Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Őszi virágok balkonládába

Reggel óta Petőfi klasszikusa jár a fejemben, annyira időszerű most. Bizony kettőt pislogtunk, és elszaladt a szeptember! :) Bár még nyílnak a virágok, a nyárfáim is zöldellnek az ablak előtt; ráadásul a hajam is őszbe vegyül már – az elkövetkező hetek, hónapok mégsem az elmúlásról szólnak majd; éppen ellenkezőleg! ;)

Ilyenkor már a konyhakertben kevesebb a teendő, egyre ritkábban kell locsolni is, így az ilyen csodálatos napokon hódolhatunk a gyönyörű őszi színeknek és illatoknak is egy kicsit. Kényeztessük a lelkünket, most érdemes ősszel virágzó évelőket ültetnünk, vagy előpakolni ezeket a ládákat. De mit is érdemes ilyenkor?

#1.  Klasszikus, a krizantém ősz virágok
Ha nem bánunk vele kegyetlenül, évről évre megörvendeztet minket szép virágaival, méregzöld leveleivel; a legtöbb kertészeti boltban ráadásul most nagyon kedvező áron juthatunk hozzájuk! A krizantém ápolása nem ördöngösség, itt olvashatsz többet róla: http://balkongaz.reblog.hu/ezerarcu-krizantem

#2. Varjúháj ősz virágok
Évelő, igénytelen, szinte kipusztíthatatlan. Imádom! A nyár nagy részében csak egy pofás zöld bokor, de ilyenkor :) a varjúháj, vagy saláta, – ahogyan sokan csúfolják- bebizonyítja, hogy méltán van helye mindenhol, még egy városi erkélyen is. Nálam mindenképpen! A varjúháj gondozásáról sok szót ejteni szinte fölösleges, de itt olvashatsz róla: http://balkongaz.reblog.hu/vilag-salatai-egyesuljetek

#3. Árvácska, a Jolly Joker ősz virágok
A közhiedelemmel ellentétben nem csak tavasszal és nyáron, hanem ilyenkor ősszel is érdemes árvácskát ültetni. Rengeteg színváltozatot találhatunk, így igazi színes kavalkádot varázsolhatunk magunk köré. Bővebben az árvácska gondozása kapcsán: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/%C3%A1rv%C3%A1cska

#4. Calluna/Csarab VS. Erica gracilis
Sokaknak az "Erika" ugyanazt jelenti, vagyis mindkettőt, másoknak pedig nem :) Én az utóbbiak közé tartozom, de be kell ismerni, roppantul hasonlítanak, és lehet, hogy a köznyelv tudja jól. Mindegy. A legnagyobb különbség, hogy az előbbi évelő, míg a másik nem. A Calluna vulgaris (Közönséges Csarab) egy helyes kis cserje, amely évelő, sok törődést nem igényel: ősz virágok
Az Erica gracilis (Vékony Hanga) egy puhább tapintású, kecsesebb egynyári, amely az első decemberi fagyokig bontja harangszerű virágait: ősz virágok

#5. Sziklakerti évelők ősz virágok
Roppant hálás feladat egy lapos, de széles edénybe mindenféle pozsgást, sziklakertit elültetni. Megjelenésük, színük nagyon eltérő, így garantáltan egy egész évben, tehát ősszel is szemet gyönyörködtető kompozíciót alakíthatunk ki.

+1. Hagymások ősz virágok
Ha tavasszal szeretnél sok szép tulipánt, jácintot vagy nárciszt; esetleg hóvirágot vagy crocust – itt az idő! Földbe azokkal a hagymákkal :) nem kell várni decemberig, hogy kockára fagyjon a föld, bár úgy is nagyon érdekes: http://balkongaz.reblog.hu/decemberben-ultetni 

 0
Tovább

Téli előkészületek - leanderek

Szombaton délelőtt egy egészen kellemes, esőmentes pár órában erőt vettem magamon, és nekiláttam többek közt a téliesítés első fázisának. Szörnyű, jön a hideg.. már megint.

