Egész derűlátó vagyok most az időjárás előrejelzésre tekintve; ami nem is baj, mert rengeteg tennivalónk van októberben, amit ilyen viszonyok mellett élmény lesz véghezvinni. Lássuk, milyen munkák várnak ránk a hónapban: ősz kertésznapló vetés

 

A konyhakertben van talán most a legtöbb tennivaló. Ideje ki és felásni a teljes veteményt. Én már kiszedtem mindent, idén semmilyen fagytűrő megoldás nem maradt a talajban (legalábbis szándékosan biztosan nem).
A répa ültetésével idén próbálkoztam először, de az biztos, hogy jövőre is vetni fogok. A gyerek szereti kihúzni, megenni nyersen, de megpárolva is tolja, mintha kötelező lenne. Nem lettek hatalmasak, de finom nagyon, vegyszermentes is. Egy párszor még hozzá tudok nyúlni, ha köretbajban lennék. ősz kertésznapló vetésKiszedtem az édesburgonyákat, de ha zsákban vagy cserépben mezei rendes burgonyád van, esetleg ágyásban/kertben tartod, most takarítsd be azt is. Egy hasonlóan szép napos délelőtt érdemes kiásni vagy kiönteni, és hagyni megszáradni odakint. Nekem zsákom már van pár éve erre a célra, de jövőre most már bele is rakom a burgonyát :) Mindenképpen megér egy próbát, de ez majd már csak áprilisban, májusban fog ismét előkerülni.

Ha kiürültek az ágyások és a cserepek, egy kis ásással, talajjavítással, trágyázással előkészíthetjük gondosan a terepet a jövő évi terményeinknek. Nálunk felásásra került már az ágyás, egy kis marhatrágyával persze.. és ürülnek szépen a ládák is.
Azt általánosságban elmondhatom, hogy jobb most rendet rakni és takarítani is, előkészíthetjük például tavaszra a virágládákat – majd esőben, csípős szutyok időben szenvedni elég rossz lesz vele. Nem ez a kedvencem nekem sem, de hasznos szépen rendben eltenni a dolgokat, annál nagyobb lendülettel kezdünk majd bele tavasszal az érdemi munkába. Takarítással mindig olyan lehangoló kezdeni!

Kicsit elkalandoztam, de még mindig a konyhakertnél tartunk; elég sok ehető dolog van, amit még ültethetünk, vethetünk (szakszóval úgymond tél alá). Az Ilyenkor ültetett növényeket hamarabb lehet szüretelni körülbelül egy hónappal; például a fokhagymát, petrezselymet, a zöldborsót, salátát vagy a répát is meg lehet bátran próbálni. ősz kertésznapló vetés
Rendet kell lassan tenni a szamócásom háza táján is; ezt minden évben elsunnyogom, aztán tavasszal próbálom utolérni magam. Le kell vágni az elszáradt részeket, és még ilyenkor gyorsan szét szoktam ültetni azokat a töveket, ahol nagyon nagy a tumultus – bár ezt augusztus végén szokás. Nálunk elég jó a klíma, sokat süti őket a nap, szélvédett helyen vannak – így nem fagynak ki.

Most érdemes körbenéznünk a faiskolák és kertészetek akciós soraiban; ha tervezünk újítani valamit mint például alma, ribiszke, meggy, körte, bodza esetleg mogyoró – most jött el a szabadgyökeresek ültetési ideje. Ezekből szép nagy a kínálat, és az áruk is jóval barátságosabb, mint az egész évben telepíthető konténeres növényeké.
Én amúgy is szeretek ősszel ültetni, mert tavasszal már élvezhetjük majd a rügyfakadást, ami igazán szívmelengető :) Jobban a sajátomnak érzem a termő gyümölcsöt ebben az esetben, mint a tavaszi ültetés esetén (akkor nem is mindig van úgy egyébként). ősz kertésznapló vetés

Ültethetünk természetesen virágokat is; a tavaszi hagymások például addig ültethetőek, amíg meg nem fagy a föld, de a kétnyári árvácska is szuper választás most. Sokáig szép marad még ősszel is, így duplán megéri.  ősz kertésznapló vetés