, majd ez a megerősödött növény tőosztással szaporítható lesz. Erre a manőverre ősz végén, vagy leginkább tavasz elején kerülhet sor.tárkony fűszer konyhakert A magvetés is egy alternatíva, de csak a kevésbé népszerű orosz fajta esetében. Tapasztalataim szerint egyébként nagyon nem kell szaporítgatni, intenzív íze miatt egy tő egy családnak bőségesen elég ;)

A betakarítás június/júliusban esedékes a virágzás idején, de én igény szerint vágok belőle, ha éppen használjuk, vagy ha túlnő. Jól szárítható, de fagyasztóban is megőrzi aromáját. Javaslom, hogyha többféle fűszernövényt teszünk el, címkézzük fel pontosan a zacskókat. Így elkerülhető a fatális tévedés, mert sajnos a fagyós zacsiban még a szakavatott szemek is simán bekeverik a koriandert a tárkonnyal. Ez bizony tapasztalat :D tárkony fűszer konyhakert