Bemelegítésként a tavalyi és idei leander magoncok kaptak kicsit nagyobb cserepet és földet (B-típusú virágföld); de a pincébe telepítés előtt egy alapos élősködő elleni kezelés, lemosó permetezés elővigyázatosságból még hátra van. Az elmúlt hónapokban rendszeresen visszavágtam őket, hogy megerősödjenek kicsit, vastagodjon a törzsük - alapvetően elégedett vagyok az eredménnyel. A képen jobb ö.. A másik jobb :) oldalon az egyéves, felül az idei szaporulat, és egy méh :)

leander magoncok készülnek a télre

A csodálatos Singer munkaasztalomnál dolgozva (így készült: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/singer ) volt időm picit alaposabban körbenézni a szomszédok portáján, és nem lepődtem meg, hogy sokan a mediterrán növényeket már biztonságba helyezték. Én szeretem kivárni ezzel az utolsó pillanatot; kb. -5 fokig nem károsodnak a leanderek. (vannak olyan fajtájúak és méretűek, amelyek -16 fokot is elviselnek – mint nálunk is, a nagyok kénytelenek voltak) de a kicsiket mindenképpen be kell vinni, ha fagyosra fordul az időjárás. Tapasztalataim szerint nem baj, ha megcsípi őket a hideg, annál kevesebb bajunk lesz a kártevőkkel.

Tavaly az akkor még használaton kívüli fürdőszobánkban teleltek, de sajnos nem volt elég hűvös, így megküzdöttem a takácsatkákkal és a tetvekkel, ráadásul a tőzeglegyekkel is. A levelenkénti szappanos átmosás nem jó hétvégi program higgyétek el, ráadásul nem is mindig hatásos. Az érintett növényeim nagyját végül teljesen vissza kellett vágni, így idén sajnos csak néhány tő virágzott, de legalább megmaradtak.
virágzó leander balkonon
A közhiedelemmel ellentétben kell a fény a növényeknek a vegetatív időszakban is, 2-10 fok mellett, némi locsolással nagyon szépen áttelelnek. A legideálisabb egy szép világos télikert lenne /álmodj, királylány.. :)/, de szerintem sokunknak ilyen nem áll rendelkezésére, így marad a garázs vagy a pince - jobb híján.

Nem árt tehát a betelepítés előtt az alapos tisztítás és a permetező lemosás – amit csak szabadban végezzünk. Persze a hely sem túl nagy a pincében, így némi metszéssel méretre igazíthatjuk őket. Távolítsuk el az elvirágzott szárakat és a felnyúlt hajtásokat is, illetve vágjunk igény szerint innen-onnan. Én mindig azt hittem, hogy az ilyenkor lemetszett ágakon csak két év múlva hajt virág, de idén erre a nagy leanderek rácáfoltak.
Ők ugyan kint telelnek, de az egyiket nagyon megviselte a tél, és talán ki is száradt picit. Nem vagyok rá büszke, tavaszra egy ép levél nem maradt rajta. Vagy éppen levél sem ;) a férjem azonnal száműzte volna joggal, de hogy őszinte legyek, nem kis szenvedés volt felvinni a nyolcadikra, így adtunk neki egy sanszot. Nyárra meghálálta, gyönyörűen virágzik még most is. "Lelkesen" vonszoltuk a folyosón, anyukámmal az élen, akinek köszönjük a két óriást ezúton is:
gigaleander
Míg a mozdíthatók a garázsba kerülnek, a nagyok kint készülnek majd fel a télre. A gyökereket fenyőmulccsal takarjuk be, a lombozatot pedig jól szellőző geotextillel védjük a huzattól. Bízzunk benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan most is túlélnek majd, és bár a bent teleltetettekkel ellentétben később ébrednek, tavasztól ismét mediterrán hangulatot, és kellemes árnyékot adnak majd a teraszon. Ja, és nem utolsó sorban így szépen áttelelnek a töveket díszítő árvácskák is :)
árvácska leander alá
 

 0
Tovább

Öt őszi tennivaló hétvégére

Szép időt jósolnak a hétvégére, így érdemes még egy kis kinti munkát betervezni. 
Ha előre kitaláljuk és megtervezzük a teendőket, előre bevásároljuk a szükséges dolgokat, sokkal gyorsabban végzünk majd, és tényleg öröm lesz egy kicsit tenni venni a levegőn. 

1, kiürült ládák Kiürölt balkonláda 
A letermett töveket, elvirágzott növényeket, elhalt növényrészeket távolítsuk el, a nem fagytűrö virághagymákat ássuk ki. Érdemes a megtisztított földet most egy kis tápanyaggal, trágyával felturbózni. Sok növény (pl zölddségek is) jobban kedvelik a már előkészített talajt a frissen megtrágyázottnál. Ezen felül tök jó lesz, hogy a hidegben tél végén csak az izgalmas része jön.

2, ültessünk lombhullatókat! Lombhullató ősszel
Ha kedvet kaptatok bármelyik gyümölcshöz, irány a kertészet! A szabadgyökeres gyümölcsfákat, cserjéket és bokrokat most kell elültetni, így komoly választékkal fogtok találkozni. Vegyetek egy zsák fenyőmulcsot is egyúttal, mert télre célszerű lesz a fagy ellen egy kis tőtakarás.

