Korábban már hangot adtam a felháborodásomnak, amiért sokan még mindig csak a nagyi szekrényére asszociálnak, ha szóba kerül a levendula. Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy azért javulgat az ázsiója, de még mindig inkább kerüli a fiatalabb generáció, pedig nem csak divat dolog, tényleg jó. gasztro szörp levendula

 

Tavaly még óvatos voltam, nem mertem tisztán csak levendula szirupot főzni, nehogy aztán egy életre leírjam a család előtt, így egy kis bodza került bele akkor. Egy szuper balatoni kirándulás alkalmával viszont rászaladtunk egy igazán kiváló bodzás limonádéra, így idén zöld utat kaptam. Ahogy kinyíltak az első virágaim, már vágtam is. gasztro szörp levendulaHogy mire lesz szükség?

  • 70g friss levendulavirág (szárítottból 50g)
  • 6 citrom leve, 1 héja (ha vegyszermentes)
  • 2-3 szál menta
  • 1,5 kg cukor (most kristálycukrot használtam)
  • 1,5 l víz

A metódus nem sokban változott; a cukrot a vízzel fel kell főzni, hogy egy jó erős cukorszirupot kapjunk. Rotyogtassuk egy kicsit, úgy 5 percet. Majd vegyük le a lapról. Nyomkodjuk bele a citromok levét. Ízlés szerint zöldcitrommal is lehet próbálkozni, de abból kb feleannyi is elegendő. Ha a citromokkal megvagyunk, mehet a meleg lébe a levendula és a menta is. gasztro szörp levendula
Keverjük át, és fedjük le úgy, hogy szellőzzön. Lehet muszlinnal, de nekem bevált ez a fröcsögésgátló fedő (erre a célra legalábbis). Fontos a takarás, mert enélkül mindenféle olyan nemkívánatos hozzávaló is hamar belekerül, aminek szárnya van és zümmög.gasztro szörp levendula

Legalább egy napot pihentessük, és keverjünk rajta néha egyet. Érdemes kóstolgatni, és ha jónak ítéljük, két lehetőség közül választhatunk.
Ha gyorsan elfogyasztjuk, csak szűrjük tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, és tegyük a szörpöt a hűtőbe. gasztro szörp levendula
Ha még télen is szeretnénk rájárni, vegyük ki a nagyobb darabokat, és forraljuk fel a szirupot, majd ezt követően szűrjük a palackokba. Zárjuk le azokat, 5 percre állítsuk fejre, majd ágynemű közt hűtsük ki pár nap alatt. Ebben az esetben egy picit veszít a gyönyörű színéből, de az ízélmény garantáltan változatlan marad :) gasztro szörp levendula

Tapasztalataim szerint a jó limonádéhoz egy picit több szirup szükséges, mint a bodzásból ;)