Egyszerűen zseniális az, hogyha főzöl valamit, a zöldfűszerért csak ki kell nyúlnod az ablakon, és már ott is van. Friss, illatos, azonnal használható és csak a tiéd! Szerencsére a boltok polcain már cserepes verziót is lehet az év minden szakában találni, de akár termelhetünk magunknak is (magról, vagy szárdugványozással a legtöbb szaporítható). Ebben a témában is komoly irodalom áll már rendelkezésre, így világújító ötleteket nem fogok megosztani, de mindenképpen megér a dolog egy misét.

Bazsalikom
Az egyik legjobb dolog, amit valaha valaki felfedezett. Dél-Ázsiából került Európába, és szerencsére van olyan fajtája, ami a mérsékelt övet is jól viseli. Kellemes íze és illata mellett gyógyhatást is tulajdonítanak a bazsalikomnak. A növény levelét forrázzák, és az ebből kapott folyadékot étvágygerjesztőként, vízhajtásra, de köhögés csillapítására is használják. A népi gyógyászat afrodiziákumként is számon tartja, amit kicsit szkeptikusan fogadtam, bár cáfolni nem tudom :)

A homokos talajt, és a meleg, de félárnyékos helyet kedveli. Nálam sajnos a tűző napon tartott példányok hamar megégtek, azóta a fűszerlétrán mindig valahol alul kap helyet, így a többi, napot szerető növény megvédi az árnyékával. Sajnos a képen nem látszik, mert hátul van, de el lehet képzelni.

Minden nap löttyintek neki vizet, de csak pont annyit, hogy ne pangjon alatta, illetve melegebb estéken vízzel permetezni is szoktam. Igazából kicsit igénytelennek mondanám, mert a kis kiszárítást és a kismértékű túlöntözést is elviseli.
Sokan azt tanácsolták, hogy csak a bazsalikom leveleit csipkedjem le, a szárat ne vágjam vissza. Ez nem igazán jött be, hamar egy kopasz bazsalikomtorzóm lett - a zöldségesünk javaslatára, azóta mindig hajtás felett csípjem le, úgy szépen bebokrosodik. 

A képen a két kis piros nyíllal jelöltem a lecsípés helyét. Szépen látszik, hogy az oldalhajtások már növekedésnek is indultak. 

A bazsalikomot inkább magról érdemes szaporítani, a palántákat pedig a fagyok elmúltával, májusban lehet kiültetni, de nyáron folyamatosan termeszthető. Sajnos extrém érzékeny a hidegre, így hiába jövünk lázba a szép napsütéstől már márciusban, ezzel mindenképpen várni kell. Mint írtam, nincsenek különösebben nagy igényei, de a gyomokat mindig húzzuk ki mellőle. Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/bazsalikom-magfogasa

Ha nincsen kedvem különösen nagy ügyet csinálni a reggeliből vagy vacsorából, gyakran csak egy kis mozzarellát szoktam összevágni némi olajbogyóval, és rátépkedek egy kevés bazsalikomot, majd befalom az egészet :)
bazsalikomos reggeli