3, őszi fokhagymák Balkon ősszel fokhagyma
Már elég hűvös az idő, szuper lesz lassan eldugdosni a fokhagymákat. Mi nagyon szeretjük, így biztosan jó sokat fogok ültetni, nincs az a mennyiség, amit ne használnánk el. Fontos, hogy ha tavasszal is fokhagymáztál, ne ugyanoda/ugyanabba a ládába duggasd őket, nem fognak szépen fejlődni.

4, szobanövények, befelé! Be kell vinni a szobanövényeket
Kezdenek csípősek lenni az éjszakák, így a szobai növényeket, egzotikusokat, citrusféléket és bonsai fákat be kell költöztetni lassan. Szépen le kell törölgetni a cserepeket, és rendet kell tenni bent, hogy elférjenek. :) na, ezt hagyom utoljára! Egyrészről a rendrakás unalmas, másrészről pedig mire végzek, kicsit kiürül a terasz, és biztosan látszik, hogy itt az ősz. A leandereket még hagyom kicsit, de már azok is fázni fognak lassan. És ha már pakolunk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy tömlőnk vagy slagunk van, víztelenítsük.

5. Tavaszi hagymások Ültessünk jácintot
Mélyebb edénybe, ágyásba ültessünk hagymásokat, aztán hagyjuk is kint őket télire. Tavaly ez a lépés kimaradt, és nagyon hiányzott tavasszal egy tulipán, vagy éppen jácint. Megfogadtam, hogy idén nem leszek lusta, és megteszem a jövőbeli önmagamnak ezt a szívességet. Néha azért löttyintsünk nekik majd egy kis vizet, ki ne száradjanak, de nem lesz más dolgunk, csak élvezni az eredményt :)

 0
Tovább

Eperágyás a nyolcadikon?! Aham :)

Végül az április óta elhúzódó teraszszigetelési munkálatok befejeződni látszanak, bár a kivitelezők még nagyon messze vannak attól, hogy késznek mondhassuk őket. Sajnos az egész nyár fuccsba ment, bár csak 2 hónapra becsülték a munkát, de lassan már azért imádkozom, hogy jövőre már használhassuk a kinti részt :) A rosszban azért mindig akad valami jó; az elbontott kerítésünk mögött, ahová az emeleti vészkijárat nyílik, egy nagyon elhanyagolt kertre lettünk figyelmesek. 

Eleinte úgy gondoltam, hogy nagyjából kigazolom, ne nőjön ott mindenféle allergén gaz az orrunk alá, de végül úgy alakult, hogy egyelőre saját gondozásba vehetjük, így a háznak nem kerül locsolóvizébe, és a kertészt sem kell megfizetni (bár ha fizettük, eddig is hiába tettük). Gyakorlatilag egyedül férünk csak hozzá, a saját növényzet pedig megszaporodott, így kapva kaptam az alkalmon.
Bár a nagy részét még sitt és zsákok borítják, egy kis darabkát, ami egyébként is kihalt már, az eperovinak néztem ki. Napos és szélvédett, pont ideális. Erről a folyamatról szeretnék pár szóban írni most. Úgy tűnik, ez az eprészkedés egy kimeríthetetlen téma :) Eperkertem a nyolcadikon

Szabadföldbe inkább augusztus végén ültettem volna el őket, de így hozta az élet. Egyébként minél előbb kerülnek ki, a következő évben annál szebben fognak teremni (tavasszal akkor már nem a gyökeresedéssel foglalkoznak, hanem azonnal a lényegre térnek).

A kitisztított, kigazolt területet a férjem felásta, majd némi bio-komposzttal próbáltuk felturbózni a talaj tápanyagtartalmát. Ez több szempontból is jó; de a legfontosabb: a marhatrágyával ellentétben nem büdösít a szomszédok orra alá. A békés társasházi élet alapja pedig ugyebár a nyugodt, kiegyensúlyozott szomszéd :) Eperágyás erkélyen

