Többször is utaltam rá, hogy a bazsalikom az egyik legkedvesebb fűszernövényem. Tésztaételekhez, salátában, sajtokhoz, a hűtő illatosításához is használjuk, de néha csak úgy magában is elrágcsálom :) Tartásáról, tapasztalataim szerint a leghatékonyabb metszéséről általánosságban már értekeztem itt: http://balkongaz.reblog.hu/fuszernoveny-egyszeregy-bazsalikom de most foglalkozzunk kicsit a szaporításával részletesebben, mert egy kis energia befektetéssel egész komoly bazsalikomerdőt hozhatunk létre, ami ráadásul évről évre vetőmagot is termel. És bár a vetőmag nem drága történet ilyen kis tételben, mégis nagy sikerélmény sajátot használni.

Kiszárított magházak

Fontos, hogy ha vásárolt vetőmaggal vagy növénnyel vágunk neki a fűszerkertészkedésnek, erre a célra ne hibrid (F1) fajtát válasszunk – ezeknek a kifejlett, gyönyörű növényeknek a magjait már nem lesz érdemes elvetnünk, még ha szépek és kívánatosak is. És bár nem most időszerű a bazsalikom vetése (hanem áprilisban), de a magok betakarítása pont aktuális, így mindenképpen érdemes egy pár sorban foglalkoznunk a kérdéssel.

Álljunk is neki. A bazsalikom magja a csírázáshoz igényli a fényt, ezért nem szabad mélyre szórnunk, éppen csak takarja valami. Erre a célra egy átlátszó tetős műanyag dobozt, és palántaföldet használtam. Alaposan permetezzük meg, tartsuk nedvesen (fedjük le) amíg el nem kezdenek csírázni a magok. Ezután már nem szükséges takarni, csak rendszeresen permetezni.

Bazsalikom magfogás

Május közepén ültessük szét cserépbe az erősebb palántákat, és mehetnek is a párkányra vagy az erkélyre. Nálam az árnyékosabb, védettebb helyeken fejlődnek szépen. Rendszeresen locsoljuk, tápoldatozzuk és csipkedjük vissza, mert meghálálja.
Nyár közepétől már a virágok is megjelennek. Ne hagyjuk mindegyik bazsalikomon meg a virágot, mert sajnos a felmagzás után azok a növények elsatnyulnak – csipkedjük le a virágokat, és csak annyit hagyjunk meg, amennyi magot szeretnénk.

A bazsalikom virága
A virágzat sokféle lehet; a klasszikus bazsalikomé hosszúkás és sok kis fehér virág nyílik rajta. Beporzást követően minden virág alatt apró magház fejlődik, bennük a sötét magokkal. Hagyjuk kiszáradni a magházakat, majd tisztítsuk meg, és válogassuk külön a magokat. Papírba, borítékba csomagoljuk, és áprilisban kezdődhet minden elölről :) az alábbi képen pedig a már saját betakarítású, illetve a még bolti magok láthatóak egymás mellett:

Saját vs bolti mag