Az alapos átforgatást követően néhány sorban dombokat alakítottam ki, hogy a szamócáknak egyrészről vastagabb termőtalaj jusson, másrészről könnyebb legyen szüretelni a lecsüngő terméseket, majd az egészet geotextíliával burkoltam be, a széleit visszaástam. Az enyém UV-álló, lég- és vízáteresztő. Segít majd a talaj nedvesen és melegen tartásában, illetve nem engedi kinőni a gazt, ezáltal megkímélem magam egy kis munkától, valamint a szamócáknak sem kell majd osztozni a tápanyagokon. Bár megmondom őszintén, mire összeállt, nem egy órát babráltam el vele, de bízzunk benne, hogy megéri :)
A dombocskák tetején, a textilbe lukakat vágtam a palántáknak, és egy kis ásó segítségével beültettem az óvoda nagyját.
10 tő szamócát vásároltam tavasszal, amiből kb. 50 palántát ültettem most el, 10-12 még így is megmaradt. Ezeket valószínűleg átteleltetem, és ha megmaradnak, jövőre újabb balkonládát töltök fel velük. Ezúttal az ásómat nem ültettem el, és jelentem, másnapra komoly izomlázam is lett, így biztosan állíthatom, valamire már most jó volt ez a kis kertészkedés. Eper kiskert

Remélem, hogy a munkások nem tiporják össze az ágyást, a fehér figyelemfelhívó kavicsok kicsit nekik is szólnak, de alapvetően súlyként funkcionálnak persze, hogy a textil a helyén maradjon. Ha minden jól megy, szépen át fognak telelni ezen a szélvédett helyen, és jövőre bőségesen teremnek majd.

 0
Tovább

Top5 balkontermés, avagy a nagy ősziszüret

Biztosan találkoztatok már azokkal a részekkel kedvenc sorozatotokban, amikor nosztalgiáznak, visszaemlékeznek a szereplők. Hát, (amivel nem kezdünk mondatot) én rühellem őket :) ennek ellenére mégis egy kis kirándulásra hívlak Titeket, tekintve, hogy most valahogy megint mind aktuális lett valamiért.

Nehéz ennyire szűkítenem a kört, így kizárólag idei projektek közül válogattam. Megjegyzem így sem volt nagyon könnyű dolgom :) viszont jó volt visszagondolni a kezdetekre, ráadásul a befektetett munka kamatostul megtérült, élményben és örömben, persze.

Őszibarackszüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Tagadnom is hiábavaló lenne, az egyik kedvencem. Mi lehetne ennél őszibb?! Gyönyörű terméseket takarítottunk be a napokban, ráadásul ha kedvet kapnál, mehetsz is a legközelebbi kertészetbe - a szabadgyökeres gyümölcsfák ültetési ideje elérkezett. Előzmény: http://balkongaz.reblog.hu/gyumolcsfat-balkonon-persze---oszibarack 

Szamóca szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Vagy eper, attól függ, hogy botanikus vagy laikus kérdezi. Ami tuti, hogy mind ugyanarra gondolunk. A palánták igazi elültetési ideje augusztus vége, de a szuper időre való tekintettel nyugodtan nekiállhat még a magamfajta városi kiskertész. A vásárolt tíz tőről származó szaporulatom, avagy a saját szamóca óvodám is szépen felgyarapodott, és bár az idei termés sem volt rossz, jövőre már komoly szüretre számítok. Az már csak hab a tortán, hogy még az előbb is volt mit csipegetni! http://balkongaz.reblog.hu/epret-minden-balkonra

Vöröshagyma szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Augusztusra gyönyörűen beérett, már ami maradt ugye, mert tavasztól folyamatosan dézsmáltuk az újhagymát. A fokhagymához hasonlóan a vörös is duggatható akár ősszel is, az eredmény ugyan különbözik picit, de a szisztéma ugyanaz. Ha bővebben szeretnél olvasni a vöröshagymáról, kattints:  http://balkongaz.reblog.hu/voroshagyma-balkonon

Paradicsomok szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Talán az idei év legjobban termői a saját nevelésű paradicsomjaim voltak. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert mind magról kelt, és hosszú hetekig jóízű, organikus gyümölcsökkel látta el a családot. Jövőre valószínűleg más fajtákkal is megpróbálkozom majd, a siker szinte garantált :) Ráadásul a kései érőket sem érdemes veszni hagyni. Mindent megtudhatsz itt: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/paradicsom

Áfonya szüret ősz vöröshagyma eper paradicsom áfonya barack
Ez a projekt mondható talán az idei év legnagyobb sikerének, ráadásul duplán. Kényessége ellenére szépen termett a fekete, a vöröset pedig nemsokára szedni lehet. Ideális dézsás növények gazdag virágzással, nem volt velük semmi baj. http://balkongaz.reblog.hu/tarts-afonyat-a-balkonon-de-csak-ha-elszant-vagy
Másrészről az áfonyás sajttora is aratott, ami bizony pofon egyszerű. A növénnyel magával tavaszig csak a téliesítés lesz a teendőnk, ellenben a sajttorta őszi gyümölcsökkel is elkészíthető :) http://balkongaz.reblog.hu/post-006

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)